Cameratoezicht

test
 • Camera betrapt inbreker
  28-02-2010

  Een pak koffie. Een rol postzegels. Een productiebedrijf kreeg steeds vaker te maken met kleine diefstallen in een van de kantoren. Het vreemde daarbij was dat het alarm niet was afgegaan – hoewel het wel degelijk was ingeschakeld. De werkgever benaderde een recherchebureau, dat twee verborgen camera's installeerde. Al na twee dagen hadden de rechercheurs beet: een ex-werknemer – die nog steeds beschikte over de sleutel van het bedrijf – verscheen herkenbaar in beeld terwijl hij een kluis openbrak. Vreemd genoeg was het daarna nog lastig om hem te laten oppakken.

 • Cameratoezicht geoorloofd als het kenbaar is gemaakt
  28-02-2010

  Een hoofd Inkoop neemt op zaterdagmiddag enkele goederen mee uit het magazijn van zijn bedrijf. Dit wordt vastgelegd op een verborgen camera en de man wordt op staande voet ontslagen. Voor de rechtbank voert de werknemer aan dat de video-opnames in strijd zijn met het Wetboek van Strafrecht. De aanwezigheid van de camera's was namelijk niet op duidelijke wijze kenbaar gemaakt. Bovendien had de ondernemingsraad nog geen instemming verleend. Maar de rechter wijst er op dat de OR wel was geïnformeerd en dat is voldoende.

 • Camera’s toegestaan mits vastgelegd in individuele arbeidsovereenkomst
  28-02-2010

  Een medewerker pleegt in 6 weken tijd maar liefst 20 frauduleuze handelingen achter de kassa. Die worden allemaal vastgelegd met een verborgen camera. Als hij wordt ontslagen vordert hij de nietigheid van zijn ontslag, want de werkgever heeft het cameratoezicht niet van tevoren kenbaar gemaakt. Bovendien ontbreekt volgens de werknemer de dwingende reden. De rechter denkt hier anders over. De dwingende reden was er wel omdat er geen andere manier was om de gangen van de medewerker na te gaan. En de werkgever had het cameratoezicht wel kenbaar gemaakt: in de kassiersovereenkomst staat immers dat dat de medewerkers steeksproefsgewijs kunnen worden gecontroleerd – zo mogelijk met cameratoezicht op de kassa's.

Toegangscontrole