Cameratoezicht

test
 • Cameratoezicht geoorloofd als het kenbaar is gemaakt
  28-02-2010

  Een hoofd Inkoop neemt op zaterdagmiddag enkele goederen mee uit het magazijn van zijn bedrijf. Dit wordt vastgelegd op een verborgen camera en de man wordt op staande voet ontslagen. Voor de rechtbank voert de werknemer aan dat de video-opnames in strijd zijn met het Wetboek van Strafrecht. De aanwezigheid van de camera's was namelijk niet op duidelijke wijze kenbaar gemaakt. Bovendien had de ondernemingsraad nog geen instemming verleend. Maar de rechter wijst er op dat de OR wel was geïnformeerd en dat is voldoende.

 • Camera’s toegestaan mits vastgelegd in individuele arbeidsovereenkomst
  28-02-2010

  Een medewerker pleegt in 6 weken tijd maar liefst 20 frauduleuze handelingen achter de kassa. Die worden allemaal vastgelegd met een verborgen camera. Als hij wordt ontslagen vordert hij de nietigheid van zijn ontslag, want de werkgever heeft het cameratoezicht niet van tevoren kenbaar gemaakt. Bovendien ontbreekt volgens de werknemer de dwingende reden. De rechter denkt hier anders over. De dwingende reden was er wel omdat er geen andere manier was om de gangen van de medewerker na te gaan. En de werkgever had het cameratoezicht wel kenbaar gemaakt: in de kassiersovereenkomst staat immers dat dat de medewerkers steeksproefsgewijs kunnen worden gecontroleerd – zo mogelijk met cameratoezicht op de kassa's.

 • Intelligente camerabewaking bij NS
  28-02-2010

  Om incidenten te voorkomen, maakt de NS gebruik van duizenden camera's, zowel op stations als in treinen. Die camera's produceren zoveel beelden dat het niet mogelijk is alles realtime te bekijken. De oplossing schuilt in intelligente software: de centralist krijgt alleen informatie binnen (beeld en geluid) als er zich een incident afspeelt. Dan kan hij de daders vanuit zijn meldkamer toespreken om ze te kalmeren. Ook kan hij de hoge-resolutiebeelden opslaan voor opsporing en bewijsvoering. Die kunnen namelijk worden gedownload naar het NS-netwerk iedere keer als de trein in de buurt van een station komt. Bij dit alles is volgens NS onze privacy gewaarborgd.

Toegangscontrole