Cameratoezicht

test
 • Meer camerabewaking op treinstations
  02-07-2015

  Dertig middelgrote treinstations worden in het komende jaar uitgerust met beveiligingscamera’s. Ook krijgen conducteurs en beveiligers camera’s op hun kleding, meldt Metro donderdag.

  Geweld

  Staatssecretaris van Infrastructuur Wilma Mansveld (PvdA) stelt 13,3 miljoen euro beschikbaar voor de maatregelen. Aanleiding is het geweld tegen spoorpersoneel. Mansveld verwacht dat agressieve reizigers straks sneller gepakt kunnen worden.
 • Er komt een Stuurgroep Samenwerking Beveiliging en Politie
  24-06-2015

  Nu iedereen met digitale en technische middelen werkt en leeft, moet dat ook veilig zijn vonden de Nationale Politie, VNO-NCW/MKB-Nederland, de Nederlandse Veiligheidsbranche en de technische beveiligingsbranche VEBON. Tijd om van elkaars middelen gebruik te maken. Samen lanceerden ze de Stuurgroep Samenwerking Elektronische Beveiliging en Politie. Wat gaat de SEBP doen?

  Samenwerken is noodzakelijk om veiligheidsproblemen effectief en efficiënt aan te pakken, stelt Jeroen Lemereis, sectorhoofd van de Dienst Regioneel Operationeel Centrum (DROC) in Midden-Nederland, van de Nationale Politie en de voorzitter van de stuurgroep. “Niet alleen op strategisch, maar ook op tactisch-operationeel niveau.”

  SEBP

  De Stuurgroep Samenwerking Elektronische Beveiliging en Politie (SEBP) gaat meer preventiekracht, heterdaadkracht en bewijskracht bewerkstelligen en stelde vier doelen op:

  • De alarmeringsketen optimaliseren en versterken door meer technische middelen in te zetten en afspraken te maken over alarmeringsopvolging en -verificatie;
  • Afspraken en kaders maken om sporen veilig te stellen, zoals de omgang met opgeslagen camerabeelden;
  • De Live View-inzet verder uitrollen;
  • Afspraken en kaders maken over tactische informatie-uitwisseling tussen de publieke en private partners in de keten.

  Ook wil de stuurgroep zich buigen over de wet- en regelgeving voor particuliere beveiligingsorganisaties, particuliere recherchebureaus en privacy omtrent de doelstellingen.

 • Beveiliging EBI Vught is lek
  15-06-2015

  De beveiliging van EBI Vught is lek, aldus De Telegraaf op basis van twee incidenten in de strengst bewaakte gevangenis van Nederland. Volgens de krant gaat het om een ontsnappingspoging en een zelfmoord.

  Een “levensgevaarlijke crimineel” deed een ontspanningspoging, aldus De Telegraaf. Deze crimineel is vanuit Curaçao naar Nederland overgeplaatst, omdat hij daar probeerde te ontsnappen. Vanuit Curaçao nam hij twee kleine ijzerzagen in zijn schoenzolen mee. Die droeg hij over aan een andere gedetineerde. Deze zaagde de tralies al door toen de directie er lucht van kreeg.

  Beveiliging EBI Vught

  Het tweede incident gaat om de levenslang veroordeelde Lau G. Volgens De Telegraaf toont een nog niet afgerond onderzoek aan dat G. pillen spaarde en dit verstopte in de televisie in zijn cel. Met die grote hoeveelheid pillen pleegde hij zelfmoord.

  Advocaat

  De advocaten van Lau G, Geert-Jan Knoops en Marcel Heuvelmans, menen dat de zelfdoding van hun cliënt voorkomen had kunnen worden als de EBI Vught haar werk goed had gedaan. De advocaten bereiden nu namens de moeder van G. een zaak tegen de Nederlandse Staat voor bij het Europees Hof voor de Rechten van de Mens (EHRM). “Inzet zal hierbij ook zijn of de Staat wel voldoende transparant onderzoek heeft gedaan naar de zelfmoord. Onze cliënt hield een dagboek in de EBI bij. Dit dagboek geeft ook nader inzicht in wat er met hem in de EBI gebeurde. Het OM heeft het dagboek direct na de zelfmoord in beslag genomen terwijl de zaak door zijn dood is komen te vervallen. Dit dagboek is echter een belangrijke bewijsbron voor onze EHRM-zaak”, aldus Knoops.

  IJzerzaag

  D66 roept staatssecretaris Dijkhoff van Veiligheid en Justitie naar de Kamer. Hij moet uitleg geven over de “levensgevaarlijke misstanden in Vught”, zegt Kamerlid Schouw. “IJzerzagen in schoenzolen naar binnen smokkelen, mag in 2015 niet voorkomen.”

  Smokkelen

  Het ministerie van Justitie en Veiligheid laat in een reactie weten dat er in het voorjaar geen sprake is geweest van een uitbraakpoging. “Er worden wel af en toe verboden voorwerpen binnen gesmokkeld”, aldus een woordvoerster. Ze wilde niet vertellen over welke voorwerpen het gaat.

Toegangscontrole