Hoe brandveilig is uw bedrijf/huis?

In Nederland rukt de brandweer jaarlijks zo'n 7000 keer uit om woningbranden te blussen. De meeste branden beginnen tijdens het koken. Maar ook door het onvoorzichtig omgaan met kaarsen, sigaretten, open vuur of door slecht onderhoud of foutief gebruik van elektrische apparaten. Het goede nieuws is: met eenvoudige maatregelen én door goed op te letten, kun je brand voorkomen. Hieronder lees wat je kan doen om de risico's op brand te beperken:

Wasdroger
De wasdroger staat met stip op nummer 1 van elektrische apparaten die brand veroorzaken. In wasdrogers zit een filter om stof en pluizen op te vangen. En juist de combinatie van hete lucht met stof vormt de ideale combinatie voor het ontstaan van brand. Maak het filter van de wasdroger na elk gebruik stofvrij!

Verlichting
Halogeenspotjes en gloeilampen worden erg heet. Plaats deze lampen dan ook niet in de buurt van gordijnen en meubels. Houd altijd voldoende ruimte tussen brandbare materialen en lampen. Zorg voor voldoende afstand tussen lampen en brandbaar materiaal!

Kabelhaspel
Een opgerold snoer in een kabelhaspel wordt warm, smelt en veroorzaakt kortsluiting met brand als gevolg. Let op het beschreven maximum aantal watts van de haspel. Blijf daar altijd ruim onder.
Rol een kabelhaspel altijd helemaal af! Zet nooit een stoel, kast of meubel op een snoer.

Vervuilde apparaten
Vervuilde apparaten als het broodrooster, de frituurpan, de stofzuiger en de vervuilde ‘vette' afzuigkap vergroten de kans op brand. Maak uw apparatuur regelmatig schoon!

Brand door ‘vlam in de pan'
Vlam in de pan ontstaat doordat olie of vet in de pan oververhit raakt. Dit kan zowel bij een gasfornuis als een elektrisch fornuis voorkomen. Zet bij vlam in de pan onmiddellijk de warmtebron en de afzuigkap uit.
Blus een brandende pan vet nooit met water. Hierdoor ontstaat een steekvlam. Doof vlam in de pan met een blusdeken of passende deksel.


Bron: www.watdoejijbijbrand.nl