Ongeveer 2,2 miljoen mensen zijn vorig jaar via het internet slachtoffer geworden van criminaliteit. Dat schat het Centraal Bureau voor de Statistiek (CBS) op basis van onderzoek onder 32.000 mensen van 15 jaar en ouder.
Van hen zegt 15 procent in het afgelopen jaar slachtoffer te zijn geweest van een of meer vormen van cybercriminaliteit. In 2021 ging het om bijna 2,5 miljoen slachtoffers.
> LEES OOK: ‘Angstaanjagende’ stijging van aantal ransomware-aanvallen
Meeste gevallen van oplichting en gehackt zijn
De meesten (8 procent) zijn opgelicht. Ze hadden bijvoorbeeld voor een online-aankoop geld overgemaakt, maar kregen het product niet geleverd. 5 procent zegt slachtoffer te zijn van een hack en 4 procent had te maken onlinebedreiging en -intimidatie.
Vooral jongeren online bedreigd
In die laatste categorie gaat het vooral om jongeren. Van de 15- tot 25-jarigen zegt een op de vijf last te hebben gehad van onlinebedreiging, -pesten, -stalken of een vorm van sexting. De helft van de slachtoffers van cybercriminaliteit heeft het ook ergens gemeld. Twee op de tien deden aangifte bij de politie.
> LEES OOK: Eén op de vijf mensen klikt op links in AI-gegenereerde phishing-mails
Na online criminaliteit voelt 30 procent zich minder veilig
Voor 37 procent van de slachtoffers van online criminaliteit had het voorval in 2022 tot gevolg dat men minder vertrouwen in mensen heeft; 30 procent voelt of voelde zich minder veilig. Slaapproblemen, depressieve klachten, angstklachten en het voorval steeds opnieuw beleven, werden elk door 7 à 8 procent van de slachtoffers genoemd.
Als gekeken wordt naar specifieke vormen van online criminaliteit dan blijkt dat deze laatste klachten door slachtoffers van online bedreiging en intimidatie meer dan dubbel zo vaak gerapporteerd werden als door slachtoffers van de andere online delicten.
2 op 10 slachtoffers doen melding en aangifte bij politie
Ruim de helft van de slachtoffers van online criminaliteit heeft dit ergens gemeld. Of bij de politie, professionele hulpverleners, gezinsleden, familie of vrienden. Bij de politie meldde 21 procent wat hen was overkomen.
Bijna alle meldingen van online criminaliteit bij de politie resulteerden in een aangifte (19 procent). De meest genoemde reden om het voorval niet bij de politie te melden of aangifte te doen is dat er niet aan wordt gedacht of dat men het niet zo belangrijk vindt, gevolgd door ‘het helpt toch niets’.
OM verwacht dat cybercriminaliteit weer zal toenemen
Het Openbaar Ministerie sprak deze week in het jaarverslag over 2022 de verwachting uit dat cybercriminaliteit weer zal toenemen vanwege de algehele digitalisering. Volgens het OM vermengt de cybercriminaliteit zich steeds meer met traditionele criminaliteit: zo worden bij cybercriminelen regelmatig wapens gevonden.
Volg Security Management op LinkedIn