Iedere maand komen er zo’n twaalf miljoen nieuwe malware-varianten bij, blijkt uit Check Point 2016 Security Report van Check Point Software Technologies.
“Onderzoekers zagen negen keer zoveel gevallen van onbekende malware die zich richtte op bedrijven. Vooral medewerkers van die bedrijven hadden daar debet aan. Zij downloadden namelijk elke 4 seconden een nieuwe en onbekende vorm van malware”, verklaren de onderzoekers in het persbericht.
Check Point 2016 Security Report: 3 conclusies
Naast de explosie aan nieuwe malware, ontdekten de onderzoekers meer. Zo houdt security de snelle ontwikkelingen van mobiele apparaten niet bij en zijn endpoints het startpunt voor de meeste dreigingen.
Security houdt de snelle ontwikkelingen van mobiele apparaten niet bij
60 procent van alle digitale media wordt tegenwoordig geconsumeerd op smartphones en tablets. Dit houdt in dat het gebruik van deze devices in zakelijke omgevingen zowel een vloek als een zegen is. Ondanks dat werknemers nooit de oorzaak willen zijn van een inbraak in het netwerk, zorgt een op de vijf van hen daar toch voor. Door bijvoorbeeld mobiele malware of het inloggen op een kwaadaardig wifi-netwerk.
Endpoints zijn het startpunt voor de meeste dreigingen
Onder de onderzochte bedrijven vormden de endpoints in de meeste gevallen de bron van inbraken. Hiermee vormen zij het meest kritieke component in de cyber-defensie. Aanvallers maakten bijvoorbeeld in 75 procent van de gevallen gebruik van e-mail. Bij 39 procent van de endpoint-aanvallen werd de netwerk-gateway firewall gepasseerd. Routinecontroles brachten 85 procent van alle dreigingen boven tafel, maar pas nadat deze het bedrijf al binnen waren gekomen.
Miljarden nieuwe connecties per minuut
“Elke minuut vinden wereldwijd miljarden nieuwe connecties plaats. De wereld is nooit eerder zo gelinkt geweest als nu. Innovaties zoals cloud, mobiliteit en IoT veranderen de manier waarop we werken en consumeren en ook de manier waarop we technologie beveiligen”, zegt Amon Bar-Lev, president van Check Point. “Zorg daarom dat je aanvallen voorkomt voordat ze daadwerkelijk plaatsvinden.”
> Lees ook 4 x belangrijkste conclusies uit het cybersecuritybeeld Nederland 2016