Omdat het om een investering van minstens vijf, vaak zes en soms zelfs zeven cijfers gaat, is de selectie van beveiligingsentrees een van de meest cruciale aspecten bij een door u te realiseren project. Het primaire doel is altijd helder: voorkomen van onbevoegde toegang en bescherming van uw mensen en middelen. Toch zijn er veel valkuilen die uw project kunnen laten ontsporen. Dit kan variëren van operationele inefficiëntie tot zelfs ernstige beveiligingsrisico’s, met mogelijk desastreuze gevolgen zoals reputatieschade of financiële verliezen.
In deze blog zetten we de acht meest voorkomende fouten op een rij, zodat u deze kunt vermijden.
1. Verwachten dat beveiligingspoortjes automatisch tailgating voorkomen
Het installeren van beveiligingspoortjes zonder aanvullende maatregelen tegen tailgating is een veelgemaakte fout. Hoewel poortjes de eerste verdedigingslinie vormen, zijn ze niet altijd afdoende om indringers die meelopen met anderen tegen te houden. Er is meer nodig dan enkel technologie; ook menselijk toezicht en bewustwording spelen een cruciale rol. Een geavanceerd toegangscontrolebeleid, gecombineerd met trainingen en eventueel visuele of personele controle, is essentieel om dit risico te minimaliseren. Zorg ervoor dat uw beveiligingspersoneel getraind is om alert te blijven op dergelijke inbreuken.
Advies: Combineer poortjes met actieve monitoring en training om tailgating effectief tegen te gaan.
> LEES OOK: Wat wordt bedoeld met tailgating en piggybacking?
2. Het onderschatten of gokken van de doorstroomcapaciteit
Het negeren van de daadwerkelijke doorstroomcapaciteit van een gebouw kan leiden tot inefficiënte toegangspunten en wachttijden. Het is cruciaal om het aantal gebruikers tijdens piekuren nauwkeurig te analyseren en op basis hiervan het juiste aantal beveiligingsentrees te selecteren. Hiermee voorkomt u frustratie bij gebruikers en mogelijke beveiligingsrisico’s door overbelasting van de systemen.
Het is belangrijk om de verwachte doorstroom van personen nauwkeurig in kaart te brengen. Het is cruciaal om het aantal gebruikers tijdens piekuren nauwkeurig te analyseren en op basis hiervan het juiste aantal beveiligingsentrees te selecteren. Wachtrijen kunnen niet alleen opstoppingen en frustratie veroorzaken, maar ook veiligheidsrisico’s vergroten tijdens piekuren of noodgevallen.
Advies: Voer een grondige analyse uit van het verwachte gebruik tijdens piekmomenten en kies het juiste aantal toegangsproducten.
3. Kiezen voor de goedkoopste optie
Het kiezen van een beveiligingsoplossing enkel op basis van prijs kan u duur komen te staan. Hoewel het verleidelijk kan zijn om voor een goedkope oplossing te kiezen, kunnen de lange-termijnkosten voor onderhoud, service en vervanging van onderdelen uiteindelijk flink hoger uitvallen.
Goedkope systemen missen vaak cruciale functies, hebben langere levertijden voor reserveonderdelen (in welk land worden de beveiligingsproducten gemaakt?), en bieden mogelijk niet de service die u nodig heeft om snel te kunnen reageren op problemen. Kies altijd voor een leverancier die kwaliteit, betrouwbaarheid en ondersteuning kan garanderen, zodat uw beveiliging ononderbroken blijft.
Advies: Kies voor een product dat niet alleen aan uw huidige, maar ook aan uw toekomstige behoeften voldoet en dat wordt ondersteund door een betrouwbare leverancier met goede servicevoorwaarden.
4. Geen rekening houden met operationele impact tijdens installatie
Communiceer altijd ruim van tevoren over installaties die impact hebben op de werkomgeving. Een installatie die de dagelijkse gang van zaken verstoort, kan voor veel frustratie zorgen binnen uw organisatie. Bovendien kunnen er tijdens de installatie veiligheidsrisico’s ontstaan door beperkte toegang of nooduitgangen die tijdelijk onbruikbaar zijn.
Een goede planning en communicatie voorkomen niet alleen verstoringen, maar zorgen ook voor veiligheid in geval van een noodgeval. Overleg met de betrokken teams om te zorgen voor soepele doorgang zonder verrassingen.
Advies: Communiceer helder met uw medewerkers over eventuele tijdelijke aanpassingen en regel alternatieve toegangen en/of bewegwijzering, zodat de veiligheid tijdens installatie gewaarborgd is.
5. Andere belanghebbenden niet betrekken
Betrek altijd belanghebbenden zoals finance, HR en facility management in het besluitvormingsproces. Deze teams hebben vaak cruciale input over budgettering, personeelsimpact en onderhoudsvereisten en zijn belangrijk bij het zorgen voor een soepele implementatie en het juiste beheer van de systemen. Zonder hun betrokkenheid kan de implementatie stuiten op onverwachte problemen.
Advies: Werk nauw samen met alle betrokken teams om ervoor te zorgen dat de oplossingen voldoen aan de eisen van zowel de organisatie als de gebruikers.
6. Let niet op aansluitingen tussen beveiligingspoortjes en het gebouw
De fysieke installatie van beveiligingspoortjes moet naadloos aansluiten op de infrastructuur van uw gebouw. Een gebrekkige aansluiting tussen beveiligingspoortjes en het gebouw kan leiden tot veiligheidslekken. Dit gebeurt bijvoorbeeld wanneer er ruimte overblijft tussen de poortjes en de muren, wat indringers de kans biedt om ongezien naar binnen te komen.
Advies: Zorg voor een naadloze integratie tussen de fysieke infrastructuur en de beveiligingsentrees. Plan vooraf met bouwkundige experts om zeker te zijn van een feilloze integratie. Laat desnoods een architect of ingenieur meekijken.
7. Gebruikers niet instrueren
Een beveiligingsoplossing is alleen effectief als gebruikers weten hoe ze deze moeten gebruiken. Zonder duidelijke communicatie en training zullen medewerkers en bezoekers fouten maken, wat de effectiviteit van uw beveiligingsmaatregelen vermindert.
Een goed geïnformeerd team is essentieel voor het effectief gebruik en onderhoud van de systemen, waardoor risico’s zoals misbruik en storingen worden geminimaliseerd.
Advies: Zorg voor duidelijke, toegankelijke gebruikershandleidingen en training voor iedereen die de beveiligingsentrees zal gebruiken.
8. Werken met ongekwalificeerde aannemers
Het inhuren van een gekwalificeerde aannemer met ervaring in beveiligingsentrees is cruciaal. Kies voor een partner die een bewezen staat van dienst heeft in het implementeren van toegangscontroleoplossingen. Hiermee voorkomt u kostbare vertragingen en onverwachte meerkosten.
De installatie van beveiligingsentrees en de integratie van toegangscontrolesystemen vereist specifieke kennis en ervaring. Het inhuren van een onervaren aannemer kan leiden tot installatieproblemen, vertragingen en extra kosten.
Advies: Werk samen met ervaren aannemers die kennis hebben van beveiligingssystemen en toegangscontroles.
Dat waren ze, 8 valkuilen bij het implementeren van beveiligingsentrees. Het implementeren van beveiligingsentrees vereist meer dan alleen een productkeuze; het is een strategische beslissing die grondige planning, samenwerking en inzicht in de specifieke situatie vraagt. Door de valkuilen die we hierboven hebben besproken te vermijden, kunt u de veiligheid van uw gebouw en mensen aanzienlijk verbeteren.
Meer weten over beveiligingsoplossingen?
Neem contact op met onze entry experts om alles te weten te komen over de meest geschikte beveiligingsoplossing voor uw situatie.