Het aantal particuliere beveiligingscamera’s is in de afgelopen drie jaar bijna verdubbeld (+98,1 procent). Dat blijkt uit cijfers uit de politiedatabase Camera in Beeld, die VPNGids.nl opvroeg. Waar in 2019 nog 26.690 particuliere beveiligingscamera’s geregistreerd stonden, is dit inmiddels toegenomen tot 52.860.
Rachelle Wildeboer Schut, onderzoeker bij VPNGids.nl: “Wat het effect van het cameratoezicht is op de criminaliteit zal in de gaten moeten worden gehouden. Naar alle waarschijnlijkheid zal hacking ook een grotere rol gaan spelen bij ‘traditionele’ criminaliteit, zoals inbraken. Wanneer criminelen in staat zijn je beveiligingscamera’s te hacken en mee te kijken, kunnen ze veel informatie over jou en je omgeving verzamelen. Wanneer je wel of niet thuis bent bijvoorbeeld. Daarom blijft het belangrijk dit soort camera’s te beveiligen en te beschermen tegen kwaadwillende figuren.”
Privacybescherming wettelijk vastgelegd
“Hoe dit soort camera’s gebruikt mogen worden in verband met privacy, is vastgelegd in meerdere wetten. Het komt erop neer dat de overheid op openbare plaatsen mag filmen als dit toezicht gebruikt wordt voor de handhaving van de openbare orde, de verkeersveiligheid of de opsporing van criminaliteit. Particulieren mogen camera’s gebruiken om de eigen woning en eigendommen te beschermen. Toezicht moet echter stoppen bij de voordeur, en er mogen geen camera’s op straat gericht staan in verband met de privacy van anderen.”
> LEES OOK: Rechter oordeelt dat cameratoezicht bij Tata Steel mag blijven
Vooral toename aantal camera’s in Noord- en Zuid-Holland
Het totaal aantal beveiligingscamera’s, waarin ook camera’s van bedrijven en de overheid zijn meegenomen, steeg met 32,5 procent. Het grootste aantal beveiligingscamera’s hangt in de provincies Noord- en Zuid-Holland. Van de 283.629 camera’s in Nederland hangen er 112.798 in deze twee provincies; ze nemen hiermee 39,8 procent van het landelijke totaal voor hun rekening. De camera’s zijn bijna gelijk verdeeld: in Zuid-Holland hangen 56.476 camera’s, tegenover 56.322 in Noord-Holland. De minste camera’s hangen in Zeeland (4.657) en Groningen (6.350).
De top 5 van gemeenten met de meeste camera’s:
- Vlieland (684 beveiligingscamera’s per 10.000 inwoners)
- Ouder-Amstel (529 beveiligingscamera’s per 10.000 inwoners)
- Zandvoort (497 beveiligingscamera’s per 10.000 inwoners)
- Nijkerk (437 beveiligingscamera’s per 10.000 inwoners)
- Veldhoven (404 beveiligingscamera’s per 10.000 inwoners)
Procentueel gezien kwamen er in het afgelopen jaar in Zeeland de meeste beveiligingscamera’s bij. In 2021 stonden daar nog 3.919 camera’s geregistreerd, dit jaar is dat toegenomen tot 4.657 (+18,8 procent). Ook in Groningen (+18,1 procent) en Overijssel (+14,7 procent) steeg het aantal beveiligingscamera’s sterk.
> LEES OOK: Toename beveiligingscamera’s ondanks strenge regelgeving
Grote steden hebben de meeste camera’s
In absolute aantallen hangen de meeste beveiligingscamera’s in grote steden als Amsterdam, Rotterdam en Den Haag. Afgezet tegen het aantal inwoners komen er echter andere cijfers naar voren. Op Vlieland na (een gemeente met weinig inwoners) kent de gemeente Ouder-Amstel met 529 camera’s per 10.000 inwoners de meeste camera’s afgezet tegen het aantal inwoners.
> LEES OOK: De beveiligingscamera: januskop van beveiligingstechnieken
Deurbelcamera’s ook gericht op de openbare weg
In totaal zijn er bij de politie 64.177 registraties van beveiligingscamera’s: één registratie kan echter meerdere camera’s bevatten. Bij maar liefst 86 procent van deze registraties (55.506) filmen één of meerdere camera’s ook de openbare weg. Dit zijn bijvoorbeeld deurbelcamera’s die deels de straat filmen of beveiligingscamera’s van bedrijven die naast het bedrijventerrein de openbare ruimte daaromheen vastleggen.
David Janssen, cybersecurity-analist bij VPNGids.nl: “Dat het aantal aangemelde camera’s bij de politie toeneemt, is naar mijn idee geen kort termijn trend. Naar alle waarschijnlijkheid zet deze stijging door, gezien de toenemende populariteit van deurbelcamera’s en smart home-oplossingen zoals alarmsystemen met geïntegreerde beveiligingscamera’s.”
> LEES OOK: Digitale deurbel maakt straten veiliger
Niet alle camera’s zijn geregistreerd
Het onderzoek over de bewakingscamera’s geeft een beeld van hoeveel beveiligingscamera’s er op 1 mei 2022 geregistreerd stonden in de politiedatabase Camera in Beeld. Het werkelijke aantal ligt waarschijnlijk hoger, omdat niet alle camera’s zijn geregistreerd. VPNGids.nl heeft deze gegevens middels een Woo-verzoek (Wet open overheid) ontvangen.
De database bestaat uit beveiligingscamera’s van bedrijven, particulieren en de overheid. De database wordt door de politie gebruikt om na te gaan waar ze in het geval van een misdrijf camerabeelden kunnen opvragen.
De cijfers zijn tweemaal eerder opgevraagd door VPNGids.nl: in december 2019 en in mei 2021. In dit onderzoek staan vergelijkingen door de tijd, waarvoor de resultaten uit deze voorgaande onderzoeken zijn gebruikt. In de gemeentelijke data is uitgegaan van de gemeenten zoals ze in mei 2022 zijn. Data van gemeenten die opgegaan zijn in andere gemeenten, zijn samengevoegd.
Informatie over online privacy, vrij internet en cybersecurity
Op VPNGids.nl kunnen internetgebruikers terecht voor objectieve informatie over online privacy, vrij internet en cybersecurity. Daarbij analyseert VPNGids.nl structureel de kwaliteit en veiligheid van vele verschillende cybersecurity-tools, zoals VPN-services, wachtwoordmanagers en antivirusprogramma’s.
Kijk voor meer informatie over het onderzoek, resultaten per regio en visuals op: www.vpngids.nl/nieuws.
tel.: 030-4100677.
Volg Security Management op LinkedIn