Het aantal geregistreerde misdrijven is vorig jaar met 6,1 procent afgenomen ten opzichte van 2017. Die dalende trend is al enkele jaren gaande, maar in de tweede helft van 2018 lijkt aan de daling een einde gekomen.
De politie maakte op 17 januari de criminaliteitscijfers en reactietijden bekend, de tijd die agenten nodig hebben om na een melding ter plaatse te komen. In totaal registreerde de politie 766.638 misdrijven.
> Gerelateerd: Daling aantal geregistreerde misdrijven
Zakkenrollerij het meest gedaald
Grootste daler (min 28 procent) was zakkenrollerij, gevolgd door woninginbraken (13 procent). De politie schrijft dat onder meer toe aan extra surveillance en meer aandacht voor preventie.
> Lees ook: Nieuw onderzoek naar criminaliteitscijfers nodig
Aantal geregistreerde seksuele misdrijven stijgt, mede door meer openheid in de samenleving
Daar staat tegenover dat het aantal geregistreerde seksuele misdrijven met 7 procent is toegenomen. Slachtoffers kunnen bij steeds meer meldpunten terecht voor hulp. “Een verklaring voor de toename kunnen ook de aandacht en openheid in de samenleving zijn ten aanzien van seksueel geweld. Mensen doen daardoor sneller aangifte”, aldus de politie. Bij de geregistreerde seksuele misdrijven neemt vooral verkrachting toe, evenals grooming (digitaal kinderlokken) en sexting (verspreiding van seksueel getinte privéfoto’s of -video’s).
> Lees ook: Aangifte doen steeds minder populair bij winkeldiefstal
Met name in donkere maanden stijging van het aantal overvallen
Ook is het aantal overvallen voor het eerst in jaren toegenomen, met 4 procent. Daarbij valt volgens de politie de bovengemiddelde stijging van overvallen in november en december op. “Traditioneel gezien zorgen de donkere dagen al voor een toename.”
Politie meestal binnen een kwartier ter plaatse
De politie was landelijk gezien bij 85 procent van de spoedmeldingen binnen een kwartier ter plaatse, een lichte verbetering van 0,2 procentpunt.
> Lees ook: Politie was in 2017 iets sneller ter plekke