Het aantal woninginbraken is vorig jaar licht gedaald. “Dat is goed nieuws, maar het zijn nog steeds ruim 60 inbraken per dag”, waarschuwt Dominique Storimans, adviseur van het Centrum voor Criminaliteitspreventie en Veiligheid. Het aantal inbraken daalde met met twee procent en kwam uit op 22.305. “De impact van een inbraak op slachtoffers is vaak groot en langdurig”, aldus de CCV-adviseur.
Dat gaat volgens haar verder dan alleen de bewoners van de woning. “Ook buren en dierbaren slapen slecht na een woninginbraak. Het voorkomen van woninginbraken blijft dus een belangrijk aandachtspunt voor onder meer gemeenten, woningcorporaties en VvE’s.”
Minder inbraken tijdens kerst
Traditiegetrouw zijn de kerstdagen topdagen voor inbrekers, maar landelijk gezien was er dit jaar een kleine daling. Voor heel Nederland ontving de politie in totaal 267 meldingen van inbraak of poging tot inbraak op 24, 25 en 26 december. Dat waren er in 2023 nog 378. Met Oud en Nieuw werd in Nederland 125 keer ingebroken, minder dan de 153 inbraken en pogingen in 2023.
> LEES OOK: Elektronische inbraakbeveiliging in opmars: alarmsystemen en beveiligingscamera’s schrikken inbrekers af
Meer bewustzijn en inbraakpreventie
Volgens Storimans is het dalende aantal inbraken onder meer te danken aan steeds meer bewustzijn rondom veiligheid. “Zo organiseren wij samen met gemeenten voorlichtingscampagnes waarbij huiseigenaren advies krijgen over het voorkomen van inbraak.”
Inbraakpreventie hoeft niet duur te zijn of veel moeite te kosten. “Installeer goede sloten voor ramen en deuren en doe die ook echt goed en altijd op slot. Laat een lampje branden en zorg dat het huis er bewoond uitziet. Leg ook kostbare spullen niet in het zicht.”
Effect woninginbraak op slachtoffers
Zoals gezegd, is de impact van woninginbraken op slachtoffers groot. Het Centraal Bureau voor de Statistiek (het CBS) heeft onderzoek gedaan naar de gevolgen van woninginbraak op de slachtoffers. Zij kwam tot de volgende bevindingen:
- 63% voelt zich minder veilig in zijn woning
- 41% heeft minder vertrouwen in mensen
- 28% heeft last van slaapproblemen
- 13% heeft angstklachten en/of paniekaanvallen
- 10% ervaart depressieve klachten
- 9% beleeft het vooraval steeds opnieuw
Reden genoeg om in te zetten op het voorkomen van woninginbraak. Bijvoorbeeld met de preventietips van het Politiekeurmerk Veilig Wonen, het organiseren van voorlichtingsbijeenkomsten of Veiligheidsdagen.
Bron: hetccv.nl
Volg Security Management op LinkedIn