De Handreiking Evenementenveiligheid HEV helpt gemeenten en veiligheidsregio’s bij de vergunningverlening, de voorbereiding en de organisatie van veilige evenementen. Door acht processtappen te doorlopen, houden de verschillende samenwerkingspartners grip op de veiligheid bij evenementen en kunnen zij, als dat nodig is, op tijd maatregelen nemen om de veiligheid te bevorderen.
Sinds 2018 is deze handreiking niet meer geactualiseerd. De Inspectie Justitie en Veiligheid stelde in 2023 per brief aan de voorzitters van de veiligheidsregio’s én de voorzitter van de Vereniging Nederlandse Gemeenten (VNG) dat het inmiddels nodig is om de HEV te actualiseren. Daarbij ontstaat de vraag of de HEV in haar huidige vorm voldoende antwoord is op de huidige behoeftes die gemeenten en hun adviespartners hebben. Het lijkt erop dat er óók meer kennis en inzicht, proceshandvatten en tools nodig zijn om goed de regie te nemen op het gemeentelijke evenementenproces.
Gemeenten nauwer betrokken bij actualisatie
Inhoudelijk gezien is er daarom noodzaak om gemeenten steviger te betrekken bij de actualisatie van de HEV. Daarbij komt het feit dat gemeenten – en niet de veiligheidsregio’s – verantwoordelijk zijn voor het lokaal in te richten vergunningsproces van evenementen. De VNG kan als koepelorganisatie bij uitstek de belangen van de Nederlandse gemeenten behartigen. De VNG en het Landelijk Netwerk Evenementencoördinatoren Veiligheidsregio’s gaan daarom de handreiking actualiseren.
Planning
De planning is dat de komende maanden beelden en behoeften worden opgehaald in het land (door middel van een internet-enquête en klankbordgesprekken). De zomer staat dan in het teken van het ontwikkelen van producten, waarna de consultatiefase vanaf het najaar van start gaat.
Bron: Brandweer Nederland
Volg Security Management op LinkedIn