Gebouwen en terreinen zijn vaak voorzien van bewakingscamera’s ter verificatie van criminele activiteiten na een melding en het vastleggen van bewijsmateriaal. De verschillende camera’s zijn hierbij vaak vast opgesteld, waardoor de beelden van een Fixed- of PTZ- camera altijd hetzelfde gebied bekijken. Op basis van het beschikbaar budget en niet aantoonbare noodzaak worden daarom vaak alleen de hotspots bewaakt en zijn blinde vlekken niet altijd te voorkomen.
Het tijdig detecteren van een indringer kan met behulp van diverse detectie systemen uitgevoerd worden. Hierbij te denken aan hekwerkdetectie, radar, gronddetectie systemen, inbraak meldsysteem, camera’s met Video Content Analyses, etc. Maar waarom blijven we in securityland toch zo star vasthouden aan dit soort traditionele oplossingen. Om (nieuwe)dreigingen en bijbehorende risico’s te elimineren dienen we verder te kijken waarbij up-to-date informatie voor repressie onontbeerlijk is.
Is een UAS, ofwel een Drone een gadget, dreiging of een juist zinnig beveiligingsmiddel?
Er gaat geen week voorbij of je ziet in de media geen artikel voorbij komen waarin een drone creatief wordt ingezet. Vaak heel praktisch en nuttig, maar soms ook ludiek:
* Om ziektes in gewassen op te sporen;
* Bezorgen van postpakketen op Waddeneiland;
* Maar ook in een ‘’Drone café’’, waar de biertjes al vliegend naar de tafels gebracht worden.
Er wordt veel geëxperimenteerd om drones te verbeteren en veiliger te maken. Ze kunnen daardoor steeds nuttiger ingezet worden in ons dagelijks leven. Maar wat is nu de toekomst van de drone. Is het een hype die over korte of middellange termijn overwaait, of wordt de drone een functioneel inzetbaar device in onze samenleving?
Huidige Europese ontwikkelingen, waar liggen de kansen?
Voor drone diensten is Europa eensgezind met een wettelijk kader voor drone diensten vanaf 2016. De basisprincipes zijn verwoord in de Riga-verklaring. Dit jaar is het Europese luchtvaartagentschap EASA gestart met het consulteren van stakeholders, met als doel het ontwikkelen van een regelgevend kader met daarbij concrete voorstellen voor het gebruik van drones.
Voor de enthousiaste hobbyvlieger en uiteraard de professionele vliegers zal dit gaan leiden tot meer en complexere regels. Maar de vraag blijft: hoe vergaat het de onbewust en of bewust onbekwame burger?
Hoe zal de handhaving worden opgepakt? De huidige oplossingen zijn op dit moment nog vooral technisch en beperkt. Het beperken van vlieglocaties en maximale hoogten is mogelijk, maar hoe gaan we om met beeldopname en het fundamentele recht op privacy?
Het feit blijft dat er altijd wel een groep drone gebruikers zijn die onbewust of bewust onbekwaam hun drone besturen boven no-fly zones, of een drone gebruiken voor observatie doeleinden of erger voor misdadige praktijken.
Drone inzetten als security oplossing?
Er vanuit gaande dat de drone niet meer weg te denken is uit onze samenleving en verder wordt doorontwikkeld met goede regelgeving, dan staat er niets in de weg om een drone in te zetten als volwaardig beveiligingsmiddel.
De wereld staat niet stil. Enerzijds wordt er doorontwikkeld en worden er opvouwbare drones op de markt gebracht. Of bestaan er drones die vanaf het water kunnen opstijgen en zie je dat een drone voor steeds grotere doelgroepen nuttig en bereikbaar wordt.
In de nabije toekomst is het niet ondenkbaar dat terreinen worden bewaakt met vast opgestelde camera’s en een aantal drones het terrein controleren als beveiliger. Op deze manier zal na detectie van de perimeter een drone polshoogte kunnen nemen en de indringer met life stream beelden blijven volgen. Het beveiligingspersoneel en hulpdiensten worden optimaal geïnformeerd en actieplannen kunnen beter ingericht en voorbereid worden.
Ook in gebouwen is een vergelijkbare oplossing mogelijk, waarbij ook gedacht kan worden aan extra veiligheidscontrole na een melding van een brandmeldinstallatie of bij het zoeken van achtergebleven personen in het geval van een brand.
Hoe nu verder?
Op dit moment is de markt erg afwachtend. Drones worden slechts zelden creatief ingezet. En dit terwijl met een beetje slimme software de huidige generatie al goed inzetbaar is. Het is een interessante toevoeging aan een beveiligingsplan welke breed inzetbaar is voor inbraakveiligheid, brandveiligheid, storingscontrole en legio meer functies.
Grote vraag is daarom waarom er niet vaker wordt gezocht naar een goede integratie tussen verschillende disciplines en inzet van de mens? “Kostenreductie” en “efficiënte inzet van middelen” zijn vaak kernwoorden voor planmakers. Toch wordt deze kans nog niet vaak gegrepen. Zijn we te behoudend of is de drone de status van gadget nog niet voorbij? Feit is wel dat de kans groot is dat drones straks een betrouwbare toevoeging zijn aan het beveiligingsplan.
> Lees ook Hoe weer je een bedreigende drone?