In 1982 begon Ben Buijs als servicemonteur bij het familiebedrijf Boon Edam. Al snel werd hij gevraagd om de verkoop te ondersteunen. In de daaropvolgende decennia groeide het bedrijf uit tot een internationale marktleider. Met zijn jarenlange ervaring als accountmanager was hij betrokken bij projecten voor overheden, multinationals en diverse nationale en internationale organisaties. Inmiddels is Buijs dé expert op het gebied van securityvraagstukken en entreeoplossingen. Enkele weken voor zijn pensioen kijkt hij terug op zijn carrière bij Boon Edam.
Tijdens zijn loopbaan bij Boon Edam heeft Buijs de verandering en groei van het bedrijf van dichtbij meegemaakt. Zo zijn de hedendaagse toegangsoplossingen op technisch gebied veel geavanceerder geworden. “Toen ik begon als servicemonteur in de jaren tachtig kon ik met mijn mts-elektrotechniek de deuren onderhouden. Als ik nu de elektrakast van een tourniquet open, kan ik hem direct weer sluiten, want ik snap er helemaal niks van. De huidige servicemonteurs hebben een laptop mee en kunnen programmeren. Het zijn monteurs met een hts-opleiding en technische kennis en ICT-kennis.” Inmiddels zijn er dagelijks dertig hooggekwalificeerde servicemonteurs van Boon Edam werkzaam in heel het land.
> LEES OOK: Vers van de pers: Security Management 6
Afscheidstournee
Op het moment van het interview zit Buijs precies twee weken voor zijn pensioen. Hij heeft altijd met plezier en heel veel enthousiasme gewerkt voor het familiebedrijf. Dat blijkt ook wel uit het feit dat hij tot op het allerlaatste moment doorwerkt om alles zo goed mogelijk af te ronden en over te dragen. “Ik heb vanmorgen nog een order binnengehaald en heb er dan nog één in ons verkoopinformatiesysteem staan. Voorheen had ik daar gemiddeld honderd opportunities in openstaan en nu naderen we de nul. Dus als ik die straks heb afgerond, dan is mijn schip helemaal schoon en kan ik met een gerust hart naar buiten lopen.”
Tijdens zijn 43-jarige loopbaan heeft hij een indrukwekkende hoeveelheid contacten opgebouwd. Deze heeft hij het afgelopen jaar overgedragen aan zijn opvolger tijdens klantbezoeken. Zelf noemt hij het gekscherend ‘zijn afscheidstournee’, waarbij hij zijn opvolger ook betrok bij de nieuwe presentatie die ze in Edam geven aan security-adviesbureaus. “Dat zijn voor ons hele belangrijke relaties. We geven ze een rondleiding door het net gerenoveerde pand en de productiehal. Zo kan mijn opvolger niet alleen kennismaken met mijn contactpersonen, maar ook met de nieuwe mensen van zijn leeftijd.”
Safety vóór security
Begonnen in 1873 als eenmanstimmerbedrijf van Gerrit Boon in Amsterdam is Boon Edam nu een derde generatie mini-multinational met het hoofdkantoor in Edam. In 2003 kregen ze het predicaat ‘Koninklijk’. Inmiddels heeft het bedrijf achttien dochterondernemingen, ruim vijftig exclusieve distributeurs en drie productie-units: een in Nederland, een in de Verenigde Staten en een in China.
In Edam zit ook de research- en developmentafdeling die zich bezighoudt met de ontwikkeling van nieuwe producten en speciale verzoeken van klanten. Boon Edam heeft een standaardproductenpakket, met daarbij verschillende opties. Maar voor Buijs houdt het daar niet op. “Je creëert regeltjes om ervan af te wijken”, zo vat hij het samen. “Je hebt altijd wel een klant die net iets anders wil. Dan gaan we hier intern kijken of dat haalbaar is. En daarnaast verandert de regelgeving continu en daar moet je je product ook op aanpassen.”
Noodknop
Als voorbeeld geeft hij de EN 16005, een Europese norm die sinds 2013 geldt en gaat over de gebruiksveiligheid van automatische deuren. Alle schuifdeuren, vouwdeuren en carrouseldeuren die zich horizontaal bewegen, dienen te voldoen aan de EN 16005-norm. De regelgeving is van toepassing in alle landen die zijn aangesloten bij het Europees Comité voor Normalisatie (CEN). “Zo moet er in de tourniquet een noodknop zijn die je kunt indrukken waarna de deuren opengaan.” De norm was echter niet van toepassing op beveiligingsdeuren. “Je wilt natuurlijk niet dat onbevoegden binnen kunnen komen door de noodknop in te drukken.”
Twee jaar terug kwam er daarom een andere norm: de NEN-EN 17352. Deze norm gaat over de veiligheid bij het gebruik van automatische toegangscontroledeuren. Het kijkt naar mogelijke gevaren en gevaarlijke situaties wanneer deze deuren normaal worden gebruikt of wanneer er iets misgaat. “Daar moet je dan je product op aanpassen, zodat deze gecertificeerd kunnen worden.” Naast de technische aanpassingen moeten ook alle handleidingen en documentatie worden herschreven in veel talen. “Dat is ingrijpend.”
Fred Lanser, projectleider beheer en onderhoud bij SPIE: “Waar ik Ben om bewonder is het enorme geduld en de rust die hij uitstraalt. Geweldige zelfbeheersing en gesprekstechnieken van deze grootmeester. Aan het einde van zijn bezoek weet je altijd waar je staat en wat je te doen staat.”
Hans van Driel, clusterdirecteur Unica Access & Security/Managing Director Nsecure: “Onze band wordt gekenmerkt door wederzijds respect en vertrouwen. Met trots kijk ik terug op drie decennia van gedeelde innovatie, betrouwbaarheid en een relatie die verder gaat dan zakelijk succes alleen. Dit soort samenwerkingen maakt ons vak bijzonder en persoonlijk.”
Ton van Klei, algemeen directeur RT Consultancy: “Hartelijk dank voor de prettige en constructieve samenwerking. De positieve manier waarop je in het leven staat, daar kunnen velen een voorbeeld aan nemen. Wanneer de naam Boon viel, was mijn motto: even Ben bellen voor advies of assistentie. Jij bent voor mij Mister Boon. Ik wens je het allerbeste toe!”
Armand van Bercheycke, algemeen directeur SeSa Groep: “Ben Buijs heeft in zijn indrukwekkende carrière een grote rol gespeeld in het veiliger maken van Nederland. Dankzij zijn kennis en expertise heeft menig bedrijf en instelling in ons land een zeer robuuste en tegelijkertijd klantvriendelijke toegangsverlening kunnen implementeren. Het was altijd een plezier om met Ben zaken te doen: hij is uitermate kundig, komt altijd zijn afspraken na en is daarnaast ook nog eens heel prettig in de omgang.”
Groot verschil
De industrie heeft ook te maken met steeds strengere regelgeving. “Vroeger ging security vóór safety”, vertelt Buijs. “De klant wilde voorkomen dat er iemand meeloopt, dus de deur moest direct sluiten, ongeacht of iemand dan eventueel geraakt kon worden door een sluitende deur. Tegenwoordig gaat safety voor security: er mag absoluut geen persoon worden geraakt. Dat is een heel groot verschil waar we al onze producten op aan hebben moeten passen.”
Buijs verwacht dat in de toekomst de security-eisen alleen maar zullen toenemen. “Een entree en dus een tourniquet zal altijd nodig zijn, maar in de wereld draait de wapenindustrie nu op volle toeren. Als er straks hopelijk een compromis tussen Rusland en Oekraïne wordt bereikt, zullen heel veel van al die wapens op de markt komen. De huidige kogel- en inbraakwerende producten moeten daaraan aanpast worden.”
Docent bij SOBA Security Opleidingen
Naast zijn werk bij Boon Edam is Ben Buijs ook jarenlang docent geweest bij de post-hbo-opleiding Security en Techniek van SOBA Security Opleidingen.
“Ik begon met de Haagse methodiek van Rob Ackx en Bert Duijndam. Nadat ik die studie positief had afgerond, kon ik RSE (registersecurity-expert) achter mijn naam zetten. Als ik bij klanten op bezoek kwam, gaf dat direct herkenning en een positieve band. Daarna ben ik de opleidingen Security en Techniek en de opleiding Security en Recht gaan volgen bij SOBA Security Opleidingen en kon ik na het behalen van het diploma, MSec (Manager of Security) op mijn visitekaartje toevoegen. Bij SOBA kregen we naast theorielessen ook veel praktijkdagen, waarbij je bijvoorbeeld op bezoek ging bij een centrale meldkamer, een glasleverancier of was je aanwezig bij schietproeven. Het leek me toen een goed idee om ook Boon Edam een onderdeel van de praktijkdagen te maken. Met instemming van directeur Armand van Bercheycke heb ik toen een lesdag ontwikkeld met een presentatie met daarin alle ins en outs over onze beveiligingsproducten. Inmiddels verzorgen we nu al vijftien jaar deze opleidingsmodule en we krijgen zo een breed scala aan mensen over de vloer. Dat varieert van medewerkers van het ministerie van Defensie tot architecten.”
De module is een groot succes en wordt volgens Buijs nog steeds met gemiddeld een acht gewaardeerd.
Zwaluwen
Waar Buijs na zijn pensionering niet tegenop zal zien, is de vrijheid van het ontbreken van de werkdruk. “En dat is niet alleen de druk van het binnenhalen van orders, wat immers mijn werk is, maar ook de doorlopende lijst van dingen die je nog moet doen. Er is altijd wel een mail die beantwoord moet worden of een opdracht waaraan gewerkt moet worden.”
Gevraagd naar wat hij straks zal missen aan het werk, is het reizen. Voor zijn werk maakte hij niet alleen in Nederland heel veel kilometers, ook internationaal reisde hij heel wat af vanwege klanten beursbezoeken. “We gingen met het vliegtuig naar Denemarken”, vertelt hij. “Ik reisde dan samen met Eric Huber, de vader van de huidige directeur, en die werd er altijd uitgepikt bij de douane voor koffercontrole. Om daarvan af te zijn, gingen we toen met een particulier vliegtuigje. Hij had een kennis met een klein vliegtuigje voor vier personen en dan vlogen we vanaf Lelystad naar Denemarken. Snel ging het niet, we werden ingehaald door zwaluwen, maar leuk was het wel”, lacht hij. Het meeste gaat hij zijn contacten missen. “Enerzijds al mijn collega’s, maar ook het contact met de klanten en dan vooral het creatief bezig zijn met klanten. De securitywereld is klein, dus je komt vaak dezelfde mensen tegen, maar vaak in andere situaties. En iedereen heeft zijn eigen wensen en die proberen we dan te realiseren en liefst nog te overtreffen”, besluit Buijs.
Volg Security Management op LinkedIn