Binnen- en buitenlandse dreigingen tegen de Nederlandse samenleving namen in 2020 verschillende en vaak ook complexe vormen aan, mede door corona. Binnen het antioverheids-protest groeide de al sluimerende voedingsbodem voor extremisme.
Dit blijkt uit het Jaarverslag 2020 van de AIVD. Een kleine groep praatte intimidatie, bedreiging of geweld goed of was zelfs bereid daaraan mee te doen.
Vroegtijdig onderkenning van radicale onderstroom
Het is zaak die radicale onderstroom tijdig te onderkennen en partners zoals Nationale Politie en Openbaar Ministerie daarover te waarschuwen, zodat zij gericht tot actie kunnen overgaan, a;dus de AIVD.
Rechts-extremistische groepen komen uit de schaduw en zoeken vaker het grote publiek op. Zij presenteren hun ideeën als respectabel en krijgen sluipenderwijs voet aan de grond bij publieke protesten.
De opleving van rechts-extremisme waar de AIVD in het voorgaande jaarverslag over sprak zet zich daarmee door, ook onder kwetsbare jongeren. Als AIVD zijn we alert op de risico’s.
Jihadistisch terrorisme blijft grootste dreiging
Jihadistisch terrorisme blijft de grootste directe dreiging voor de Nederlandse samenleving. Door corona waren jihadisten weliswaar meer aan huis gebonden. Hun zichtbaarheid nam af. Maar we blijven daar als dienst heel scherp op.
Juist ook omdat de internationale situatie de situatie in Nederland sterk beïnvloedt. Een opleving of aanslag van ISIS of een nieuw strijdgebied kan jihadisten in Nederland zomaar mobiliseren waardoor de dreiging toeneemt.
Structurele inzet tegen risico’s spionage
Daarnaast is spionage een ernstige bedreiging van de Nederlandse economische veiligheid en onze welvaart. Dagelijks blijven we als land een aantrekkelijk doelwit voor staten die technologie en kennis willen stelen. Daarom zet de AIVD meer in op het onderkennen, voorkomen en tegengaan van spionage.
Dat gebeurt steeds meer digitaal, maar ook nog steeds met menselijke bronnen. In december 2020 verstoorde de AIVD de inlichtingenactiviteiten van twee Russische inlichtingenofficieren. Ze ontmantelden een omvangrijk netwerk van mensen die hoogwaardige technologische kennis met hen deelden.
Noodzaak tot extra investeringen
Om de nationale veiligheid te beschermen is het van belang om waar mogelijk extra te investeren in onze cybercapaciteit, zo stelt de AIVD. Een sterke eigenstandige nationale en internationale inlichtingenpositie stelt de AIVD in staat om maximaal en flexibel in te kunnen spelen op steeds veranderende geopolitieke omstandigheden en uitdagingen.
Jaarverslag 2020 in beeld
Op de website van de AIVD vindt u de teksten van het jaarverslag van de AIVD over 2020 uitgesplitst per onderwerp.
– Dreigingsbeeld NCTV: een aanslag is nog steeds voorstelbaar
– Actuele cyberdreigingen in de tijd van Covid-19
– Securitybeleid in coronatijd: volgende stappen noodzakelijk
Volg Security Management op LinkedIn