Om de zoveel tijd is het raak en worden we weer getrakteerd op een nieuwsbericht over beveiligingscamera’s waarvan de beelden door iedereen zijn in te zien. Een korte zoektocht door het Security Management archief brengt bijvoorbeeld een bericht uit 2014 (toen al) naar boven over de lekke beveiliging van camera’s. En van later datum zijn berichten over de kwetsbaarheid van de Nest camera’s, of wat te denken van het bericht van vorig jaar dat kwaadwillenden konden meegluren met duizenden Nederlandse beveiligingscamera’s en babyfoons.
En elke keer luidt de reactie van de beveiligingsbranche dat ze nu echt iets zullen gaan doen aan de beveiliging van hun producten. Maar desalniettemin lijkt de branche hardleers. Dat bleek onlangs weer uit de reportage van Pointer, het onderzoeksplatform van KRO-NCRV. Daarin werd aangetoond dat je via de website Insecam camerabeelden afkomstig van beveiligingscamera’s 24/7 live kunt bekijken. De onderzoekers ontdekten tussen alle beelden 50 Nederlandse locaties, variërend van een keukenwinkel en behandelruimte van een orthodontist, tot aan de achtertuin van een luxe villa. Een typische gevalletje van ‘gluren bij de buren’.
Hopelijk is de Pointer-reportage (weer) een wake-up call
Mocht je een kwartiertje over hebben, bekijk dan de reportage nog eens op: https://pointer.kro-ncrv.nl/artikelen/terugkijken-deze-beveiligingscameras-maken-ons-onveiliger. Behalve de bijzondere beelden, zijn ook de reacties van een beveiligingsinstallateur – “Ik weet er niets van en ben maar gewoon (!) een installateur”, en van de eindgebruikers – die uitblinken in onwetendheid – opvallend, als ze worden geconfronteerd met het feit dat de beelden wereldwijd, 24/7 live gestreamd worden. En niet alleen zijzelf maar ook hun cliënten dus voor iedereen te zien zijn. Hoezo een inbreuk op je privacy?
In 2015 publiceerden we al het artikel ‘Hoe beveilig je een beveiligingscamera?’. Maar na het zien van de Pointer-reportage is het natuurlijk interessant om eens te kijken naar de vraag wie er verantwoordelijk is voor de veiligheid van beveiligingscamera’s? Die hebben we voorgelegd aan vertegenwoordigers van Axis, Dahua en Hikvision. Hun antwoorden op deze vraag lees je in het digimagazine Cameratoezicht. Volgens hen draait het daarbij vooral om het samenspel tussen drie partijen: fabrikant, installateur en eindgebruiker. Een terechte constatering. Want fabrikanten kunnen het probleem niet alleen oplossen, maar zijn daarbij mede afhankelijk van meer IT-kennis bij de beveiligingsinstallateur en meer (risico)bewustzijn bij de eindgebruiker. In de reportage wordt echter ook gepleit voor striktere wet- en regelgeving waaraan fabrikanten van beveiligingscamera’s zich zouden moeten gaan houden. Gezien alle incidenten van de afgelopen jaren lijkt ook dat mij geen overbodige luxe.
Hopelijk is de Pointer-reportage (weer) een wake-up call. Niet alleen voor de beveiligingsbranche om dit soort zaken nu eens serieus aan te pakken, maar ook voor eindgebruikers om voortaan regelmatig hun wachtwoorden te wijzigingen en beveiligingssoftware te updaten. Want anders lijkt de voorspelling van onze vaste columnist Civis Sollicitus die beveiligingscamera’s al eens als privacyramp omschreef toch echt uit te gaan komen.
Arjen de Kort
Hoofdredacteur Security Management
– Bedreigingen en kansen in 2020
– Je camera als computer
– Slim hekwerk weert onbevoegden van haventerreinen
Volg Security Management op LinkedIn