De Belgische privacywaakhond heeft de politie in het land toestemming gegeven om infiltratieacties op internet uit te voeren. De Belgische minister van Justitie wijzigde 1,5 jaar geleden al de wet op de bijzondere opsporingsmethoden, zodat de politie in het land undercover zou mogen gaan op internet, meldt De Tijd dinsdag.
Privacywaakhond
Eerst was echter nog wel toestemming nodig van Gegevensbeschermingsautoriteit, de Belgische privacywaakhond die in het land dezelfde taken heeft als de Autoriteit Persoonsgegevens in Nederland.
Dark web
Nu de toestemming er is, mag de Belgische politie via internet contact leggen met mensen die verdacht worden van bijvoorbeeld het verkopen van wapens en drugs of kinderporno. De politiemedewerker mag zich dan voordoen als geïnteresseerde en infiltreren in bijvoorbeeld een handelsforum op het dark web.
Politie mag extremistische berichten versturen
Ook op het regulier toegankelijke internet gaat de Belgische politie acties uitvoeren, bijvoorbeeld door via tweedehandswebsites gestolen goederen te traceren. Infiltratie is alleen toegestaan bij verdenking van misdrijven waar minstens een jaar gevangenisstraf op staat.
De Belgische politie mag zich tijdens het infiltreren op het internet schuldig maken aan strafbare feiten, als dat nodig is om onopvallend mee te kunnen doen. Zo mogen politiemedewerkers bijvoorbeeld radicale of extremistische berichten versturen.
Uitlokken mag niet
Provoceren of misdaden uitlokken, mag echter nadrukkelijk niet. Wel mag de politiemedewerker zich voordoen als minderjarige om een afspraak te maken met op seks beluste volwassen mannen die bewust minderjarigen benaderen. Ook kan de Belgische politie onder bepaalde omstandigheden de hulp inroepen van hackers of experts.