In ons gezin mochten wij onlangs een gezonde zoon verwelkomen. Dit stemde tot dankbaarheid en de kleine spruit heeft zijn plek thuis al aardig verworven. Een baby is lief en vertederend en tegelijkertijd zo ontzettend afhankelijk en kwetsbaar. Dat we als wereld kwetsbaar zijn, bleek enkele dagen voor de geboorte van de nieuwe wereldburger. Hamas plaatste een verrassingsaanval in Israël. Een religieus- politiek conflict dat al decennialang borrelt als een vulkaan en nu opnieuw tot uitbarsting kwam. We voelden ons als wereld kwetsbaar en machteloos.
Opnieuw bleek: veiligheid en vrede balanceren op een dun koord. Niet alleen in het Midden-Oosten. Des te belangrijker is het dat wereldwijd – en dus ook in Nederland – heel veel mensen zich dagelijks (soms 24/7) inzetten voor vrede en onze veiligheid. Van MIVD’ers tot VN-onderhandelaars en van boa’s tot DSI’ers. Laten we dankbaar zijn dat zij deze taak op zich willen nemen. Soms met gevaar voor eigen leven. De handhaving van de rechtsorde (artikel 3 van de Politiewet) en het bevorderen van de internationale rechtsorde (artikel 90 van de Grondwet) krijgen zo gestalte in mensen van vlees en bloed. Misschien wel jouw buurman, neef of moeder.
Een ode aan iedereen die de wereld een beetje veiliger maakt
Een shout-out naar deze mensen is in deze tijd op z’n plaats. Een ode aan iedereen die een steentje bijdraagt aan het veiliger maken van Nederland en de wereld. Er valt vast iets af te dingen op organisaties en personen die zich bezig houden met vrede en veiligheid. Bijvoorbeeld de wettelijke (ruime?) bevoegdheden van de AIVD of het (ongelukkige) optreden van een individuele boa, maar zoals Rutger Bregman schreef: ‘De meeste mensen deugen’, ook de meeste handhavers en toezichthouders.
Hoe ziet de wereld er over 20 jaar uit?
Terug naar de nieuwe wereldburger. Hoe zal zijn toekomst eruitzien? In wat voor wereld zal hij opgroeien? Hoe ziet deze er over twintig jaar uit? Zijn er veel spanningen in onze samenleving? Kunnen we vrede en veiligheid garanderen? Nieuwe technologieën zullen dan een nog prominentere plaats innemen. Ik vroeg daarom ChatGPT om een reactie:
“Over twee decennia kenmerkt de wereld zich door geavanceerde technologieën die vrede en veiligheid bevorderen, zij het met nieuwe uitdagingen en kwetsbaarheden. Internationale samenwerking is versterkt door geavanceerde informatienetwerken, en technologische innovaties zoals AI spelen een cruciale rol bij het voorkomen en oplossen van conflicten. Globalisering heeft geleid tot een meer onderling verbonden wereld, waarbij duurzaamheid en inclusiviteit centraal staan voor vreedzame co-existentie te midden van toenemende kwetsbaarheid.”
Een glazen bol heb en hoef ik niet. Voor nu houd ik het bij het belangrijkste dat we elkaar als mensen kunnen geven, ook buiten de kerstperiode om: liefde en aandacht. Knuffeltijd dus met mijn zoontje.
Mr. Ben den Tuinder is docent recht bij de opleiding Safety & Security Management en onderzoeker bij het lectoraat Weerbare Democratie van Hogeschool Saxion.
Meer blogs van Ben den Tuinder
Volg Security Management op LinkedIn