Mensen met een Nederlandse herkomst – die ook veel verdienen – hebben het meest gesegregeerde netwerk. Dit blijkt uit een netwerkanalyse van het CBS uit 2024. Mensen zijn geneigd om mensen op te zoeken die op hen lijken. Buren, collega’s en klasgenoten van je eigen soort. Roderick hockeyt nu eenmaal liever met Maurits dan met Maikel. Een jonge studente veiligheidskunde in de Randstad leeft in een totaal andere wereld dan een boer in Friesland.
Fluitsma en Van Tijn zongen in 1996 over 15 miljoen mensen op dat hele kleine stukje aarde. Inmiddels zijn we met 18 miljoen. Leven wij met al onze verschillen met elkaar of naast elkaar? In hoeverre bepaalt onze omgeving wie wij zijn, hoe we naar de maatschappij kijken en met wie we vriendschappen sluiten? Wat betekent dit op lange termijn? Polarisatie. Minder sociale cohesie. Minder mogelijkheden om van een dubbeltje een kwartje te worden. Ik ben geen socioloog, maar toch word ik me steeds bewuster van het leven in een bubbel en de nadelen hiervan. Ja ja, ik schrijf deze column ook voor mezelf.
Is het erg dat wij – mede ingegeven door de algoritmes op sociale media – allemaal in een eigen bubbel leven? Ik denk het wel en daag je uit om te ontbubbelen. Ga in de trein eens een boek lezen of reageer in de coupé op iemand die een boek leest. Het kan zomaar een leuk, geanimeerd gesprek opleveren (ik spreek uit ervaring). Of meld je aan voor het geven van taallessen aan nieuwe Nederlanders. Naast een lekkere bak koffie en een stuk taart (de inwendige mens) levert dit ook wat op voor de psyche van jou als mens (ik spreek wederom uit ervaring).
Ontbubbelen verhoogt het veiligheidsgevoel in de samenleving
Veiligheidsgevoel
Ontbubbelen is niet alleen goed voor je eigen ontwikkeling, maar ook voor het verhogen van het veiligheidsgevoel in de samenleving. Wanneer we elkaar beter leren kennen en begrijpen, voelen we ons veiliger en meer verbonden. Dit kan bijdragen aan een sterkere sociale cohesie en minder polarisatie en criminaliteit. En wat ook geen kwaad kan, is wat meer humor. Humor verbindt immers, zelfs in de meeste onverwachte situaties. Stel je voor dat er tijdens een taalles een hilarisch misverstand is over een Nederlandse uitdrukking. Of dat je in de trein een gesprek begint met iemand die een fervent verzamelaar van tuinkabouters blijkt te zijn. Zulke momenten maken het leven kleurrijker en zorgen voor mooie herinneringen.
Dus: stap uit je bubbel en ontdek wat de wereld buiten jouw comfortzone te bieden heeft. Wie weet wat voor verrassende ontmoetingen en avonturen er op je wachten. En vergeet niet: een glimlach en een open houding kunnen wonderen doen. Zoals Loesje al zei: “Waarom binnen je comfortzone blijven als daarbuiten veel meer te beleven valt?”
Mr. Ben den Tuinder is hoofddocent recht bij de opleiding Safety & Security Management en onderzoeker bij het lectoraat Weerbare Democratie van Hogeschool Saxion.
Reacties? Graag! b.c.dentuinder@saxion.nl
Meer blogs van Ben den Tuinder
Volg Security Management op LinkedIn