Nederland regeltjesland. Een uitdrukking die nogal eens voorbij komt als een burger of onderneming geconfronteerd wordt met een besluit dat hem niet bevalt en volgens hem gebaseerd is op overbodige regels over bijvoorbeeld planningen, bouwvoor- schriften en belastingen.
Is Nederland verworden tot een dwaaltuin van regeltjes, protocollen, richtlijnen, aanbevelingen en handreikingen? Of zijn regels juist nodig om onze maatschappij georganiseerd en gestructureerd te houden? Ik denk dat het antwoord op deze vraag afhangt van het perspectief van de betreffende persoon en de specifieke situatie (een echt juristenantwoord). Persoonlijk denk ik dat wetten en voorschriften – hoe vervelend soms ook – nodig zijn om aspecten van ons dagelijks leven te reguleren.
Is Nederland verworden tot een dwaaltuin van regeltjes en protocollen?
Neem nu het thema van het juni-nummer van Security Management: Cybersecurity. In Nederland – en daarbuiten – zijn in de loop van de jaren diverse wetten en regels ontworpen om individuen en organisaties te beschermen tegen cyberdreigingen, zoals de AVG, NIS2-richtlijn, Cybersecuritywet en Wbni. Het naleven van deze, en andere, regelgeving kan voor sommige organisaties een flinke uitdaging zijn vanwege de complexiteit van de regelgeving en de kosten die gepaard gaan met de implementatie.
Passende technische en organisatorische maatregelen nemen om persoonsgegevens te beschermen tegen ongeoorloofde toegang, verlies, vernietiging of openbaarmaking. De juiste maatregelen nemen om cyberbeveiligingsincidenten te voorkomen en te beperken. Passende technische en organisatorische maatregelen nemen om de beveiliging van netwerk- en informatiesystemen te waarborgen. Ga er maar aan staan om dit als organisatie allemaal te regelen.
Past dat nog binnen de reguliere bedrijfsvoering en de toch al grote belasting op het personeel?
En toch: we mogen blij zijn met dergelijke regels die bedoeld zijn om de cybersecurity te verbeteren en de gevolgen van cyberaanvallen te beperken. Dit wil je écht niet weten, de laatste pennenvrucht van onderzoeksjournalist Huib Modderkolk, toont het belang van dergelijke regels nog maar eens aan.
We hebben slechts zicht op een klein deel van de onvoorstelbare wereld achter onze schermen. Het recht is hét systeem om conflicten op een beschaafde manier op te lossen (Dorien Pessers).
Als burger van de Staat der Nederlanden (en ook als jurist) ben ik toch maar dankbaar dat er regels zijn die een geordende, veilige en rechtvaardige samenleving bevorderen waarbij de rechten van individuen worden beschermd en waarin mensen in staat zijn om op een vreedzame en effectieve manier met elkaar samen te leven.
Regel dat maar eens in je eentje.
Mr. Ben den Tuinder is hoofddocent recht bij de opleiding Safety & Security Management en onderzoeker bij het lectoraat Weerbare Democratie van Hogeschool Saxion.
Reacties? Graag! b.c.dentuinder@saxion.nl
Meer blogs van Ben den Tuinder
Volg Security Management op LinkedIn