Sinds de uitbraak van het coronavirus leven we in een bizarre wereld waarin overheden, bedrijven en organisaties de veiligheid opnieuw moeten borgen. Hoe geven we onze anderhalvemetersamenleving vorm en welke rol kan de veiligheidssector daarin spelen?
De veiligheidssector speelt vanaf het begin van de uitbraak van het coronavirus een cruciale rol. De vijf brancheorganisaties stelden in maart duizenden beveiligingsmensen en beveiligingsservices beschikbaar voor het ondersteunen van de ‘intelligente lockdown’ in ons land. Van beveiligers, mobiele surveillanten, hospitalitymedewerkers, verkeersregelaars, veiligheidsexperts, technische beveiliginstallateurs tot de dienstverlening in de 18 Particuliere Alarmcentrales (PAC’s).
Veiligheidsvraag verandert in anderhalvemetersamenleving
“De beveiligingsbranche is goed gepositioneerd voor een crisis als deze en kan een belangrijke bijdrage leveren”, zegt Marc van Lier, commercieel directeur bij Securitas Nederland. “Zowel bij het ondersteunen van de overheidsmaatregelen in de eerste fase als bij het vinden van een nieuwe veiligheidsbalans op langere termijn.”
In de branche is nu al zichtbaar dat de veiligheidsvraag verandert
In de branche is nu al zichtbaar dat de veiligheidsvraag verandert. Niet alleen op het gebied van bedrijfscontinuïteit en de gezondheid van medewerkers, maar ook op het gebied van veiligheid en gastvrijheid. Van Lier: “We bereiden ons voor op een samenleving die anders is dan we gewend waren. Dat betekent dat we op dit moment onze expertise inzetten om onze dienstverlening zo in te richten dat we overheden en organisaties maximaal kunnen ondersteunen in een anderhalvemetersetting. Zo hebben we oplossingen voor het tijdelijk beveiligen van locaties met mobiele camera units, security boxen. Ook de mogelijkheid van de inzet van flexibele beveiligers voor tijdelijke dienstverlening of tussentijdse controleronden behoren daartoe.”
Cameratoezicht op afstand en actief deurbeleid
De werkzaamheden zijn al veranderd, aldus Van Lier. “Nu meer mensen thuis werken, beveiligen we vaker lege panden. We voeren nog steeds inspecties uit en controleren of ramen en deuren dicht zijn. Tegelijkertijd is het goed mogelijk om dit soort objecten door middel van cameratoezicht op afstand te beveiligen. Ook in de openbare ruimte verwachten we dat cameratoezicht zal toenemen.”
Op andere plekken is fysieke aanwezigheid belangrijker geworden. Van Lier: “Zo is de vraag naar actief deurbeleid sinds de coronacrisis gestegen. Vaak worden daarvoor hospitalitymedewerkers ingezet, maar op locaties waar het agressieniveau hoger is dan elders in het land, is de vraag naar professionele beveiligers groter dan voorheen. Daarnaast is er meer aandacht voor de beveiliging van strategische doelen, zoals de beveiliging van kritieke infrastructuur.”
Fysieke beveiliging heeft meerwaarde
Een nieuwe uitdaging in de anderhalvemetersamenleving is het coördineren van personenstromen. “Daarin zullen we zeker een rol gaan spelen. Op stations, in het openbaar vervoer en op plekken waar veel mensen samenkomen.” Want ondanks nieuwe technologieën waaronder slimme camera’s, is fysieke beveiliging volgens Van Lier juist in deze tijd van meerwaarde. “Camera’s zijn niet altijd even goed zichtbaar. Een beveiliger of surveillant werkt preventief en schrikt af. Tijdens deze crisis is het soms nodig om mensen te dwingen zich aan de regels te houden.”
Technologische oplossingen helpen bij het inrichten van de anderhalvemetermaatschappij
Technologische expertise
Hoewel fysieke beveiliging in deze tijd onmisbaar is, helpen ook technologische oplossingen bij het inrichten van de anderhalvemetermaatschappij. Van Lier: “Denk daarbij aan slimme camera’s, of een digitale ontvangstportal die organisaties bijvoorbeeld kan helpen bij het opstarten van het ontvangstproces. Een voordeel is dat bezoekers zich dan ook veilig en contactloos kunnen aanmelden. Dit soort technologische oplossingen zijn waardevol in een tijd waarin alle branches en sectoren een afstand van anderhalve meter moeten kunnen garanderen.”
Daarnaast kunnen bestaande technologieën zoals crowding (het monitoren van grote groepen mensen) en occupancy (people counting) een rol vervullen in de andershalvemetereconomie. Ook is er veel belangstelling voor thermische camera’s die in combinatie met intelligente software de lichaamstemperatuur van mensen kunnen meten. “Maar om de technologische oplossingen succesvol in te zetten, is het belangrijk deze te toetsen aan de privacywetgeving (AVG)”, waarschuwt Van Lier.
Meer aandacht voor veiligheid en hygiëne
Van Lier is ervan overtuigd dat de beveiligingssector een cruciale rol zal spelen in de exit-strategie en bij het vormgeven van het ‘nieuwe normaal’. Daarbij is een bijzondere rol weggelegd voor hygiëne en safetyoplossingen. “Deze crisis heeft werkgevers en werknemers wakker geschud als het gaat om het nemen van hygiënemaatregelen en het goed inrichten van de bedrijfshulpverlening (bhv). Dat is positief. Een tijdelijke en andere inrichting van bedrijfsprocessen vraagt namelijk niet alleen om operationele aanpassingen, maar ook om andere inrichting van bedrijfsnoodprocessen en het bhv-team. De verandering naar de anderhalvemetermaatschappij vraagt om continue bewustwording en het overwegen van aanvullende preventiemaatregelen zoals hygiëneregels, vloerstickers, spatschermen, bumpers en mondkapjes. Wel adviseren wij bij elke maatregel goed en professioneel advies in te winnen. Regels en inzichten kunnen met de dag veranderen.”
Dit artikel is gebaseerd op de whitepaper ‘Beveiligen in de anderhalvemetersamenleving’ van Securitas. Download hier de complete whitepaper.
– Het schaalbaarheidsdilemma: securitybudgetten en bedrijfsgroei
– 10 trends in slimme apparaten
– Afzetlint, kuchschermen en andere onmisbare zaken in het 1,5 meter kantoor
Volg Security Management op LinkedIn