De vijf brancheorganisaties binnen de beveiligingssector – de Nederlandse Veiligheidsbranche, Federatie Veilig Nederland, VEB, VBe.nl en BPOB – hebben vandaag in een brief aan het kabinet het aanbod gedaan om de overheid bij te staan in de aanpak van de coronacrisis. Ook is aangegeven wat daarvoor bij de sector nodig is.
Ard van der Steur, voorzitter van de Nederlandse Veiligheidsbranche schrijft in de brief, mede namens zijn collega-voorzitters, dat de (lid)bedrijven een cruciale rol vervullen en kunnen blijven vervullen nu het kabinet heeft moeten besluiten tot verdergaande maatregelen tegen het coronavirus. Daarvoor is voldoende menskracht beschikbaar, mede als gevolg van de sterke terugloop van werkzaamheden in verschillende onderdelen in de sector. Denk daarbij aan evenementen- en horecabeveiliging, beveiliging op luchthavens, openbaar vervoer, en winkelbeveiliging.
Enkele duizenden beveiligingsmensen beschikbaar
De vijf brancheorganisaties inventariseren momenteel hoeveel beveiligingsmensen ze zouden kunnen aanbieden. Vooralsnog wordt uitgegaan van enkele duizenden. Daarbij wordt rekening gehouden met eigen uitval door het coronavirus.
De sector kan beveiligingsmensen en verkeersregelaars bieden, alsmede de dienstverlening op afstand door 18 Particuliere alarmcentrales (PAC’s). Verder beschikt de beveiligingssector over honderden beveiligingsbedrijven/-installateurs met storings- en onderhoudsmonteurs. Zij houden de systemen van organisaties die deel uit maken van de kritische infrastructuur in Nederland werkend en (brand)veilig. Denk aan ziekenhuizen, luchthavens, havens, bruggen, slagbomen, tunnels, enzovoort.
Wat is er nodig?
Volgens de vijf brancheorganisaties zijn zij nu de aangewezen partners om de overheid ten tijde van de huidige ‘intelligente lock down’ te ondersteunen. Maar om dit aanbod in de praktijk uitvoerbaar te maken, is volgens hen het volgende nodig:
- verruiming van mogelijkheden vanuit de WPBR om beveiligers in te zetten in het publieke domein (bijvoorbeeld bij winkels om gezonde rijvorming te bewaken). Voldoende is dat mensen beschikken over een geldige toestemming/pas;
- naarmate bewegingsvrijheid voor meer mensen wordt beperkt, toestaan dat uniformdiensten in de particuliere beveiligingssector kunnen blijven bewegen. Dit op vertoon van hun legitimatie. Voor benodigd stafpersoneel, zoals planning en centralisten op particuliere alarmcentrales, en technische vakmensen (storing en onderhoud), en verkeersregelaars volstaat een brief van de werkgever;
- beschikbaarheid en toegankelijkheid van openbaar vervoersvoorzieningen voor medewerkers uit de sector;
- duidelijkheid over opdrachtgeverschap en eventuele samenloop met beroep van de werkgever op de NOW-regeling;
- naarmate medewerkers uit de particuliere sector meer risico lopen in rechtstreeks contact te komen met burgers, moet er gebruik kunnen worden gemaakt van beschermingsmiddelen om besmettingsrisico te verkleinen;
- aandacht voor duidelijke communicatie en informatie-uitwisseling met publieke overheidsdiensten en particuliere sector zodat helder is wat van elkaar verwacht mag en kan worden.
– Supermarkten praten over eenduidig ‘deurbeleid’ en handhaving
– Boetes voor negeren coronamaatregelen
– Coronavirus: van crisismanagement naar structureler risicomanagement
– Grapperhaus: Nederland nog niet toe aan avondklok
– “De impact van de coronacrisis op de beveiligingsbranche is enorm”
– Beveiliging wordt gezien als cruciale beroepsgroep