Het aantal diefstallen op bouwplaatsen neemt nog steeds toe, zegt onder meer het Verbond van Verzekeraars, al houdt niemand precies bij hoeveel dat er zijn. Sinan Hayir, algemeen directeur van Crown Security Services, zegt dat het op de bouwterreinen die zijn bedrijf beveiligt, niet gebeurt. Hoe doet hij dat?
Door Elske Koopman / Beeld: Shutterstock
Sinan Hayir hoort om zich heen in de beveiligingswereld dat het aantal diefstallen op bouwplaatsen toeneemt, vooral gereedschap, aggregaten en koperdraad zijn erg in trek, en tegenwoordig ook rijplaten om als oud ijzer te verkopen. “Alles wat een beetje geld oplevert, nemen ze mee”, zegt hij. Zijn bedrijf Crown Security Services, gevestigd in Hendrik-Ido-Ambacht, richt zich steeds meer op gespecialiseerde diensten en bijzondere bouwplaatsen. “We beveiligen nu een terrein waar een bedrijf komt in de voedingsmiddelenindustrie. Daar mag vanaf dag één tot het einde van de werkzaamheden niets misgaan op de bouwplaats en dat zorgt voor specifieke eisen en oplossingen. Als iemand daar iets in de grond doet of met de ventilatie knoeit, dan kan het gebouw niet open.” In zo’n geval regelt zijn bedrijf behalve de zichtbare en onzichtbare beveiligingsmaatregelen, ook dat het terrein niet toegankelijk is voor mensen die niet vooraf zijn aangemeld. Iedereen wordt gecontroleerd en elke auto die in- en uitrijdt, wordt geïnspecteerd. “In zo’n geval hebben we daar vier tot vijf beveiligers rondlopen”, aldus Hayir.
> LEES OOK: Slechte beveiliging bouwplaatsen kost bouwsector 250 miljoen euro per jaar
Overal andere belangen
Het bedrijf past de werkwijze aan per bouwterrein, omdat situaties en belangen overal anders zijn. Een medewerker houdt voor het aannemen van een opdracht eerst een schouw van het te beveiligen terrein. “Dan kijken onze ervaren medewerkers hoe het eruit ziet, hoe de omgeving is, we bekijken de bouwtekeningen om de fases van het bouwproces te kennen, en of er in de buurt veel inbraken zijn. Daar maken we een analyse van en die bespreken we met de opdrachtgever. Vaak zegt die dan dat een cameramast genoeg is. Bij simpele bouwterreinen voor woningen of bedrijven is dat negen van de tien keer ook zo. Dan zijn techniek en een portiersdienst voldoende. Die portier controleert de papieren van de medewerkers.”
Niet overal geldt dat en zeker niet in elke fase, benadrukt Hayir. “De portier controleert ook de werkopdrachten, of iemand op de bouwlocatie werkt of bezoeker is, of diegene voldoet aan de competentie-eisen van de opdrachtgever en of ze hebben deelgenomen aan de poortinstructie en de veiligheidstrainingen.”
> LEES OOK: Security in musea: zoeken naar de balans tussen gastvrijheid en beveiliging
Vaste medewerkers
Omdat het menselijk element niet mag ontbreken, werkt het bedrijf met vaste medewerkers op een locatie, zodat zij de medewerkers ook leren kennen en afwijkende situaties snel kunnen herkennen. De gevolgen van niet genoeg investeren in mens en techniek kunnen volgens hem groot zijn. Haydir noemt een voorbeeld van een bouwplaats waar een cameramast stond zonder opvolging. “Vlak voor de oplevering was daar een inbraak en dan heb je veel schade”, aldus Hayir. Zijn bedrijf denkt in fases. In de eerste fase kan een cameramast met portier genoeg zijn, maar dichter naar de oplevering, is meer nodig.
Afschrikken
Hayir: “Dan staan er meer dure spullen, zoals airco-units en zonnepanelen. Alleen cameratoezicht werkt dan niet. Wij hebben alle bedrijven achter de camerabeveiliging getest met penetratietesten, maar ook door buiten kantooruren het terrein op te lopen om te zien of de afgesproken instructies worden opgevolgd. Op een enkeling na duurt het dertig tot vijftig minuten voor er iemand is. Eerst moet een bericht naar de meldkamer, dan moet er een surveillancemedewerker beschikbaar zijn om naar het terrein te gaan. Die medewerker moet ook nog eens in de buurt zijn en die mag niets zonder dat de politie erbij komt. Tegen die tijd is de inbreker alweer vertrokken.”
Daarom adviseert zijn bedrijf altijd fysieke beveiliging in de laatste fase en in de echt kostbare gevallen ook met honden om kwaadwillenden af te schrikken. Bij grote bouwterreinen waar één beveiliger aanwezig is, werken ze met een zogeheten man-down-systeem. Mocht de beveiliger onwel worden of niet meer reageren, dan gaat er een alarm naar de meldkamer. “Die probeert de beveiliger te bereiken en als dat niet snel lukt, worden de hulpdiensten erop afgestuurd”, legt Hayir uit.
Een project loopt al snel vertraging van een half jaar op
Tonnen schade
Diefstal op de bouwplaats heeft vaak grote gevolgen. Het gaat al snel over een schadepost van enkele tonnen, zeker wanneer hightech bouwmaterieel verdwijnt. De schadelast loopt vaak verder op doordat de bouw tijdelijk moet worden stilgelegd: nieuwe materialen zijn lang niet altijd meteen weer beschikbaar. “Bij het doorknippen van kabels vanwege koperdiefstal loopt een project al snel een vertraging van een half jaar op”, zegt Hayir.
Het Verbond van Verzekeraars dat in 2018 de noodklok luidde bij EenVandaag over de toenemende aantallen diefstallen op bouwplaatsen, houdt geen cijfers bij. Ook bij het Centraal Bureau voor de Statistiek staan bouwplaatsen niet als aparte categorie genoemd. Brancheorganisatie Bouwend Nederland weet ook niet om welke aantallen het precies gaat. BauWatch, specialist op het gebied van beveiliging en veiligheid op onder meer bouwplaatsen, presenteerde in 2024 een rapport voor de bouwsector. Daarvoor heeft het bedrijf gesproken met 3500 professionals uit landen als het Verenigd Koninkrijk, Duitsland, Frankrijk, België en Nederland. Ruim 150 Nederlandse mensen die werken in de bouw, namen deel aan het onderzoek. Daaruit blijkt dat 59 procent van de ondervraagden wel eens getuige is geweest van diefstal op de bouwplaats. De deelnemers aan het onderzoek zagen vooral een toename van diefstal bij de bouw van zonneparken. Daarvan zijn er veel en ze liggen vaak afgelegen, wat het voor criminelen een gemakkelijk doelwit maakt.
Heterdaadje
Hayir hoort om zich heen dat het aantal diefstallen nog steeds toeneemt. Hij heeft dat niet uit eigen waarneming: “Op de bouwplaatsen die wij beveiligen is nooit wat gestolen. We hebben wel een aantal verdachte situaties gehad en een heterdaadje, maar er is nog nooit iets verdwenen. Dat komt omdat wij realistisch zijn en ons werk aanpassen aan de omgeving en aan het werk. Wij verkopen niet alleen cameramasten, maar gaan altijd het gesprek aan over waarom dat niet handig is, zeker niet in de laatste fase van de bouw.”
Tarwekamp, Mariahoeve Den Haag
Een bijzondere klus voor het bedrijf was de bewaking van de wijk Tarwekamp in Den Haag op de plek waar door een explosie 6 mensen zijn omgekomen en een aantal woningen was vernield. “Dan is het een kwestie van snel handelen, rekening houdend met alle belangen. Er stonden al bouwhekken van de gemeente. Wij hebben die van ons neergezet, daarna techniek aangebracht, zoals camera’s en detectieapparatuur, en vervolgens de bouwhekken van de gemeente weggehaald. Daarna hebben we alles getest en de fysieke bewaking afgebouwd”, beschrijft de algemeen directeur. De opdracht is bijzonder, maar voor Hayir niet ongewoon: “Wij krijgen vaak opdrachten na grote branden of explosies. Je moet dan snel schakelen en ook weten wie de eigenaren zijn, want iedereen kan dat zeggen.” Verder krijgt hij van hulpdiensten te horen wie wel en niet het terrein op mogen. Die moeten ook doorgeven wie wanneer op het terrein komt.
> MEER OVER BEVEILIGINGSTECHNIEKEN: Security Management nummer 2
Vervelende discussies
“Bij de Tarwekamp zijn de nabestaanden geweest en dan moet je weten wie er komen en met hoeveel. Dan zet je de detectie uit en zorg je voor fysieke bewaking, want in de huizen lagen nog kostbare spullen”, aldus Hayir. Het levert ook vervelende discussies op met eigenaren, want die mogen vaak nog niet naar binnen zolang het onderzoek loopt, of omdat het gevaarlijk is. “Overal willen de eigenaren na een brand of explosie naar binnen en dat maakt het lastig, want ze mogen niet. En daar komen veel emoties bij kijken.”
Het beveiligen van locaties waar zich een calamiteit heeft voorgedaan, is volgens Hayir niet te vergelijken met het beveiligen van een bouwplaats. Hayir: “Het is een andere tak van sport. Voor elke bouwplaats gelden grofweg dezelfde eisen, bij calamiteiten niet. Laatst brandde een distributiecentrum deels uit. Dan moet je weten of het alarm nog werkt, welke goederen er liggen en die moet je beschermen. Een ander voorbeeld was een bedrijventerrein in Nieuwegein. De helft van de bedrijven brandde uit, de rest niet. Dan moet je weten wat de schade is, wat er aan waardevolle spullen ligt en wie de eigenaren zijn. Dat is heel ander werk en je moet snel schakelen met alle partijen om je gegevens op orde te krijgen”, zegt Hayir. Crown Security Services heeft daarom sinds kort een aparte tak voor dit soort beveiliging: Crown Calamiteitendienst BV.
Volg Security Management op LinkedIn