Natuurlijk, als een eigenaar en/of werkgever besluit om ongewenste bezoekers buiten zijn bedrijf te houden of van zijn terrein te weren, kan hij bijvoorbeeld gebruik maken van geavanceerde technieken als poortjes en pasjes. Maar er is ook een rigoureuzere oplossing: plaats een hekwerk. Hoe past dat binnen eigentijds securitybeleid?
Door Peter Passenier / Beeld Van Klompenburg
Twee bedrijven, elk met zijn eigen uitstraling. Links ligt een fraaie kantoorvilla, omgeven door een even fraai hekwerk. Bezoekers kunnen zo doorlopen, en moeten zich alleen melden bij een medewerker achter de balie. Pas tegen de avond gaat het hek op slot. Maar bij dat bedrijf rechts, daar ligt het anders. Geen idee hoe de bedrijfsvoering eruit ziet, want deze locatie is omgeven door een spijlenhekwerk, waar ook nog eens een doek doorheen is geweven. Onbevoegden zijn hier duidelijk niet welkom.
Hekken en beveiliging maken deel uit van één beveiligingsplan
Eerste schil
Het is een situatie die Rutger Doorn en Robert Stam bekend voorkomt. Zij zijn respectievelijk commercieel medewerker en projectleider bij Van Klompenburg BV, en hekwerk is een van hun specialisaties. “Dat is 28 jaar geleden begonnen”, zegt Doorn. “Onze oprichter was van oorsprong banketbakker, maar op een dag smeedde hij een hek, voor zichzelf. Dat vond de buurman zo geslaagd dat hij er ook een wilde – en zo ging het balletje rollen. Maar de zoon van onze oprichter was niet alleen geïnteresseerd in hekken, maar vooral in het bijgeleverde camerasysteem en de intercom. Dus stond hij aan de basis van onze andere tak, de beveiliging.”
Maar denk nu niet dat er sprake is van gescheiden werelden. Volgens Stam maken beide onderdelen – hekken en beveiliging – deel uit van één beveiligingsplan. “Hekwerken zorgen daarbij voor de eerste schil. En het is heel belangrijk dat de tweede schil, een gecombineerd alarm- en camerasysteem met detectie, daarop aansluit. Pas dan krijg je een perfecte mix.”
Meerdere schillen
Een securitysysteem kan bestaan uit verschillende schillen. De eerste is je hekwerk met intercom, toegangscontrolesysteem en bijvoorbeeld camera’s.
De tweede schil bevindt zich in het pand, bestaande uit bijvoorbeeld een gecombineerd alarm- en camerasysteem met detectie binnen en eventueel buiten. Een derde schil kan bijvoorbeeld een inpandig compartiment zijn met waardevolle spullen.
Uitstraling
Maar laten we eerst inzoomen op de hekwerken. Wat zijn de redenen dat klanten hiervoor kiezen? Volgens Doorn kan dat enorm verschillen. “Allereerst zorgt zo’n hek voor uitstraling. Dat kan zijn omdat het gewoon mooi is, zoals bij een kantoorvilla. In dat geval kiezen we vaak voor een wit hekwerk, omdat dat meer uitstraling heeft. Dat zie je ook vaak bij iemand die een kantoor aan huis heeft, of een kunstverzamelaar die vanuit huis wat verkoopt. Belangrijk is hier de esthetiek. Maar bij andere bedrijven brengt zo’n hekwerk een andere boodschap over: ‘Bij ons kom je niet zomaar het terrein op. Dat is alleen bedoeld voor mensen die hier werken’.”
Daar kan een werkgever verschillende redenen voor hebben. “Veel bedrijven werken met vrachtwagens, aanhangwagens of steigermateriaal”, zegt Doorn. “En niet altijd wil je die na afloop van iedere werkdag naar binnen hoeven slepen. Met een robuust hekwerk, aangevuld met andere securitymaatregelen, is dat ook niet nodig. Dan kun je dat materieel gewoon buiten laten staan. Maar in zo’n geval is het natuurlijk niet de bedoeling dat iedereen het ook kan zien. Vandaar dat doek dat we door het hekwerk hebben geweven. Potentiële inbrekers weten dan niet of er iets valt te halen.”
Eigen bestwil
Maar niet altijd is een hekwerk gericht tegen kwaadwillenden. “Ik ken ook een voedselproducent die z’n terrein had afgesloten door een sterk hekwerk”, vertelt Stam. “Zijn bedrijf lag namelijk aan de slootkant, en in de zomer zag je daar nogal wat pleziervaart. En het laatste wat de werkgever wilde was dat die mensen zouden aanleggen op zijn bedrijfsterrein, en een kijkje zouden nemen. Vooral niet omdat je daar blootgesteld werd aan allerlei risico’s, en je dus alleen maar mocht rondlopen met persoonlijke beschermingsmiddelen. Hier werden mensen dus buiten gehouden voor hun eigen bestwil.”
> LEES OOK: Slim hekwerk weert onbevoegden van haventerreinen
Intercom
Ook andere branches maken gebruik van zwaar hekwerk. Kippenslachterijen bijvoorbeeld of zonneparken. “Kippenslachters worden nog wel eens bedreigd”, zegt Doorn. “Bijvoorbeeld door dierenactivisten. Dus die medewerkers zijn gebaat bij een eerste barrière die ervoor zorgt dat mensen überhaupt het terrein niet opkomen. Zonneparken hebben een heel ander probleem: het gaat om uitgestrekte gebieden met enorm dure installatieapparatuur. Die bedrijven zijn dus heel gevoelig voor diefstallen. Daardoor zijn ze ook heel lastig te verzekeren, althans niet zonder de zwaarste vorm van beveiliging. En een robuust hekwerk maakt daar natuurlijk deel van uit.”
Let wel: het maakt er deel van uit, maar een hekwerk staat volgens Stam nooit alleen. “Allereerst is zo’n hek natuurlijk voorzien van een intercom. Bezoekers en leveranciers kunnen aanbellen en vertellen wie ze zijn en waarvoor ze komen. Daarbij is het vaak voorzien van een intelligent camerasysteem, en die camera’s staan natuurlijk doorgeschakeld naar een meldkamer, of in sommige gevallen ook naar de politie. En als je indringers echt buiten wilt houden, vormt zo’n hekwerk alleen de eerste laag. Want er achter bevindt zich de zogeheten electric fence, een laag van schrikdraad om de 10 of 15 centimeter, natuurlijk gekoppeld aan een alarmsysteem.”
Zo is er uiteindelijk voor iedere situatie weer net een andere oplossing
Keuzestress
Uiteenlopende mogelijkheden dus, en de keuzestress wordt nog een stukje groter. Want kies je voor slagbomen of voor een schuifpoort? Volgens Doorn hebben beide hun voor- en nadelen. “Een slagboom is natuurlijk minder robuust, maar aan de andere kant: je hebt hem wel in twee seconden open. Een schuifpoort aan de andere kant is beter in staat om indringers tegen te houden. Maar daar staat wel wat tegenover. Het is een hekwerk tussen de 5 en de 15 meter, dus als je dat elektronisch wilt openschuiven, ben je wel een seconde of dertig tot veertig verder. Daarom kiezen veel bedrijven voor een combinatie: overdag een slagboom en ’s nachts die schuifpoort, zodat je niet gemakkelijk het terrein op komt. Zo is er uiteindelijk voor iedere situatie weer net een andere oplossing.
Volg Security Management op LinkedIn