Cybersecurity-incidenten vinden voornamelijk plaats via Nederlandse servers, dat blijkt uit nieuwe gegevens van het Kaspersky Security Network. In Q3 van 2024 werden er bijna 200 miljoen cyberincidenten geïdentificeerd die via Nederland verliepen. Daarmee is Nederland wereldwijd nu koploper is van meest voorkomende bronnen van cyberdreigingen.
Het aantal incidenten waar Nederlandse servers bij betrokken waren schoot begin 2022 omhoog, toen Nederland wereldwijd op de derde plaats stond. Nederland steeg snel naar de tweede plaats, met alleen de Verenigde Staten voor zich, en behield deze positie tot Q2 van dit jaar. Ondanks de daling van het aantal aanvallen via Nederlandse servers na medio 2022, staat Nederland nu boven de Verenigde staten met het aantal cyberincidenten via hun servers.
Na daling weer opwaartse trend
In 2023 zijn er meer dan 500 miljoen cyberaanvallen geregistreerd, wat neerkomt op een daling ten opzichte van de 665 miljoen aanvallen in 2022. Echter is er in 2024 weer een opwaartse trend te zien in cyberaanvallen via Nederlandse servers.
> LEES OOK: 30 procent meer cyberaanvallen op kritieke infrastructuur
Nederland populair bij cybercriminelen
Tijdens de piek van de cyberincidenten vanaf Nederlandse servers in 2022 vertegenwoordigde dit een derde van de totale cyberincidenten wereldwijd. Terwijl het aantal cyberincidenten weer aan het groeien is naar dit niveau, is het aandeel van Nederland ook gestegen. In kwartaal 2 en 3 was dit aandeel 40 procent en 41 procent. Kijkend naar het aandeel van Nederland 3 jaar geleden in dezelfde periode (ongeveer 5 procent) is Nederland in de afgelopen jaren gegroeid in populariteit bij cybercriminelen.
Over de data
Deze data zijn verkregen en verwerkt met behulp van het Kaspersky Security Network. Wanneer een klant van Kaspersky wordt aangevallen door een online bedreiging, wordt de bron van deze bedreiging geregistreerd. Hierbij wordt ook de locatie van de bedreiging vastgelegd door het WebAntivirus-component.
Bron: Kapersky
Volg Security Management op LinkedIn