Wanneer er brand in een bedrijf uitbreekt, is paniek vaak de eerste reactie. Wie is ook alweer de BHV? Wat gaat wie doen? Wat gaat voor? En wie heeft de leiding? Kortom, wat moet de BHV doen als er brand uitbreekt? Een handig overzicht van de taken van de BHV.
Als er binnen zeer korte tijd veel acties uitgevoerd moeten worden, is het van belang om goed te bekijken wat de eerste prioriteit heeft. De taken van de BHV.
Zorg voor eigen veiligheid
BHV’ers moeten door hun functie in de incidentbestrijding acties binnen een gevaarlijke zone uitvoeren. Denk hierbij aan alarmeren, eerste blussing of ontruimen. Deze activiteiten mogen nooit tot een levensbedreigende situatie voor de hulpverlener leiden. In dat geval is het handiger om de taak te laten uitvoeren door een professionele hulpverlener (brandweer)
Redden en verkennen
Het redden en verkennen is de belangrijkste taak van BHV’ers. Hierbij moet een BHV’er kijken of ze slachtoffers in veiligheid kunnen brengen en controleren wat er nu daadwerkelijk aan de hand is. Belangrijk is dat dit in dezelfde actie gebeurt, zodat kostbare tijd niet verloren gaat. De zogenaamde ‘kubusgedachte’ kan hierbij behulpzaam zijn. In de kubusgedachte gaat men ervan uit dat een brand via alle zijden van een kubus zich kan uitbreiden. Bij redding en verkenning moeten dus ook alle zijden van de kubus bekeken worden. Denk daarbij vooral aan de ruimten boven, onder en achter de brand.
Voorkomen uitbreiding brand
Het voorkomen van uitbreiding, zoals bijv. het sluiten van deuren en het verwijderen van gasflessen is vervolgens belangrijk. Bij kleine brandjes kan een BHV’er deze zelf blussen. Gaat het om grotere branden dan is de brandweer de aangewezen hulporganisatie.
Voorkomen nevenschade door brand
Ten slotte kan de aandacht uitgaan naar het voorkomen van nevenschade. Voor het blussen van branden moet een BHV’er gebruik maken van de juiste blusmiddelen (zie ook het artikel BHV en brandbestrijding basisbegrippen). Voor een BHV’er zijn dit vaak middelen die vooraf uitgezocht en direct beschikbaar zijn, zoals blussers in de verschillende categorieën (A tot en met D en F), blusdekens (let op hiermee, zie ook het nieuwsbericht Niet iedere blusdeken geschikt voor keukenbrand), etc. Als in een bedrijf door de daar aanwezige bijzondere risico’s extra of specifieke blusmiddelen aanwezig zijn, kunnen deze natuurlijk ingezet worden. Ook het gebruik van blusinstallaties moet een BHV’er weloverwogen doen.
Zorgen voor de veiligheid van anderen
Om zo weinig mogelijk slachtoffers bij brand te krijgen, is het zaak dat iedereen ervoor moet zorgen zo snel mogelijk buiten de gevarenzone te komen. Meestal gaat de BHV in geval van brand dan ook over tot het ontruimen van het gebouw, de afdeling of de etage.
Bron: Over Preventie