Er zijn heel veel mogelijkheden voor verbetering van de samenwerking tussen beveiligingsbedrijven en de politie. Want anders dan in veel andere landen – in Europa en daarbuiten – is van samenwerking tussen deze publiek en private partijen in het Nederlandse veiligheidsdomein nauwelijks sprake, terwijl de Nederlandse politie stelselmatig wordt overvraagd en de particuliere beveiligingssector ervaring en middelen heeft die het politiewerk kunnen aanvullen.
Dat is de strekking van een nieuwe brochure van de Nederlandse Veiligheidsbranche getiteld: ‘Publiek-private samenwerking in het veiligheidsdomein. Feiten, cijfers, kansen en voorwaarden’. In de brochure schetst de vereniging aan welke voorwaarden samenwerking moet voldoen en waar de kansen voor win-win-situaties te vinden zijn.
> LEES OOK: Publiek-privaat onmisbaar geworden in veiligheidsdomein
Voorwaarden en uitgangspunten
Wat de voorwaarden en uitgangspunten betreft neemt de branchevereniging nadrukkelijk een politieke zorg weg: het geweldsmonopolie blijft onder alle omstandigheden bij de politie. Particulieren beveiligers mogen geen geweld toepassen, ook niet als ze samenwerken met de politie. Verder geldt in iedere vorm van samenwerking dat de politie bepaalt en beslist. Verder moet samenwerking met de politie voorbehouden zijn aan beveiligingsbedrijven met een kwaliteitskeurmerk.
> LEES OOK: Adviesraad: ‘Geef boa’s bescherming, geen wapens’
Voorbeelden van samenwerkingsmogelijkheden
Wat de samenwerkingsmogelijkheden betreft, schetst de brochure een lijst aan voorbeelden, onder meer: particuliere beveiligers hebben ruim 800 auto’s op straat die informatie kunnen delen met de politie en gericht uitkijken tijdens hun surveillance; particuliere beveiligers (alle 32.000) kunnen informatie delen of gericht uitkijken tijdens hun werk; particuliere onderzoekers kunnen de politie en met name de recherche aanvullen en ondersteunen, bijvoorbeeld met onderzoekswerkzaamheden waarvoor geen bijzondere bevoegdheden nodig zijn.
De brochure is bedoeld voor politieke bestuurders, volksvertegenwoordigers, beslissers binnen de overheid, maar ook voor de eigen achterban van de Nederlandse Veiligheidsbranche.
De brochure is hier te downloaden.
Bron: Nederlandse Veiligheidsbranche
Volg Security Management op LinkedIn