Laatste update: 24 juni 2021
Cameratoezicht, bewakingscamera’s en camerasystemen vallen allemaal onder de noemer cctv (closed-circuit television) als fysieke beveiligingsmaatregelen. Op deze pagina het wat, waarom, hoe en wanneer van cameratoezicht en bewakingscamera’s.
Cameratoezicht: wat is dat?
Bij cameratoezicht wordt het proces van toezicht op een gebouw, gebied of groepen mensen met behulp van bewakingscamera’s bedoeld. Een operator bekijkt de beelden en registreert zo onraad of strafbare feiten en verzamelt bewijsmateriaal.
Gratis whitepaper cameratoezicht & Artificial Intelligence
Artificial Intelligence (AI) is geen hype, het is ‘here to stay’. Ook in het veiligheidsdomein. Dat signaleerde Capgemini in de laatste editie van het rapport Trends in Veiligheid (2019). Het potentieel van AI voor het veiligheidsdomein is onmiskenbaar, bijvoorbeeld in cameratoezicht. Maar er liggen naast kansen ook uitdagingen en risico’s.
In deze gratis whitepaper (16 pagina’s) krijg je antwoord op de volgende vragen:
- Hoe kunnen we Artificial Intelligence optimaal en verantwoord benutten om Nederland veiliger te maken?
- Wat betekent Artificial Intelligence voor cameratoezicht en de resultaten bij opsporing?
- Kan een machine/camera straks de mens geheel vervangen?
- Waarmee moet je rekening houden bij de inzet van beveiligingscamera’s met gezichtsherkenning?
>> Download hier de GRATIS whitepaper cameratoezicht & Artificial Intelligence
Lees ook:
- Intelligente camera’s: enkele kanttekeningen
- Kritische kanttekeningen bij cameratoezicht
- Cameratoezicht en Artificial Intelligence
Verschillen tussen cctv, cameratoezicht en camerabewaking
Cameratoezicht kan worden ingezet voor meerdere doelen; zoals handhaving van de openbare orde en veiligheid, marketing- en salesanalyse, cameratoezicht in de zorg of crowd-control. Daarentegen is het belangrijkste doel van camerabewaking criminaliteit voorkomen, toegangscontrole en alarmverificatie. Cctv behelst veel meer toepassingen dan cameratoezicht en camerabewaking alleen. Het is een begrip voor beeldverbinding over een gesloten circuit of netwerk.
Lees ook:
- Warmtebeeldcamera om (corona)koorts te meten?
- Wat zijn de laatste trends in camerabewaking?
- Je camera als computer
- Medicijnvoorraden geen moment uit beeld bij Brocacef
- Meekijken met beveiligingscamera’s
- Wie belt er nog?
Cameratoezicht inrichten, hoe?
Cameratoezicht kun je op talloze manieren vormgeven. Vaak komt in het proces verschillende doelen, beveiligingsstrategieën en marketing en sales-tellingen samen.
Enkele voorbeelden + cases van hoe je cameratoezicht kunt vormgeven:
Analoog cameratoezichtsysteem
In de basis zijn er twee bewakingscamerasystemen: analoge systemen en IP-systemen. Analoge systemen brengen de video’s naar een recorder via coaxkabels. Daarbij moet er voor een analoog systeem aparte stroomvoorziening worden geïnstalleerd.
IP-cameratoezichtsysteem
Analoge systemen worden steeds vaker vervangen door een IP-systeem. Dit doet hetzelfde als een analoog systeem, maar verstuurt data over de netwerkkabel (UTP). Dit biedt meerdere mogelijkheden: resolutie en intelligente video content analyses. Binnen IP zijn er nog verschillende camera’s die zich razendsnel ontwikkelen. Megapixelcamera’s bijvoorbeeld, hebben minder camera’s nodig om de gewenste zones te registreren. Dit komt doordat zij een hoge resolutie hebben in vergelijking tot analoge of reguliere IP-systemen. De hemisferische lenstechnologie maakt zelfs panorama- of 360-graden-weergave mogelijk. Hierdoor kan een ruimte met enkele camera’s worden beveiligd.
> Lees ook Multi-megapixels in beveiligingscamera’s: niet zaligmakend
Ingebouwde videoanalyse (IP-camera’s)
Jan Paul van der Wallen, sales manager bij Securitas: “Hedendaagse netwerkcamera’s kunnen worden gekoppeld aan datasystemen en worden uitgerust met bewegingsdetectie, geluidsdetectie en sensoren voor bijvoorbeeld temperatuur. Slimme camera’s kunnen rekenen, tellen en herkennen patronen, nummerborden en gezichten. Ook kunnen ze worden verbonden met social media zoals Facebook en Twitter.”
Deep learning en Edge computing
Een trend is de slimme camera. Deze past in de ontwikkeling dat de allernieuwste securitysystemen niet alleen slim zijn, maar ze zijn ook zelflerend en ze maken gebruik van deep learning. De camera leert zelf, waardoor gedrag voorspeld kan worden. Deep learning is een vorm van kunstmatige intelligentie.
Een nieuwe ontwikkeling is edge computing. De hardware van camera’s wordt steeds geavanceerder, en dus is er voor veel berekeningen geen server meer nodig. Die berekeningen vinden gewoon plaats in de camera zelf. Edwin Beerentemfel, manager Business Development Middle Europe bij Axis Communications: “Binnen afzienbare tijd worden er camera’s gefabriceerd met kunstmatige intelligentie en machine learning. En dan zal edge computing pas echt een grote vlucht nemen.”
Whitepaper Cameratoezicht – De impact van deep learning
Cameratoezicht – ook wel camerabewaking of closed-circuit television (CCTV) genoemd – is het houden van toezicht op een gebouw, gebied of (groepen) mensen met behulp van bewakingscamera’s. En steeds vaker zijn dat slimme camera’s.
De allernieuwste securitysystemen zijn niet alleen slim, ze zijn zelflerend en ze maken gebruik van deep learning. Hoe dat werkt? Door recente innovaties hoeft een programma niet langer worden gevoed met allerlei informatie, het kan de informatie zelf afleiden uit een zeer beperkte input. En dat heeft gevolgen voor de wereld van security.
Techniek achter cameratoezicht is niet het enige wat telt
Camera’s die kunnen zien in het bijna donker, en ook nog eens maatregelen nemen als ze nat zijn. De techniek achter het cameratoezicht schrijdt voort, maar let op: die techniek is niet het enige dat telt. Want hoe zit het met de uitgangspunten en de randvoorwaarden?
In de whitepaper Cameratoezicht – De impact van deep learning leest u alles over cameratoezicht en wat de snelle ontwikkeling van deep learning betekent voor slim cameratoezicht.
>> Download hier de whitepaper Cameratoezicht – De impact van deep learning
Aanvullingen op cameratoezicht
Drones, Google Glass, bodycams, robots en cameratoezicht voor boa’s – reguliere bewakingscamera’s kun je op tal van manieren aanvullen. En deze aanvullingen kunnen weer diverse doeleinden hebben. Seris Security startte bijvoorbeeld in 2014 een pilot met beveiligen met Google Glass. In januari 2015 werd de pilot succesvol afgesloten. Jan van Dijk, commercieel directeur van Seris vervolgt: “We weten dat de bril toegevoegde waarde heeft. Neem concreet klanten met grote en complexe locaties, dan is het prettig dat die beveiliger tijdens zijn ronde daar de benodigde informatie real time tot zijn beschikking heeft. Of het inwerken van nieuwe beveiligers op zo’n complexe locatie, wat met de bril een stuk eenvoudiger wordt.”
Lees ook:
- Handsfree beveiligen met een slimme bril
- Bent u er aan toe om een camerasysteem te kiezen? Bekijk de checklist
Beveiligingscamera’s beveiligen
Gemiddeld elke twee jaar barst de discussie los dat een beveiligingscamera niet veilig is en de beelden van een beveiligingscamera zonder enige moeite te bekijken zijn op het web. Edwin Roobol, Axis Communications, in het artikel Hoe beveilig je een beveiligingscamera? “Door een actief security beleid kunnen vele technologieën ingezet worden om ‘hacken’ van bewakingscamera’s simpelweg te voorkomen. Digitale beveiligingscamera’s hebben een groot aantal beveiligingsvoorzieningen in de camera gebouwd om de kans te verkleinen dat onbevoegden toegang krijgen tot de camera.”
Rick Strijbos (directeur Security Academy Nederland) pleit in de strijd tegen deze problematiek voor ‘security by design’. Hij zegt hierover: “Goed nadenken over de beveiliging bij het ontwerp en tijdens de bouw van de camera, zodanig dat security intrinsiek is verweven in de software. Een ketting is zo sterk als de zwakste schakel, dus moeten er structureel maatregelen genomen worden. (…) Kortom, zowel de gebruiker als de leverancier van bijvoorbeeld een beveiligingscamera moeten een mechanisme ontwikkelen om de veiligheid te verhogen.”
> Lees ook Video in de cloud over hoe u uw beelden kunt beveiligen.
Cameratoezicht implementeren
De implementatie van effectief IP-cameratoezicht is werk voor specialisten. Zo vraagt ieder doel (observatie, verificatie, identificatie) en iedere lichtomstandigheid om een specifiek type camera. Daarbij is een goed cameraplan met een juiste opstelling en configuratie van de camera’s essentieel, net als een passend videomanagement- en opslagsysteem.
> Lees ook Hotel Princeville klaar voor de toekomst met netwerkcamera’s
Cameratoezicht op de werkplek
Bij cameratoezicht heb je te maken met privacyregels. Werkgevers mogen bijvoorbeeld alleen camera’s ophangen als zij aan een aantal voorwaarden voldoen. Ook moet de werkgever ervoor zorgen dat de inbreuk op privacy zo klein mogelijk is.
>> LEES OOK
- Thermische camera’s: hot or not?
- Thermische camera’s: technische specificaties
- Big brother is watching you?!
- Cameratoezicht op de werkplek
- Grenzen van camerabewaking door jurist Rob Poort
- 5G: kansen en uitdagingen voor veiligheid
Hoe blij zijn wij nu met al die camera’s?
In Nederland worden in toenemende mate sensoren, zoals camera’s of trackers die je beweging volgen en vastleggen, ingezet om leefbaarheid en veiligheid te bevorderen:
- burgers en bedrijven bezitten circa 1,5 miljoen beveiligingscamera’s;
- gemeenten hebben ruim 3.000 toezichtcamera’s;
- de politie heeft ongeveer 500 tot 1.000 toezichtcamera’s.
Uit recent onderzoek blijkt dat er bij de politie inmiddels in totaal 228.530 beveiligingscamera’s geregistreerd staan. Dat komt neer op één camera voor iedere 75 Nederlanders. Nederlanders accepteren de inzet van sensoren voor veiligheid en leefbaarheid, maar stellen daar voorwaarden aan. Ze laten het afhangen van de mate van veiligheid en van het type leefomgeving. Het Rathenau Instituut schreef het rapport ‘Burgers en sensoren’ en presenteert daarin acht spelregels voor de inzet van sensoren voor veiligheid en leefbaarheid.
Verdiepen in cameratoezicht
> Digimagazine; Cameratiezicht: Artificial Intelligence: kansen en risico’s
> Digimagazine: Cameratoezicht – Wat zijn de te beschermen belangen?
> Megapixelcamera’s: de voordelen [download]
> Van beveiligingscamera naar intelligente videosystemen [download]
> Whitepaper Cameratoezicht in de praktijk [download]