Ik ben een tech-optimist. Alle doemscenario’s, horrorverhalen en rampenvoorspellingen zijn aan mij niet besteed. De geschiedenis leert ons dat bij elke technische vernieuwing de somberaars onmiddellijk in de houding schieten van: het einde van de wereld nadert. Massaal banenverlies, minder sociaal contact, ongekend misbruik, nieuwe kansen voor misdadigers, kortom: deze uitvinding had nooit uitgevonden moeten worden. Een tijdje later blijkt het weer erg mee te vallen of is de mens er beter, gezonder, gelukkiger en beter van geworden.
Een mijn favoriete websites is Pessimists Archive, een site die van elke uitvinding uit het verleden (van stoommachine tot damesfiets en van walkman tot faxapparaat) de rampzalige gevolgen bespreekt. De mensheid lijkt gedoemd tot tech-somberheid. Maar nu is iedereen vol van Artifical Intelligence (AI). In Security Management gaat het steeds minder over stalen deuren, prikkeldraad en waakhonden en steeds vaker over data, en liefst slímme data. Daar hebben we nu dus AI voor. Hoe kun je heel veel data aan? Kun je ermee voorspellen? Eerder waarschuwen? Dure medewerkers uitsparen?
Wat weet ChatGPT van Charles Groenhuijsen?
Ik gebruik ChatGPT en Perplexity voor mijn eigen research en doe zo eens per maand een kleine test: wat weet u van Charles Groenhuijsen? Na veertig jaar tv-werk is er op internet best veel over mij te vinden. En het voordeel: als ik iets lees, weet ik onmiddellijk of het klopt. Nou, het klopt vaak niet. Ik zie nog steeds een verontrustende hoeveelheid kletskoek. En het zijn echt koeien van fouten. Nee, ik heb geen rechten gestudeerd, en zeker niet in Groningen, en zat ook niet in het bestuur van de studentenclub. Ik heb niet bij Trouw gewerkt, ook niet bij ABC. En ja, ik heb boeken geschreven maar geen boek met de titel Alles gaat voor de wind. Ik ben geen presentator van Pauw & Witteman geweest en heb in 2001 écht niet in het Sinterklaasjournaal opgetreden.
Ik lees ook: “Groenhuijsen wordt vaak geroemd om zijn toegankelijke en optimistische stijl.” Dát klopt hopelijk wel. En weet u wat nou zo gek is: als je een half uur later dezelfde zoekopdracht geeft, zitten er weer ándere fouten in. Vermakelijk maar ook een les.
De tijd van stalen deuren, prikkeldraad en waakhonden is nog niet voorbij
De technologie is veelbelovend maar allesbehalve perfect. Ik heb meestal de tijd om feiten te checken, maar in het securityvak krijg je een alarm, melding of waarschuwing en moet je onmiddellijk handelen. Gevaar zien waar het er niet is, lijkt me vervelend, maar het omgekeerde is nog akeliger: gevaren missen. Dat kan vreselijke gevolgen hebben. Ik hoor een AI-deskundige zeggen: “Er ontstaat een omgeving waarin politici, techbedrijven en beroemdheden hun fouten proberen te verdoezelen door AI de schuld te geven. Dit zal zorgen voor extra wantrouwen rond AI en verergert de al bestaande verwarring rondom de technologie.”
Tip: vraag AI naar security. Ik kreeg leuke antwoorden. De tijd van stalen deuren, prikkeldraad en waakhonden is nog niet voorbij.
Charles Groenhuijsen is journalist en werkte onder meer voor de NOS als correspondent, nieuwslezer en presentator van onder andere de talkshow Op1.
Reacties, suggesties? Graag!
charlesgroenhuijsen@gmail.com
Lees meer blogs van Charles Groenhuijsen
Volg Security Management op LinkedIn
;