Steeds vaker slaan winkeliers de handen ineen om winkeldieven en overlastgevers te weren uit hun winkelgebied. Ze maken hiervoor gebruik van het collectief winkelverbod. Dit maakt het mogelijk om personen die herhaaldelijk de huisregels overtreden, personeel of klanten lastigvallen of betrapt worden op diefstal, de toegang weigeren tot alle deelnemende winkels in het winkelgebied.
Het Centrum voor Criminaliteitspreventie en Veiligheid (het CCV) helpt winkeliers met een modelprotocol collectief winkelverbod, een bijbehorend registratiesysteem van de ongewenste bezoekers én een handige app om snel te zien wie een winkelverbod heeft of een waarschuwing heeft gekregen.
Het invoeren van een collectief winkelverbod is een effectieve maatregel om overlastgevers en winkeldieven buiten de deur te houden. Bij overtreding van het verbod is er sprake van huisvredebreuk en kan direct de politie worden ingeschakeld.
> LEES OOK: Collectief Winkelverbod CCV als eerste positief beoordeeld door AP
Bittere noodzaak
“Zo’n maatregel is soms helaas bittere noodzaak”, vertelt CCV-adviseur Martijn Wildeboer. “Vooral supermarkten zien diefstallen de afgelopen maanden toenemen. Dat heeft alles te maken met de hoge inflatie. Mensen kunnen moeilijker rondkomen en nemen vaker etenswaren mee uit de supermarkt zonder te betalen. Maar hoe moeilijk de situatie ook is, diefstal is nooit de oplossing.”
“En winkeliers mogen hier niet de dupe van worden. We zien dat supermarktondernemers nu vaak het initiatief nemen voor een collectief winkelverbod in hun winkelgebied en daar sluiten dan andere ondernemers bij aan. Zo kunnen de deelnemende winkels collectief de toegang weigeren aan winkeldieven en overlastgevers, die na een waarschuwing nog een keer de fout ingaan. De praktijk toont aan dat alleen al het instellen van een collectief winkelverbod afschrikt en zo helpt om winkeldiefstal en overlast te voorkomen.”
Registratiesysteem met app
Het CCV heeft een modelprotocol collectief winkelverbod opgesteld dat winkeliers kunnen gebruiken. Het protocol heeft als enige in Nederland de goedkeuring van de Autoriteit Persoonsgegevens en voldoet daarmee aan de eisen van de privacy wetgeving. In het bijbehorende registratiesysteem worden de personen met een verbod of waarschuwing vastgelegd.
Hiervoor werkt het CCV samen met het bedrijf Chainels dat een online communicatieplatform biedt voor o.a. winkelgebieden en bedrijventerreinen. Wildeboer: “Inmiddels zijn meer dan 300 winkelgebieden aangesloten bij Chainels. Het was dan ook een logische keuze om het registratiesysteem collectief winkelverbod hier onder te brengen. Sinds kort hebben we samen met Chainels ook een handige collectief winkelverbod app gelanceerd. Zo kunnen winkeliers sneller en makkelijker het systeem raadplegen voor een overzicht van personen met een verbod of waarschuwing voor hun winkelgebied.”
Bron: hetccv.nl