De zomer van Bert, Epke en Nick Het was een boeiende sportzomer, die begon in juni met een voor de Oranje-supporters teleurstellend EK voetbal en waar bondscoach Bert van Marwijk ten onder ging aan zijn onvoorwaardelijke vertrouwen in een aantal met hun vorm worstelende vedetten.
Juli en augustus stonden vervolgens in het teken van de Tour de France en vooral de Olympische Spelen. In Londen wist ‘onze' Olympische equipe de successen van vier jaar geleden zelfs te overtreffen. De zwemsters onder aanvoering van paradepaardje Ranomi deden wat er van ze werd verwacht, wielrenster Marianne Vos kreeg dit keer wel ‘loon naar werken', en de hockeyvrouwen en -mannen speelden zich via een aantal bloedstollende wedstrijden naar goud en zilver. Maar de show werd natuurlijk gestolen door turner Epke Zonderland. ‘Onze' Epke toonde in zijn weergaloze oefening bovendien aan dat je niet altijd op veilig hoeft te gaan, maar dat het nemen van risico's soms ook de moeite waard kan zijn. En zo werd een nieuwe legende geboren.
Maar het was natuurlijk ook de zomer van beveiligingsbedrijf G4S en zijn topman Nick Buckles. Het beveiligingsbedrijf bleek kort voor aanvang van de Spelen niet in staat voldoende opgeleide beveiligers te leveren, waarop het Britse leger duizenden extra militairen moest inzetten om de veiligheid van atleten en bezoekers te waarborgen. Het Britse parlement liet er geen gras over groeien en riep CEO Buckles meteen ter verantwoording. Hij verklaarde tegenover een onderzoekscommissie dat hij betreurde dat hij ooit het beveiligingscontract (waarde 360 miljoen euro) voor de Olympische Spelen had ondertekend en moest toegeven dat het een ‘vernederende puinhoop' was. Een lid van de onderzoekscommissie noemde het zelfs een fiasco en vroeg Buckles waarom hij nog niet was opgestapt als CEO.
De gebeurtenissen zorgden voor een forse koersdaling van G4S op de beurs. Inmiddels krabbelt het aandeel weer wat op, maar het is de vraag of hetzelfde opgaat voor het geschonden imago van G4S in het bijzonder en van de beveiligingsbranche in het algemeen. En ik ben benieuwd wat de weerslag zal zijn op de situatie in Nederland, waar de branche ook zo nadrukkelijk lonkt naar het publieke domein. Maar menig bestuurder zou zich na deze affaire nog wel eens achter de oren kunnen krabben. Hoe luidt het gezegde ook alweer? Vertrouwen komt te voet en gaat te paard.
Arjen de Kort is hoofdredacteur Security Management, adekort@vakmedianet-alphen.nl