Hondenpoep Hondenpoep
In de voorbereiding van dit themanummer kreeg ik verschillende keren de vraag of sociale veiligheid wel een onderwerp was voor Security Management. Op mijn wedervraag waarom dat niet zo zou zijn, antwoordden deze sceptici dat sociale veiligheid toch vooral over hangjongeren en hondenpoep gaat en weinig te maken heeft met 'echte' security. Daarmee kon ik het niet anders dan eens zijn.
Want ja, sociale veiligheid is de mate waarin mensen zich beschermd weten en voelen tegen persoonlijk leed als gevolg van criminaliteit en overlast. En dan gaat het om alledaagse veiligheidsproblemen in de directe woon- en leefomgeving en de openbare ruimte, schrijft Arnt Mein in het openings-artikel van dit themanummer. Daar komt inderdaad weinig security bij kijken.
Waarom dan toch dit thema? Met name omdat sociale veiligheid volgens mij zo mooi laat zien dat de werelden van veiligheid en beveiliging steeds vaker aan elkaar raken. We zien namelijk een overheid die met meer toezicht en strengere veiligheidsmaatregelen probeert te beantwoorden aan de roep van de burger die zich de afgelopen decennia steeds onveiliger is gaan voelen in zijn leefomgeving. In de dagelijkse veiligheidspraktijk heeft dit onder andere geleid tot de integrale aanpak van veiligheidsvraagstukken, waarbij verschillende organisaties (publiek & privaat) de handen ineenslaan om gezamenlijk een veiligheidsvraagstuk aan te pakken. En wat te denken van de privatisering van veiligheid, ofwel de opkomst van de particuliere veiligheidszorg in het publieke domein.
Ook het huidige kabinet heeft veiligheid (van de burger) hoog in het vaandel staan, waarbij een intensievere samenwerking tussen overheid en particuliere veiligheidsbranche wordt gestimuleerd. En waar aanvankelijk medewerkers van particuliere beveiligingsorganisaties vooral preventief werden ingezet, leert de praktijk dat zij in toenemende mate ook worden ingezet voor repressieve taken (straatcoach, buitengewoon opsporings-ambtenaar). Dit alles met als doel de leefbaarheid en veiligheid op straat te vergroten. In het praktijkverhaal over het effect van particuliere toezichthouders op de veiligheid in de Amsterdamse Transvaalbuurt wordt duidelijk dat het werkt en dat dit type toezicht een positieve bijdrage kan leveren aan de sociale veiligheid in een buurt.
Ik hoop dat ook de sceptici na lezing van dit gevarieerde themanummer anders aankijken tegen sociale veiligheid en beseffen dat het verder gaat dan alleen het probleem van wat poep op de stoep.
Arjen de Kort, Hoofdredacteur Security Management, adekort@kluwer.nl