Heeft u ooit eens (aankruisen wat van toepassing is):
- Fout geparkeerd, of geparkeerd zonder te betalen?
- Zonder licht, of over de stoep gefietst?
- Harder gereden dan was toegestaan?
- Getelefoneerd terwijl u reed?
- Door rood gereden?
- Kantoorartikelen van uw werk meegenomen voor eigen gebruik?
Heeft u één of meerdere vragen aangekruist? En heeft u daarvoor niet altijd een sanctie gekregen? Bravo, dan bent u een nog niet ontdekte delinquent. Heeft u sommige vragen niet aangekruist? Dan heeft u deze overtreding toch ooit begaan maar herinnert u het zich niet meer. U bent dus honderd procent schuldig. Geef het maar toe!
Ongehoorzaam
Het bovenstaande meerkeuzelijstje is een opsomming van kleine delicten die iedereen wel eens pleegt, vaak gedwongen door de omstandigheden. Deze burgerlijke ongehoorzaamheid is vaak de smeerolie van de samenleving. Allemaal kunnen ze al met camera’s worden opgespoord trouwens. In mijn allereerste column over cameratoezicht (april 2014) gaf ik hiertoe een humoristische aanzet door te voorspellen dat ergens in de toekomst honderd procent van de mensheid als crimineel zou worden beschouwd, gewoon omdat we steeds meer kunnen ‘zien’.
Wildplassen
Hoe gevoeliger je technologie, hoe lager je de lat van een ‘delict’ kunt leggen, hoe groter het aantal overtreders zal zijn en hoe groter het succes. Toezichtcamera’s, ooit ingevoerd om criminaliteit te bestrijden of zelfs terroristen te weren, worden daardoor in toenemende mate ingezet als disciplinerend instrument tegen parkeeroverlast en wildplassers onder het motto ‘veiligheid en leefbaarheid’. Gewoon, omdat het kàn.
Parkeerbon
Daar zijn prachtige voorbeelden van te geven, zoals bepaalde toeristische centra waar standaard iedere dag parkeerbonnen aan hordes toeristen worden uitgedeeld. Het parkeerprobleem wordt nooit opgelost – de parkeerbonnen werken niet afschrikwekkend, want het zijn elke dag weer andere toeristen – maar levert wel een stabiele inkomstenbron op. Iedereen heeft dus belang bij dit status-quo. Een ander recent wapenfeit was een reservoir met 144 miljoen liter drinkwater dat werd afgevoerd, omdat een bewakingscamera filmde dat iemand in het reservoir urineerde. Dat was niet nodig geweest gezien de tientallen kilo’s uitwerpselen die de watervogels daarin jaarlijks deponeren. Cameratoezicht bestaat uit kijken, maar het interpreteren van wat je ziet en wat je met die beelden moet doen blijft erg lastig, zeker wanneer dit je competentie te buiten gaat. Gevolg: 175 duizend dollar aan directe kosten, maatschappelijke onrust en reputatieschade. En dat gaan we natuurlijk allemaal verhalen op die wildzeiker. Want die was er gloeiend bij…
Cameratoezicht
Cameratoezicht is een tweesnijdend zwaard dat zich ook tegen ons kan keren. Daarom zouden we op alle toezichtcamera’s eigenlijk een waarschuwingssticker moeten plakken: ‘Let op! Bij ondeskundig gebruik kan dit uw bedrijf en de samenleving grote schade berokkenen!’