Op 14 juni jl. vond het Congres ‘Security: verleden, heden en toekomst’ plaats bij Hogeschool Saxion in Apeldoorn. Tijdens het congres stonden ontmoeting, verbinding en verdieping centraal. De ruim 100 deelnemers waren afkomstig uit het werkveld (waaronder veel alumni Security Management), onderwijs en ook studenten grepen deze congresmiddag aan om nieuwe kennis en kennissen op te doen.
Door: Ben den Tuinder, Foto’s: Romy Schouten
“Een inspirerende middag voor iedereen met passie voor Security Management.” “Fijn om weer oude bekenden tegen te komen en nieuwe contacten op te doen.” “Ik ga mijn klasgenoten vertellen dat ze écht iets gemist hebben.” Drie citaten van deelnemers aan het congres ‘Security: verleden, heden en toekomst’. Docent-onderzoeker Wouter Breij hierover: “Je hebt meer aan kennissen dan aan kennis, zei één van de sprekers tijdens dit congres en hij sloot zijn pleidooi af met de woorden: ‘help elkaar, ga koffiedrinken’. Dat hebben we na afloop dan ook gedaan en bijgepraat met oude en nieuwe kennissen.”
Thema’s verschillende workshops
Na ontvangst met koffie, thee en een lunch opende Caroline van de Molen (directeur Academie Bestuur, Recht en Ruimte van Hogeschool Saxion) het congres officieel. Vervolgens waren er twee workshoprondes die gingen over de volgende thema’s:
- Ministerie van Defensie: Drones: (g)een vuiltje aan de lucht?
- ING & Dyami: De security professional van 2030
- KreOs: Innovatiestrategieën en hun ethische dimensies
- ICTRecht: Privacy, AI en biometrie
- Nsecure: Het cruciale belang van integrale security
- Van de Bunt adviseurs: Klaar voor de crisis!
- Nationale Politie: Security-toepassingen in de openbare ruimte
Rijke uitwisseling van ideeën en best practices
Alex Smaling is General Manager bij Nsecure en hij verzorgde één van de workshops: “Het was een leuke ervaring om een workshop over het belang van een integrale security aanpak te verzorgen. Als professional in het veld vond ik het bijzonder waardevol om mijn zakelijke ervaringen te delen met zowel studenten als alumni. De sessies kenmerkten zich door een hoge mate van interactie. Dit leidde tot interessante en goede inzichten. Het was opvallend hoeveel kennis en ervaring de deelnemers uit het werkveld inbrachten, wat zorgde voor een rijke uitwisseling van ideeën en best practices. De middag was uitstekend georganiseerd en vond plaats in een leuke, informele setting. Dit droeg bij aan een ontspannen sfeer waarin iedereen zich vrij voelde om actief deel te nemen en bij te dragen aan de discussies. Wat mij vooral opviel, was de kwaliteit en het enthousiasme van de aanwezigen en de workshops. Het was bemoedigend om te zien dat het vakgebied van security in goede handen is bij zoveel vakbekwame professionals die hun ervaringen en kennis delen.”

Keynote verzorgd door Beatrice de Graaf, hoogleraar geschiedenis van de internationale betrekkingen en terrorisme-expert aan de Universiteit Utrecht.
Keynote door Beatrice de Graaf
Na de workshops kwamen de deelnemers bij elkaar in de grote collegezaal voor het plenaire gedeelte. Tijdens dit gedeelte werd de keynote verzorgd door niemand minder dan Beatrice de Graaf, hoogleraar geschiedenis van de internationale betrekkingen en terrorisme-expert aan de Universiteit Utrecht. Naast auteur van diverse boeken is zij bekend van vele media-optredens. Op een bevlogen en welbespraakte manier nam zij haar toehoorders mee in thema’s als veiligheidsdilemma’s, veiligheidsgevoel, veiligheidsstress, social media, de dramadriehoek, een nieuw moreel veiligheidsverhaal en onze eigen weerbaarheid. Food for thought!
Opvallend
Journalist Wim Eikelboom sloot het plenaire gedeelte af met het delen van zijn observaties en bevindingen. Een aantal dingen viel Wim (buitenstaander in de security-wereld) op tijdens dit congres:
- de sector van veiligheid en security is niet langer een mannenwereld (al zijn mannen nog altijd in de meerderheid);
- over veiligheidsdilemma’s wordt in alle openheid van gedachten gewisseld in de sector, waarbij het bedrijfsleven hand in hand gaat met de overheid;
- in veiligheidsdenken ligt veel accent op een doelgerichte aanpak en minder op waarden, moraliteit en ethiek;
- cyberveiligheid is dominant in veiligheidsvraagstukken;
- de boodschap om persoonlijke weerbaarheid te vergroten, helpt ons af van de utopie dat de overheid ons absolute veiligheid kan garanderen.
Actuele thema’s
Al met al was er genoeg om tijdens de borrel over na te praten! Christiaan Kiffen is teamleider Security Management bij Hogeschool Saxion en ook hij was aanwezig bij het congres. “Elk jaar is er een ander actueel thema voor het Security Congres. Een congres waar niet alleen studenten en alumni aanwezig zijn, maar ook het grote security netwerk dat Saxion in de afgelopen jaren heeft opgebouwd. En elk jaar weer zeer aansprekende keynote speaker. Elke keer ervaar ik dat er zoveel thema’s zijn die in verschillende workshops aanbod komen dat het kiezen een uitdaging is geworden.”
Security Bingo
Nog bijzonder om te vermelden is dat het congres facilitair werd ondersteund voor een groep tweedejaarsstudenten van de Hospitality Business School van Hogeschool Saxion, verenigd in WW Events. De deelnemers waren erg enthousiast over de professionaliteit en kundigheid van deze groep studenten. WW Events had zelfs een heuse Security Bingo bedacht met een leuke prijs voor de winnaar. Verder had Thales haar Cyber Escape Room beschikbaar gesteld waarbij de deelnemers in 10 minuten konden proberen te ontsnappen.
Belang van integraliteit bij security
Nogmaals Wouter Breij: “Wat mooi om te zien en wat waardevol dat huidige en toekomstige security professionals kennis en ervaringen met elkaar delen en vooral ook een gezellige middag met elkaar hebben. Wat ik vooral meeneem van de dag is dat het belang van integraliteit bij security van groot belang is. Ook al is het bijna allemaal cyber wat de klok slaat tegenwoordig, moeten we niet vergeten ook aandacht te hebben voor de fysieke kant van beveiliging en vooral ook het menselijke aspect. En de veranderingen om ons heen spelen niet alleen op technologisch vlak (denk hierbij aan AI, quantum computing, drones), maar wees je als securityprofessional ook bewust wat er in de wereld om ons heen gebeurt op het gebied van geopolitiek. Ook dergelijke ontwikkelingen kunnen aanleiding zijn om het risicoprofiel van je organisatie nog eens onder de loep te nemen.”
Security is geen competitie met de concurrentie
Tweedejaars Security Management student Nienke van Born beheerde tijdens het congres het Instagram-account van Saxion zodat iedereen door middel van korte filmpjes het congres kon meebeleven. Nienke: “Het bijwonen van het congres was voor mij als student een waardevolle ervaring. Het congres bood inzichten vanuit het bedrijfsleven die we tijdens onze opleiding niet altijd meekrijgen. De discussies over verschillende security-aspecten waren ontzettend interessant en gaven me een beter begrip van hoe theorie in de praktijk wordt toegepast. Ik vond het indrukwekkend om te zien hoe divers de bedrijven zijn waarin security een prioriteit heeft. De gedeelde ervaringen en kennisuitwisseling tussen de professionals benadrukten het belang van samenwerking in de sector. Het meest opvallend vond ik het gevoel dat security geen competitie is met de concurrentie, maar juist een veld waarin bedrijven elkaar ondersteunen om gezamenlijk sterker te staan tegen bedreigingen. Met name de publiek-private samenwerking draagt bij aan een veiligere wereld en inspireert om verder te leren en samen te werken.”
Kortom: een geslaagde, inspirerende en leerzame middag. Op naar de volgende editie.
Volg Security Management op LinkedIn