Bitdefender, leverancier van cybersecurity-oplossingen, deelt nieuwe cijfers over cybercriminaliteit in relatie tot het coronavirus. Hieruit blijkt dat het aantal gerelateerde aanvallen in maart nu al met 475 procent is toegenomen in vergelijking met februari.
Cybercriminelen beloven informatie over maatregelen of bescherming tegen het coronavirus of maken malafide kopieën van legitieme informatiebronnen over de verspreiding ervan. De aanvallen zijn vooral gericht op overheidsinstellingen, bedrijven in de gezondheidszorg, onderwijsinstituten en onderzoeksorganisaties en de vrijetijdsector. Ook zijn er pieken zichtbaar in de landen die het hardst getroffen zijn door het virus, waaronder Italië, Frankrijk en Spanje.
Phishing-e-mails van WHO, NAVO en UNICEF
In deze regio’s en binnen deze verticale markten kunnen cybercriminelen de meeste winst behalen. Daar wordt namelijk gecommuniceerd met grote groepen mensen. Cybercriminelen maken daarbij onder andere gebruik van phishing-e-mails van organisaties als de WHO (Wereldgezondheidsorganisatie), de NAVO en zelfs UNICEF. Mensen verwachten informatie van dergelijke bekende, wereldwijde organisaties.
In relatie tot de gezondheidzorg verleiden ze mensen bijvoorbeeld met informatie over nieuwe maatregelen of de beschikbaarheid van vaccins en medicijnen om besmetting te voorkomen of om mensen te genezen.
Extra instructie aan medewerkers
Om cybercriminelen te weren kunnen organisaties, naast de reguliere securitymaatregelen, medewerkers bijvoorbeeld instrueren om extra alert te zijn op e-mails in relatie tot het Corona-virus en niet zomaar op links te klikken of bijlagen te downloaden.
Enterprise securityoplossing gratis beschikbaar voor zorginstellingen
In een poging om een steentje bij te dragen stelt Bitdefender vanaf nu hun Enterprise securityoplossing kosteloos beschikbaar voor alle organisaties in de gezondheidszorg tot tenminste 31 juni. Na een evaluatie van zorginstellingen kan dit mogelijk met nog eens 12 maanden verlengd worden.