Er is een groot verschil tussen het gevoel van veiligheid en werkelijke veiligheid. In veel organisaties en instellingen vormen safety & security vooral een kostenpost waarop bezuinigd kan worden. En als er zelden iets in de nabijheid gebeurt, worden risico’s als brand, inbraak, fraude of terreur al snel denkbeeldig.
Daar komt bij dat zichtbare rookmelders of bewakingscamera’s de perceptie van veiligheid nog eens versterken. Wat men vaak vergeet is dat organisaties, ruimtes én richtlijnen veranderen, waardoor een incident ineens uw bestaansrecht kan bedreigen. Met een goede geïntegreerde aanpak voorkomt u dat.
Brand
Ik schets een anekdote. Het gebeurde op zondag om 3 uur ’s nachts. De verpleegkundige maakte juist haar ronde, toen ze ineens een brandlucht rook. Een moment stond ze aan de grond genageld, tot ze de rookwolken zag en alarm sloeg. Brand! Al snel was het chaos in de gangen: een file van bedden, gillende patiënten en wanhopige collega’s die zich verblind door de rookontwikkeling een weg naar de veiligheid vochten. Wat een rustige nachtdienst had moeten worden, werd een complete nachtmerrie.
Veiligheidssituatie
Wanneer uw veiligheidssituatie niet op orde is, kan een klein incident uitgroeien tot een calamiteit. Niet in de laatste plaats als het om gebrekkige brandveiligheid gaat. Zo kan er in bovenstaand voorbeeld van alles mis zijn: falende branddetectie door achterstallig onderhoud, geblokkeerde vluchtwegen door tussentijdse verbouwingen, te weinig personeel en onduidelijke procedures voor het evacueren van patiënten enzovoorts. Incidenten zijn niet te voorkomen, maar wel te beheersen via een effectief samenspel van bouwkundige, installatietechnische en organisatorische maatregelen.
SAFETY & SECURITY
Welk dier is dodelijker: een haai of een hert? De perceptie van veiligheid kan misleidend zijn. Het gevaar bestaat dat safety & security als inwisselbaar ‘product’ wordt gezien dat – net als schoonmaak – steeds goedkoper kan worden ingekocht. Zichtbare technische maatregelen – van toegangspoortjes tot sprinklersystemen – voeden vervolgens het gevoel dat alles onder controle is. Maar waar overstekende herten jaarlijks veel meer doden veroorzaken dan hongerige haaien, vormt een gebrekkige samenhang tussen maatregelen die niet meegroeien met uw organisatie een schijnveiligheid die even fataal kan zijn.
INTEGRAAL
Veiligheids- en beveiligingsmaatregelen zijn beide gericht op het voortbestaan van uw organisatie en het faciliteren van een veilige, gezonde werkplek. Tegelijkertijd kunnen maatregelen elkaar ook tegenwerken, denk aan een vluchtdeur die het risico op inbraak vergroot. En heeft u eenmaal de juiste mix van maatregelen in werking gezet, dan dienen deze regelmatig getoetst en aangepast te worden als gevolg van veranderingen in uw organisatie, uw gebouw of richtlijnen. Dit alles vraagt – kortom – om een brede, integrale en systematische aanpak, afgestemd op uw specifieke situatie.
TOEKOMST
Er bestaan tal van briljante technische oplossingen om uw bedrijfsprocessen, werknemers en goederen goed te beschermen. Maar de techniek moet aansluiten op uw wensen, werknemers, locatie en type organisatie. Uw bedrijfscontinuïteit is pas verzekerd als de onderlinge samenhang van maatregelen structureel geborgd is en aansluit op de actualiteit en dynamiek van uw organisatie. Dit vraagt om een integrale visie en aanpak, waarbij safety & security niet langer als kostenpost wordt gezien, maar als een belangrijke investering in de veiligheid van uw medewerkers en de toekomst van uw organisatie.
Dit blog schreef Daan Jansen. Hij is Fire Safety Consultant & Teamleader bij Royal Haskoning DHV.