In 2019 waren er in Nederland meer dan 1100 festivals en evenementen en 68.000 horecagelegenheden. Is er sprake van ‘festivalisering’? Politici pleitten voor minder festivals, omdat de politie het niet meer aankon.
En toen kwam de coronacrisis. De horecasector moest de deuren sluiten. Nachtclubs gingen op slot. Festivals en evenementen gingen niet door. Coffeeshops gingen dicht – en na 24 uur weer open. Dit was niet alleen buitengewoon vervelend voor eigenaren, organisatoren en het uitgaanspubliek, maar ook voor de professional die normaal gesproken verantwoordelijk is voor de veiligheid van gasten en bezoekers. Deze maatregelen hebben een grote impact gehad op deze branche.
Beveiligers ingezet op andere plaatsen
In plaats van in de horeca en bij evenementen zijn beveiligers het afgelopen jaar ingezet op allerlei andere plaatsen, zoals supermarkten, winkelcentra of bij opvanglocaties voor dak- en thuislozen. Zelfs bij ziekenhuizen stonden beveiligers, omdat ze daar ineens te maken kregen met boze mensen.
> LEES OOK: Belangrijke rol voor beveiligers bij versoepeling coronaregels
Op op lopende gemoederen
Ook de aard van het werk veranderde, want in plaats van de problematiek die hoort bij uitgaan of evenementen, kregen beveiligers ineens te maken met opstandige mensen die zich niet wilden houden aan de door de overheid opgelegde maatregelen. Gelukkig is het een vrij kleine groep, maar sommige mensen kunnen heel fel reageren en de gemoederen lopen soms hoog op. Juist dan is het zaak om de situatie te analyseren, te signaleren en te de-escaleren, maar dat is niet altijd makkelijk, zeker niet als iemand bewust de confrontatie zoekt om de opgekropte woede en frustratie te kunnen ventileren.
Zonder uitlaatklep gaan mensen op den duur steeds heftiger (af)reageren
Ook al zijn er al verschillende versoepelingen aangekondigd, gaat het nog wel even duren voordat het land weer helemaal open gaat. Tot die tijd blijven de strenge maatregelen van kracht. Als mensen geen uitlaatklep hebben en maandenlang niet mogen doen wat ze leuk vinden, dan gaan ze op den duur steeds heftiger (af)reageren.
De markt is niet verdwenen, maar op pauze gezet
Ik probeer vooral positief te blijven. Nu de terrassen weer open mogen en het normale leven weer op gang komt, zal dat gepaard gaan met nieuwe mogelijkheden voor de branche. Zodra het mag, gaat iedereen op stap en zal het aantal festivals en evenementen snel toenemen. De cijfers uit 2019 en begin 2020 laten zien dat er sprake is van een enorme markt, die in potentie zelfs nog verder kan groeien. Die markt is niet verdwenen, maar op pauze gezet. Ook binnen-
steden en winkelstraten zullen blijvend veranderen. Straks draait alles om beleving, zeker nu iedereen een jaar lang verplicht binnen heeft gezeten en online is gaan winkelen. Ik verwacht dat er een toename komt van vermaakconcepten. Deze vorm van beleving vereist een zekere mate van beveiliging. Kansen genoeg. Daarom zeg ik nu: analyseren, signaleren en zo snel mogelijk escaleren!
Mr. Kaj Hollemans is bij KH Legal Advice werkzaam als expert op het gebied van wet- en regelgeving, strategie en beleid rond alcohol, drugs, tabak, kansspelen en preventie.
Volg Security Management op LinkedIn