In een nieuwe serie interviews komen ervaren security managers aan het woord. Welke ervaringen hebben zij opgedaan tijdens hun carrière? Welke security issues spelen in de branche(s) waarin zij werkzaam zijn (geweest)? En hoe hebben zij het vakgebied zien veranderen?
Ap Boom CPP PSP, senior manager logistics, security & loss prevention bij Amazon bijt het spits af.
Carrière
“In 1979 startte ik mijn carrière als beroepsmilitair bij de Marine. Via een baan als verzekeringsadviseur kwam ik bij Justitie terecht. Dat was mijn start in security en op de een of andere manier voelde ik mij erin thuis. Daarna werkte ik bij de Dienst Omroep Bijdragen en ging ik mee in de verzelfstandiging ervan naar KPN Telecom. Daar kreeg ik mijn eerste functie als security manager en werd ik verantwoordelijk voor de 200 telecomwinkels. Toen ontdekte ik dat ik ook een commerciële kant heb, maar dan wel in dienst van security.

Naam: Ap Boom CPP PSP
Geboortedatum: 23 september 1961
Woonplaats: Vleuten
1979-1983: Beroepsmilitair
1984-1986: Justitie
1986-1996: Radiocontroledienst/Dienst Omroepbijdrage
1996-2001: KPN Telecom, security manager
2001-2008: Makro, Hoofd Beveiliging Makro Nederland
2008-2009: Getronics, Corporate Security Officer
2009-2011: PostNL, security manager Pakketten
2011-2016: DHL Express, directeur security Europa
2017-heden: Amazon, senior manager logistics, security & loss prevention
Beveiliging is ondersteunend aan het primaire proces
Vervolgens ging ik naar Makro, waar ik beveiligingsmanager van de locatie Amsterdam en Hoofd Beveiliging Makro Nederland ben geweest. Hier heb ik geleerd om medewerkers in het primaire proces bewust te maken van risico’s en ze medeverantwoordelijk te maken voor beveiliging. Beveiliging is in mijn ogen namelijk ondersteunend aan het primaire proces.
Een securitymanager hoeft zich niet te beperken tot puur security
Bij Getronics was ik verantwoordelijk voor de ISO 27001 certificering en het op orde brengen van de fysieke beveiliging, waarna ik overstapte naar de logistieke sector. Ik werd security manager Pakketten bij PostNL. Dat was een leuke tijd, want dat bedrijfsonderdeel groeide snel. En het fijne van een snelgroeiende organisatie is dat er dan voldoende budgetten zijn, ook voor security. Wat ik daar heb geleerd, is dat je als security manager medeverantwoordelijk bent voor de kwaliteit van de organisatie en je niet hoeft te beperken tot puur security.
Mijn volgende werkgever in de logistiek werd DHL Express, waar ik de laatste twee jaar directeur security Europa was. En in januari 2017 ben ik gestart als senior manager logistics, security & loss prevention bij Amazon. Een fraaie functiebenaming die betekent dat ik – samen met mijn team – verantwoordelijk ben voor alle transportbewegingen binnen de EMEA-regio.”
Een goede security manager is een kameleon die de kleur draagt van de branche waarin hij werkt
Branches
“Ik heb in diverse branches gewerkt: telecom, retail, ICT, logistiek. En ja dan zijn er zeker verschillen te benoemen. In retail ligt de nadruk op loss prevention, in de ICT gaat het over de veiligheid van de netwerken, en in de logistiek draait het om asset protection. Tegelijkertijd moet je die verschillen niet benadrukken, omdat ik vind dat een goede security manager een kameleon is die de kleur draagt van de branche waarin of de organisatie waarvoor hij werkt.”
Een security manager staat met een been in de modder en met het andere op het boardniveau
Functies
“Ik heb ook functies op verschillende niveaus in de organisatie bekleed. Inmiddels weet ik dat ik het vooral leuk vind om mensen en processen te managen. Maar dat kan niet zonder inhoudelijke kennis. Tegelijkertijd pretendeer ik niet dat ik van alles waarover ik adviseer verstand heb, want ik ben een generalist. Bovendien staat een security manager met een been in de modder en met het andere been op het boardniveau. Je moet van beide kanten wat weten, maar niet de illusie hebben dat je alles weet.”
Security helpt de klantbelofte te verbeteren
Huidige branche, bedrijf, functie
“Ik ben inmiddels al heel wat jaren werkzaam in de logistiek. Risico’s en uitdagingen in deze sector zijn: interne diefstal waardoor de integriteit van het netwerk ter discussie staat, de complexiteit van de prijsstelling – het moet zo goedkoop mogelijk – wat grote invloed heeft op security, en de afhankelijkheid van ICT.
Bij Amazon staat in alles wat we doen de klant voorop. Security ondersteunt het primaire proces en helpt de klantbelofte te verbeteren. Dat maakt mijn huidige functie bijzonder boeiend.”
Ontwikkeling vakgebied
“Toen ik begon in security liep de traditionele bedrijfsbeveiliging op zijn laatste benen en vond er een omslag plaats in het corporate denken over beveiliging. Men begon in te zien dat security ook belangrijk is in de bedrijfsprocessen en de security manager een meerwaarde heeft. Die omslag is nog steeds gaande en heeft mijn werk door de jaren heen veel leuker gemaakt.”
Als je geen aansluiting bij zoekt bij ICT, dan mis je als security manager de boot
Trends
“Er zijn momenteel twee interessante ontwikkelingen die het vakgebied beïnvloeden en veranderen. Allereerst de instroom van de generatie Y, die anders in het leven staat dan mijn generatie. De tweede trend is dat alles steeds sneller gaat. In de afgelopen jaren zijn we van koperdraad, via de kabel en glasvezel naar de cloud gegaan. Dat betekent dat je ICT en security nu echt niet meer los van elkaar kunt zien. Als je daar geen aansluiting bij zoekt, dan mis je als security manager de boot.”
Eigen toekomst
“Ik wil gezond oud worden met een open blik in security. En ik stop nooit met werken. Want Confucius zei al: ‘Geef me werk wat bij mij past en ik hoef nooit meer te werken’.”
Arjen de Kort, hoofdredacteur Security Management