Het dievengilde kiest steeds weer andere inbraakmethoden. Tegelijkertijd bieden nieuwe ontwikkelingen – van WhatsApp-groepen tot domotica – kansen voor betere preventie. Daniëlle Wolfs van Axa Home Security, in 2016 winnaar van de PKVW-prijs voor meest innovatieve product, vertelt over trends in inbraakbeveiliging.
Bijna veertig procent van de ondernemers in Nederland krijgt wel eens te maken met inbraak
Ruim 700.000 woningen in Nederland zijn voorzien van het Politiekeurmerk Veilig Wonen (PKVW). PKVW-gecertificeerde bedrijven bezoeken jaarlijks tienduizenden woningen om advies te geven en beveiligingsmaatregelen te installeren. Daarmee leveren de bedrijven – die variëren van eenmanszaken tot landelijk opererende BV’s – een concrete bijdrage aan criminaliteitspreventie. Het aantal woninginbraken in Nederland daalde tussen 2015 en 2016 met veertien procent.
> Lees ook Preventieve aanpak woninginbraken: 4 slimme initiatieven
Meest innovatieve PKVW-product
Met de Axa Oyster won Axa Home Security in 2016 de prijs voor het meest innovatieve PKVW-product. De combinatie van raamsluiting en kierstandhouder, die het 115-jarige Nederlandse bedrijf vorig jaar op de markt bracht, zorgt ervoor dat een raam ook in de ventilatiestand beveiligd is tegen inbraak.
Met het systeem kan een raam in twee kierstanden openen, maar niet van buitenaf worden open gewrikt.
“Het idee voor de Oyster is ontstaan vanuit onze Veiligheidskierstandhouder voor deuren”, vertelt Daniëlle Wolfs, marketingmanager bij Axa. “We produceerden naast een kierstandhouder voor voordeuren een versie voor deuren die naar buiten open gaan. Toen kwamen we op het idee om zoiets ook voor een raam te ontwikkelen. Zodat je een raam in de ventilatiestand kunt zetten en het toch kunt beveiligen.”
Dit nieuwe product combineert de traditionele raamuitzetter met een slotfunctie. Met het systeem kan een raam in twee kierstanden openen, maar niet van buitenaf worden open gewrikt. Het is ook voorzien van kinderbeveiliging, zodat kinderen het slot van binnen uit niet kunnen openen en naar buiten kunnen vallen. Omdat de kierstandfunctionaliteit is ingebouwd in de raamsluiting heeft het product, dat standaard is uitgevoerd in RVS, een compact, strak design.
Verhaal
“In het ontwerp heeft onze productontwikkelingsafdeling veel tijd, energie en denkkracht geïnvesteerd. De PKVW-prijs is daarvoor een prachtige erkenning. En de prijs helpt om ons verhaal verder te vertellen. Want de Oyster is geen standaard product, het heeft best wat toelichting en uitleg nodig.” Het product is sinds oktober 2016 niet alleen verkrijgbaar via PKVW-bedrijven, maar ook in doe-het-zelfzaken. “De PKVW-prijs heeft er zeker aan bijgedragen dat steeds meer (retail)ondernemers het in hun assortiment opnemen”, aldus Wolfs. Ook vanuit woningcorporaties groeit de belangstelling.
Flipperen en kerntrekken blijven populaire inbraakmethoden, signaleert Wolfs. Bij flipperen duwt de inbreker de dagschoot van een slot met een stuk plastic (zoals een creditcard) open – een handeling die niet meer dan tien seconden hoeft te duren. Bij kerntrekken wordt er een schroef in de cilinder geboord, waarna de inbreker de cilinder breekt en het slot kan openen. “Maar we proberen met innovatieve oplossingen tegen dit soort inbraakmethoden te blijven komen. Soms gaat het om geheel nieuwe producten, soms zit de vernieuwing vooral in het design.”
Een inbreker kan in 10 tot 30 seconden een huis in komen
Als het gaat om preventie valt Wolfs vooral de ontwikkelingen in publiek-private samenwerking en burgerparticipatie op. “De afstemming tussen wat mensen kunnen doen en wat beveiligingsmaatregelen kunnen betekenen is belangrijker dan ooit. Als je de voordeur niet op slot draait, of een slaapkamerraam open laat staan, is zelfs het beste beveiligingsproduct onvoldoende. En mensen beseffen vaak niet dat een geoefende inbreker in tien tot dertig seconden een huis in kan komen.”
WhatsApp-buurtgroepen werken preventief
Al in 2015 stelden onderzoekers vast dat WhatsApp-buurtgroepen inbraken tegengaan. De opmars van de WhatsApp-groepen, waarin buurtbewoners elkaar op de hoogte houden van verdachte situaties, kan dan ook een significante rol spelen in inbraakpreventie. Het bedrijfsleven kan hieraan bijdragen door informatie en tips te delen, vindt Wolfs. “Wij leveren bijvoorbeeld ook informatiefolders en boekjes met preventietips aan voorlichtingsdagen van de politie. Ook bouwmarkten geven steeds meer praktische adviezen. Gezamenlijk kunnen we consumenten bewust maken van inbraakmethoden en van de mogelijkheden voor preventie. Zo kunnen we echt grote stappen zetten richting een veiliger Nederland.”
> Lees ook WhatsAppgroep vormt ogen en oren van buurt
Elektronische inbraakpreventie
Met het lonkende perspectief van domotica en het Internet of Things belooft inbraakpreventie steeds meer in het teken te komen te staan van elektronische maatregelen. Naast alarminstallaties liggen ook elektrische sloten voor de hand. De domoticatrend stimuleert innovaties op dit terrein, zoals systemen die bedienbaar zijn via een app of via een afstandsbediening met vingerafdrukidentificatie.
> Lees ook 800.000 huishoudens smart in beveiliging en veiligheid
De Limburgse woningcorporatie ZOWonen voert dit jaar al een pilot uit met digitale sloten. Bewoners van vijftig sociale huurwoningen in Sanderbout Sittard maken gedurende een half jaar gebruik van elektronische sleutels. De verwachting is dat hiermee inbraken met gestolen of gevonden sleutels worden voorkomen. De digitale sleutels kunnen immers, zodra ze zijn gestolen of verloren, op afstand worden geconfigureerd zodat ze niet meer bruikbaar zijn. De corporatie evalueert de pilot en besluit op basis van de uitkomsten of de eigentijdse manier van woningbeveiliging op meer woningen wordt toegepast.
Bedrijfsinbraken voorkomen
In het Actieprogramma Veilig Ondernemen 2017-2018 van het Nationaal Platform Criminaliteitsbeheersing (NPC) staat preventie voorop. Het programma bevat allerlei initiatieven tegen criminaliteit die het bedrijfsleven direct of indirect schaadt. Van fraude, heling, cybercrime, afpersing en ondermijning tot transportcriminaliteit en mobiele bendes. Bijna veertig procent van de ondernemers in Nederland krijgt wel eens te maken met inbraak.
Volgens het NPC kan de huidige repressieve aanpak – die draait om het opsporen, oppakken, berechten en opsluiten van daders – niet adequaat reageren op de grensoverschrijdende (internet)criminaliteit waarmee ons land te maken heeft.
Met het nieuwe actieprogramma wil het NPC de preventieve aanpak versterken door een intensivering van de publiek-private samenwerking op nationaal, regionaal en lokaal niveau. De samenwerking is gericht tegen criminaliteit tegen ondernemers, maar ook tegen gevallen waarin het bedrijfsleven ongewenst en onwetend criminaliteit faciliteert. Bijvoorbeeld als medewerkers samenwerken met de onderwereld.
Lynsey Dubbeld is freelance trendanalist en tekstschrijver
>> Dit artikel verscheen in Security Management nummer 5