Tijdens de Algemene Leden Vergadering van de Vereniging Erkende Beveiligingsbedrijven (VEB) dit voorjaar werd beveiligingsbedrijf Dimarsec gekozen tot Beveiligingsbedrijf van het jaar 2018 in de categorie Particuliere Beveiligingsorganisaties (PBO). Security Management spreekt met Mathieu Siemons, directeur van het bedrijf.
Nadat hij jaren voor verschillende beveiligingsbedrijven had gewerkt, was het genoeg voor Mathieu Siemons. Hij begon voor zichzelf, want: “Het was elke keer hetzelfde probleem en dezelfde oplossing. Dat wilde ik niet meer. Wat wel? Mij verdiepen in de klant, hem een maatwerkoplossing geven.” In 2011 werd Dimarsec een feit. Inmiddels werken er zo’n 50 mensen voor het bedrijf.
> Lees ook Genomineerden voor VEB Beveiligingsbedrijf 2018

Mathieu Siemons (directeur Dimarsec) wil het verschil kunnen maken voor de klant op basis van kennis en kunde.
Specialist in grote complexere objecten en projecten
Dimarsec is specialist in de industriële, maritieme en de ‘large construction’ sector. “Large”, benadrukt Siemons, “geen kleine bouwplaatsen dus. Alhoewel we nog wel een afdeling mobiele surveillance met honden (Dimarsec Prevention & Response) in Rotterdam hebben, die zich daar onder andere op richt. Maar we houden ons voornamelijk bezig met de grote complexere objecten en projecten, vaak met mensen van over de grenzen.”
Het zelf opleiden is goed voor de klant, maar ook voor de medewerkers
De reden dat Dimarsec zich op dit marktsegment richt, heeft alles te maken met “het verschil kunnen maken voor de klant op basis van kennis en kunde”. Mathieu Siemons legt dit uit: “Een pakket van maatregelen kunnen aanbieden, waarbij de klant op het gebied van compliancy volledig wordt ontzorgd. Inmiddels kan Dimarsec terugkijken op ruim 20 miljoen projecturen zonder beboetbare overtredingen. Wij leiden onze mensen zelf op met intern ontwikkelde modules. De medewerkers weten hierdoor precies wat ze moeten doen onder welke omstandigheden. Dat is uniek. Goed voor de klant, maar ook voor de medewerkers. Ze hebben hierdoor respect voor zichzelf.”
Projectmatig werken kent voor- en nadelen
Mathieu Siemons vertelt verder: “Ons werk kent pieken en dalen. Onlangs hebben we een groot project met een looptijd van vier jaar succesvol afgesloten. Klantennamen noem ik liever niet, maar denk aan projecten zoals de aanleg van verkeersaders rondom een grote stad. Projecten waarmee vaak bedragen van 400 tot 500 miljoen euro gemoeid zijn. Twintig door ons opgeleide mensen hebben aan dit grote project meegewerkt. Van een aantal van hen hebben we nu afscheid moeten nemen. Dat is jammer, want je laat daarmee de kennis gaan. Dat is het nadeel van projectmatig werken. Komt er een nieuw project voorbij, dan begint de cyclus opnieuw; we werven mensen en leiden ze vervolgens zelf weer op.”
Korte lijnen en snel beslissen
Naast het zelf opleiden van het personeel heeft Dimarsec nog een unique selling point. Mathieu Siemons: “We hebben onze organisatie zo ingericht dat er korte communicatielijnen zijn tussen klant en operatie. Soms belt een klant mij ’s nachts uit mijn bed. Of ik dat niet erg vind? Jawel, maar het hoort bij onze manier van werken. Sowieso spreek ik elke twee weken de directie van de klant. Zoals gezegd, de lijnen zijn kort. Prima, want dan kunnen er ook gelijk beslissingen genomen worden.”
Projecten komen veelal via mond-op-mond-reclame binnen
Blijkbaar bevalt de werkwijze van Dimarsec de klanten in de industriële beveiliging, maritieme wereld en de large construction branche. “We hebben tot op heden geen verkoopafdeling hoeven optuigen en zelf ook niet actief aan acquisitie hoeven doen. De projecten komen op basis van onze performance, veelal via mond-tot-mond reclame bij ons binnen”, aldus Mathieu Siemons.

Jan Kuipers (voorzitter VEB, links) reikte de prijs voor Beveiligingsbedrijf van het Jaar uit aan Sjoerd Thijen (supervisor Dimarsec) en Kirsten Siemons (HR manager Dimarsec).
Vereniging Erkende Beveiligingsbedrijven (VEB)
Al sinds 6 augustus 1987 behartigt de Vereniging Erkende Beveiligingsbedrijven (VEB) de belangen van haar leden in de breedste zin van het woord. Met zo’n 600 leden is de VEB een belangrijke partner binnen de Nederlandse beveiligingssector. De missie van de VEB is om veiligheid in Nederland optimaal te waarborgen, onder meer door alle noodzakelijk te nemen maatregelen duidelijk op elkaar af te stemmen. Bij de VEB hebben zich diverse beveiligingsbedrijven met uiteenlopende disciplines aangesloten, zo ook Dimarsec.
Beste Particuliere Beveiligingsorganisatie van het jaar 2018
In maart jl. werd het beveiligingsbedrijf door de VEB gekozen tot Beveiligingsbedrijf van het jaar in de categorie PBO. De verkiezing wordt jaarlijks gehouden en is bedoeld om aangesloten bedrijven aan te moedigen veel aandacht aan kwaliteit te besteden. Hierbij gaat het om zowel de kwaliteit van de bedrijven zelf als om de kwaliteit van het geleverde werk. Controle hierop vindt jaarlijks plaats door onafhankelijke inspecteurs en is verplicht voor alle leden van de VEB.
Kwaliteitstoets
De inspecteurs hanteren bij het beoordelen van de kwaliteit de VEB 3 Kwaliteitsregeling of de PBO-kwaliteitsregeling van de brancheorganisatie. Ook kijken zij in hoeverre het geleverde werk conform het Programma van Eisen en de door verzekeraars ondersteunde Verbeterde Risico Klassen Indeling (VRKI) is uitgevoerd. Bij particuliere beveiligingsorganisaties wordt onder andere gekeken naar de uitvoering van de werkzaamheden. Denk hierbij aan sleutelregistratie, wagenparkbeheer, het monitoren van responstijden en de mate waarin aandacht wordt besteed aan alle noodzakelijke beveiligingsmaatregelen.
Ambitieus, betrouwbaar en competent zijn onze kernwaarden
Op de vraag waarom Dimarsec aan de verkiezing heeft deelgenomen, zegt Mathieu Siemons: “We hebben er zelf niets bijzonders voor gedaan. Op basis van de uitkomsten van de jaarlijkse audit zijn we genomineerd, samen met 80 andere bedrijven in deze categorie. De VEB heeft aangegeven dat onze werkwijze op strategisch en tactisch niveau goed aansluit bij de dagelijkse praktijk. Onze audit was prima. We hebben onze administratieve processen strak op orde, volgen de regelgeving en houden deze keurig bij. Niet voor niets zijn onze kernwaarden ambitieus, betrouwbaar en competent.”
Zorgen over toenemende bureaucratie
Mathieu Siemons wil hierover nog wel iets kwijt: “Het is nogal wat, die administratie. Ik maak me zorgen over de toenemende regels en wetten en hierdoor de toename van bureaucratie binnen de bedrijven. Het kan toch niet zo zijn dat je 80 procent van je tijd aan bureaucratische processen kwijt bent en er slechts 20 procent overblijft voor je kerntaken.”
Dimarsec wil niet de grootste zijn, maar wel de beste
Zoveel wordt duidelijk uit het verhaal van Mathieu Siemons, Dimarsec wil niet de grootste zijn maar wel de beste. Door bezig te zijn met de klant, en door met suggesties en oplossingen te komen. Niet alleen de eigen opleidingen en de korte lijnen zijn hierbij belangrijk, er is meer. Mathieu Siemons: “Zo hebben we elke vrijdag een lunch voor alle teamleiders op kantoor. We bespreken dan de lopende zaken en zorgen ervoor dat de neuzen dezelfde kant op blijven staan.”
Het kost de nodige energie om een bedrijf als Dimarsec op topniveau te houden, maar Mathieu Siemons heeft het er graag voor over. “Het is het werk dat ik kan en waarvoor ik gestudeerd heb. Ik kan niet anders, dus doe ik het. Met plezier. Het is voor mij het mooiste beroep van de wereld.”
Betty Rombout is freelance journalist