Euralarm, werkzaam binnen de brandveiligheids- en beveiligingsindustrie, is begonnen met een nieuw initiatief gericht op diversiteit en het aantrekken van nieuw talent. Het belang van het initiatief wordt volgens David Scott, directeur van Skills for Security, onderstreept door het snelle vertrek van ingenieurs en het gebrek aan competente en gekwalificeerde ingenieurs binnen de beveiligingsindustrie.
Op de vraag waarom het aantrekken van talent cruciaal is voor onze industrie, antwoordt David Scott: “Aangezien de industrie blijft groeien en de technologie zich ontwikkelt, is het aantrekken van nieuw talent in de sector de sleutel tot duurzaamheid en verbetering van de kwaliteit van de arbeid. Het Verenigd Koninkrijk en de rest van Europa worstelen met het vasthouden van ingenieurs, het gebrek aan competente en gekwalificeerde ingenieurs en het aantrekken van talent, vooral bij ‘onaantrekkelijk’ werk met bijvoorbeeld veel reizen, buitenwerk et cetera.”
Verschuiving
“De laatste tijd is er een verschuiving in de sector te zien: meer en meer installateurs beginnen het voordeel in te zien van het ontwikkelen van hun eigen talent. Dit model biedt duurzaamheid voor zowel de sector als hun bedrijven. De afgelopen drie jaar is het aantal leerlingen in de sector meer dan verviervoudigd. Dit is het antwoord van de sector op de onvermijdelijke vaardighedencrisis; in het Verenigd Koninkrijk alleen al is een tekort van ongeveer 30.000 ingenieurs. Met het huidige niveau van geworven leerlingen zal het meer dan 25 jaar duren om dat tekort op te lossen. We moeten tien keer het huidige aantal leerlingen werven en aantrekken om de crisis in slechts drie jaar op te lossen.”
Diversiteit in denken, perspectief en cultuur

Cristina Rivas Saiz: “We moeten beschikken over diversiteit in denken, perspectief en cultuur.”
Over het belang van het aantrekken van nieuw talent zegt Chief Technical Officer Cristina Rivas Saiz van marktleider in bewaakte beveiliging Verisure het volgende: “Om in de voorhoede van onze industrie te blijven, moeten we beschikken over diversiteit in denken, perspectief en cultuur. Dat stelt ons in staat om toekomstige technologie te blijven leveren die onze klanten nog beter zal beschermen. Bij Verisure hebben we centraal en in onze landen een breed scala aan programma’s en campagnes die diversiteit in technologie en techniek ondersteunen. Zo helpen onze International Graduate Tech Programs nieuw afgestudeerden in de technologie een boeiende eerste werkervaring op te doen door te werken in verschillende technologieteams in onze kantoren. Op een van onze belangrijkste locaties, Zweden, nemen wij deel aan het initiatief Pink Programming, een vrijwilligersorganisatie die vrouwen, transgenders en niet-binaire personen wil inspireren om in de technologie te gaan werken.”
Inspireren om de technologie in te gaan
“Verder is ons team in het Verenigd Koninkrijk trots op de campagne ‘Technicians: We Make the Difference’ van de Gatsby Charitable Foundation in samenwerking met het wereldberoemde Science Museum in Londen. Dit fantastische initiatief, gericht op het inspireren van kinderen in de leeftijd van 11 tot 16 jaar, toont de cruciale en spannende rol die technici spelen in de samenleving en de verschillende wegen die er zijn om zelf technicus te worden. We zijn vastbesloten deze programma’s voort te zetten en uit te breiden, zodat we nog meer mensen kunnen inspireren om in de technologie te gaan werken, ongeacht hun leeftijd of geslacht.”
Veel te bieden
“Het aantrekken van jongeren en jong talent is een absolute noodzaak voor onze sector”, zegt Patrick Van Liempt, secretaris-generaal van de Belgische beveiligingsvereniging ALIA Security. “In België proberen we nieuw talent aan te trekken voor de beveiligingsindustrie vanwege het tekort aan personeel en de snel ontwikkelende markt.
“Hoewel veel mensen nog steeds denken dat beveiliging deel uitmaakt van de elektrische installatiesector, heeft onze industrie niet langer alleen elektrotechnici nodig. In feite zijn we steeds meer op zoek naar andere soorten personeel, omdat onze systemen steeds meer worden geïntegreerd met IT-systemen. Onze branche blijft natuurlijk een branche die speciale vaardigheden en kennis vereist. Maar het zijn niet meer alleen elektrotechnici die over die vaardigheden en kennis beschikken. Tegenwoordig worden onze systemen vaak in twee stappen geïnstalleerd: eerst de bekabeling en installatie van de componenten en vervolgens het aansluiten, centraliseren, integreren en in gebruik nemen van het systeem. En daarna, en dat is het belangrijkste, moeten beveiligingssystemen worden onderhouden en geserviced. Daarom hebben we mensen nodig met een technische achtergrond en IT-kennis. Diversiteit en inclusie is de perfecte basis om de mensen te vinden die onze industrie nodig heeft. En we hebben veel te bieden: de nieuwste technologie, hoogwaardige toepassingen, veel afwisseling in het werk en vooral: interessante sociale contacten.”

David Scott: “Het aantrekken van nieuw talent in de sector is de sleutel tot duurzaamheid.”
Initiatieven omzetten in actie
Er zijn al veel geweldige initiatieven in de sector die gericht zijn op diversiteit en inclusie in de sector. Initiatieven als WorldSkills is daar slechts één voorbeeld van. “De aanpak is echter gefragmenteerd en wordt niet aangestuurd door een centrale instantie of bron en daarom wordt de positiviteit vaak niet breed genoeg gedeeld”, aldus Scott.
“Skills for Security houdt zich bijvoorbeeld bezig met zowel elektronische beveiligingssystemen als automatische branddetectie- en alarmsystemen, terwijl de WorldSkills UK-competitie tot doel heeft de sector positief in het daglicht te zetten en deze bij schoolkinderen in het hele Verenigd Koninkrijk te promoten.
Maar wat kinderen willen als ze van school komen, is een gegarandeerde carrière, met een goed salaris en een sterke loopbaanontwikkeling. Daarom moeten we echt onze krachten bundelen met degenen die banen beschikbaar hebben en schoolkinderen die loopbaankeuzes maken, zodat degenen die ons evenement bijwonen een voltijdsbaan kunnen krijgen in wat een geweldige sector is. Degenen die voor een carrière in deze sector kiezen, zijn vaak verbaasd over de diversiteit en de vaardigheden die kunnen worden ontwikkeld. Ik denk dat als we de diversiteit van de sector op grotere schaal kunnen delen, dit veel meer divers talent naar de sector zal trekken.”

Patrick Van Liempt: “Het aantrekken van jongeren is een absolute noodzaak.”
Europese agenda
In de loop der jaren is gendergelijkheid hoger op de politieke agenda van de EU en van vele andere landen in de wereld komen te staan. Het heeft prioriteit gekregen als doelstelling 5 van de duurzame ontwikkelingsdoelstellingen van de Verenigde Naties (SDG’s). In de EU is vooruitgang geboekt op het gebied van genderevenwicht, hoewel de verbeteringen trager verlopen op gebieden die verband houden met de arbeidsmarkt. Op Europees niveau is bijvoorbeeld het aantal vrouwelijke doctorandi de afgelopen jaren geleidelijk blijven toenemen. Op bepaalde onderwijsgebieden blijft echter horizontale genderongelijkheid bestaan: vrouwelijke doctorandi in de EU zijn nog steeds oververtegenwoordigd op het gebied van onderwijs en ondervertegenwoordigd in de brede gebieden van ICT en techniek, fabricage en bouw, en verschillende specifieke gebieden van wetenschap, technologie, techniek en wiskunde.
Nu de babyboomers hun pensioendatum naderen en de vergrijzing in de industrie steeds duidelijker wordt, wordt het steeds belangrijker dat de Europese jeugd naar de brandveiligheids- en beveiligingsindustrie moet worden getrokken om te bouwen aan een meer inclusieve, gediversifieerde, groenere en digitale toekomst.
We willen nog meer mensen inspireren om in de technologie te gaan werken, ongeacht hun leeftijd of geslacht
Jaar van de jeugd
2022 was het Europees Jaar van de Jeugd. Deze had vier doelstellingen:
- Het benadrukken van een positief perspectief voor jongeren, met bijzondere aandacht voor de negatieve effecten die de covid-19-pandemie op hen heeft gehad, en tegelijkertijd benadrukken hoe de groene en digitale transitie en andere beleidsmaatregelen van de Europese Unie kansen bieden voor jongeren en voor de samenleving als geheel.
- Het ondersteunen van jongeren, onder meer via
jeugdwerk, met name jongeren uit kansarme en diverse milieus of die behoren tot kwetsbare en gemarginaliseerde groepen, om relevante kennis en competenties te verwerven en aldus actieve en betrokken burgers te worden, geïnspireerd door een Europees saamhorigheidsgevoel. - Jongeren helpen een beter inzicht te verwerven in de verschillende mogelijkheden op Europees, nationaal, regionaal of lokaal niveau om hen te ondersteunen bij hun persoonlijke, sociale, economische en professionele ontwikkeling, en deze ontwikkeling actief te bevorderen.
- Het jeugdbeleid integreren in alle relevante beleidsterreinen van de Europese Unie, overeenkomstig de EU-strategie voor jongeren tussen 2019 en 2027, om te bevorderen dat een beter perspectief voor jeugd op alle niveaus in de beleidsvorming wordt geïntegreerd.
Euralarm biedt expertise voor industrie, markt, beleidsmakers en normalisatie-instellingen. Zie voor meer informatie: www.euralarm.org.
Historie
De brandveiligheids- en beveiligingsindustrie heeft een lange en rijke geschiedenis. De oorsprong van de brandveiligheidsindustrie gaat terug naar Nero, de Romeinse keizer die opdracht gaf de stad Rome te herbouwen met behulp van brandpreventiemethoden en onbrandbare materialen nadat een catastrofale brand bijna de helft van de stad had verwoest.
Wat de beveiligingsindustrie betreft zou men kunnen stellen dat de geschiedenis bijna net zo oud is als de brandbeveiligingsindustrie met keizers en koningen die particuliere beveiligers inhuurden om hun families en eigendommen te beschermen. Grote veranderingen in de industrie vonden plaats met de komst van nieuwe technologie. De uitvinding van elektriciteit, de opkomst van de computer en verdere digitalisering: ze hadden allemaal een grote invloed op de brandveiligheidsen beveiligingsindustrie. De afgelopen vijftig jaar is die ontwikkeling blijvend versneld.
Wat de afgelopen vijftig jaar echter niet echt is veranderd, is de samenstelling van het personeelsbestand. De sector wordt nog altijd gedomineerd door mannen, hoewel er de laatste jaren een positieve verschuiving heeft plaatsgevonden wat betreft het aantal vrouwen dat in de sector werkt. Een noodzakelijke verschuiving omdat bedrijven steeds meer op zoek zijn naar vriendelijke en toegankelijke medewerkers, die in staat zijn om conflicten op te lossen, en naar een toenemend aantal getalenteerde vrouwen in verschillende functies, waaronder wetenschap en techniek. Met deze verandering diversifieert de industrie en groeit de behoefte aan vrouwelijke functionarissen.
tel.: 030-4100677.
Meer artikelen over brandveiligheid:
- Bewustzijn rond brandbeveiliging vergroten? Zo doen ze dat bij de TU Delft
- John van Lierop, VSI: “In Nederland worden sprinklerinstallaties goed onderhouden.”
- Brandveiligheidsexpert Pieter van Hoorn: “Brandveiligheid is een zaak van iedereen”
- Het verschil tussen brandveiligheid en safety en security op de campus van de TU Delft
Volg Security Management op LinkedIn