Vlak na de Tweede Wereldoorlog kon je ze gehurkt in de bosjes aantreffen: mensen die op zoek waren naar een ondergrondse bergplaats.
In die tijd richtte de Nederlandse geheime dienst een organisatie op die bij een nieuwe bezetting snel in actie zou kunnen komen. Deze zogenaamde stay-behind-organisatie trainde agenten en verborg geld en wapens in ondergrondse bergplaatsen. Als de Russen zouden komen, kon er snel een verzetsorganisatie worden opgetuigd. Wapens hoefden niet meer het land binnen gesmokkeld te worden, maar alleen nog maar te worden opgegraven.
Stel je bent drugsdealer en je wilt deze zomer op Lowlands flink geld verdienen. Dan kan dit verhaal je net de inspiratie geven die je nodig hebt. Natuurlijk ga je niet met je zak met pillen via de normale ingang naar binnen. De kans dat je wordt gepakt tijdens de uitgebreide controle is immers groot. Je kunt beter nu al je pillen begraven op het festivalterrein, in een waterdicht kistje. Dan loop je straks zonder stress langs de controle en graaf je rustig je kistje op in een onbewaakt ogenblik.
Let tijdens festivals deze zomer op mensen die ergens in de bosjes gehurkt zitten
Een terrorist kan dezelfde truc gebruiken om zijn wapen of bom te verstoppen, om het op de dag van de aanslag op te graven. Criminelen en terroristen leren van elkaar. Ze zijn doorgaans creatiever dan politie en beveiligers, dus moeten politie en beveiligers alles aanpakken om zelf nog creatiever te worden.
Het probleem met het beveiligen van evenementen is dat je niet goed van tevoren kunt inschatten wat er kan gebeuren. Als beveiliger ga je uit van gebeurtenissen (scenario’s) uit het verleden. Je weet dat drugsdealers hun pillen in hun schoenen verstoppen, dus bij de ingangscontrole vraag je iedereen zijn schoenen uit te doen. Maar heb je er aan gedacht dat dealers drugs weken voor het begin van het festival begraven op het festivalterrein?
Vaak moet er een aanslag of andere criminele daad worden gepleegd voordat een bepaald scenario in de beveiligingsprotocollen wordt opgenomen. Pas toen een terrorist met een vrachtwagen op een Kerstmarkt inreed, plaatsten de autoriteiten betonblokken rond kerstmarkten, zodat dit niet meer kan gebeuren. Eigenlijk te laat, want dat dit kon gebeuren hadden we kunnen bedenken. In Israël vinden aanslagen met voertuigen al jarenlang plaats. Het is de kunst om je te verplaatsen in de terrorist en crimineel. Het plegen van een succesvolle aanslag is hartstikke moeilijk. Daarom ga je als crimineel of terrorist op zoek naar bewezen methoden. Je leert van geslaagde aanslagen of criminele acties uit het verleden.
Kijk naar wat er recentelijk is gebeurd in Londen. Daar zien we een combinatie van twee scenario’s. De aanslag met een auto op een brug kennen we nog van een paar maanden geleden, ook in Londen. Het aanvallen van willekeurige burgers op straat met messen kennen we uit Israël, waar Palestijnen dit meermaals hebben gedaan.
Zou het niet mooi zijn als je bij de beveiliging van een evenement een analyse kan maken van alle bij dat evenement mogelijke scenario’s? Dan weet je veel beter waarop je moet letten als beveiliger.
Dat betekent dus dat je een festivalterrein maanden voor het begin van een festival in kaart brengt, om dit vervolgens vlak voor het festival begint weer te doen. Liggen alle putdeksels nog op dezelfde plaats? Kunnen we ergens graafsporen ontdekken? Let dus tijdens festivals deze zomer op mensen die ergens in de bosjes gehurkt zitten. Dacht je altijd dat ze aan het overgeven waren, nu weet je wel beter.
Peter de Kock, directeur Pandora Intelligence
>> Lees ook Veiligheidsmaatregelen festivals: ‘Rugzak verboden’
>> Lees ook Trends in vroegtijdig signaleren afwijkend gedrag