Het Nederlandse cybersecuritybedrijf NFIR heeft op een buitenlandse server bestanden aangetroffen met daarin onder meer duizenden unieke e-mailadressen inclusief wachtwoorden. Voor Nederland gaat het om 2500 unieke e-mailadressen met bijna net zoveel wachtwoorden, meldt de politie in Den Haag.
De politie heeft woensdag de eigenaren van deze mailadressen een e-mail gestuurd om ze te waarschuwen. In de mail krijgen betrokkenen uitleg en wordt geadviseerd wachtwoord(en) te wijzigen. De politie raadt onder meer aan de computer goed te beveiligen, virusscanners te gebruiken en sterke wachtwoorden te gebruiken, zoals bijvoorbeeld een lange wachtwoordzin die voor criminelen moeilijk te achterhalen is.
> LEES OOK: Aanpak cybercriminaliteit vraagt om een bredere discussie over omgang met informatie
Cybercriminelen zijn moeilijk op te sporen. Ze opereren vaak grensoverschrijdend en wisselen regelmatig van server. De politie werkt daarom bij de aanpak van cybercrime samen met veel partijen in binnen- en buitenland.
> LEES OOK: Nederland en andere landen willen samen gijzelsoftware aanpakken
Uit eerder onderzoek van het WODC blijkt dat het opsporen van verdachten van cybercriminaliteit geen sinecure is. Daders kunnen anoniem opereren en zijn in staat hun identiteit en locatie goed af te schermen. Daardoor lukt het in lang niet alle zaken om daders op te sporen en te vervolgen. De aanpak is daarom niet alleen gericht op opsporing en vervolging, maar ook op het verstoren en tegenhouden van deze vormen van criminaliteit. In het onderzoek wordt bij alle bestudeerde zaken waarin verdachten in beeld kwamen en konden worden vervolgd, ook gebruik gemaakt van de inzet van bevoegdheden die vallen onder ‘werken onder dekmantel’. Dit is opvallend omdat de politie en het Openbaar Ministerie (OM) over het algemeen terughoudend zijn met de inzet van deze bijzondere opsporingsbevoegdheden (BOB).
Taak politie en OM
Het WODC onderzoek roept de vraag op of er bij de aanpak van cybercriminaliteit behoefte is aan een andere manier van werken door de opsporingsdiensten. En of de taak van de politie en met name van het OM nu toereikend is om zo effectief en efficiënt mogelijk in te kunnen grijpen.
LEES OOK:
- ISIDOOR 2021: NCTV en NCSC organiseerden grootste cybercrisisoefening ooit in Nederland
- NCTV: Digitale dreiging blijft toenemen
- Voorbereiden op digitale ontwrichting vraagt om coördinatie overheid
Volg Security Management op LinkedIn