Online fraude via nepwebwinkels treft veel jongeren: 20% is zelf slachtoffer geworden, terwijl meer dan de helft van de jongeren (51%) iemand kent die weleens is opgelicht door een nepwebwinkel. Deze winkels lijken professioneel en betrouwbaar, maar na betaling blijft levering van het product uit en is het geld verdwenen. Ruim de helft van de jongeren denkt een nepwebwinkel te kunnen herkennen (55%) en zegt te weten waarop te moeten letten bij het beoordelen van de betrouwbaarheid (56%).
Dit blijkt uit onderzoek van Wijzer in geldzaken onder een representatieve groep 16-19-jarigen, uitgevoerd in het kader van de 14e editie van de Week van het geld die maandag 24 maart van start gaat.
Herkennen van nepwebwinkels
Henriëtte Bongers, directeur Fraudehelpdesk: “Webwinkelfraude is een groot probleem. Ook onder jongeren, zoals ook dit onderzoek laat zien. Eén ondoordachte klik en je geld is weg. Daarom is het ontzettend belangrijk dat jongeren leren om kritisch naar een webwinkel te kijken. Check de reviews op verschillende onafhankelijke reviewplatforms, check de URL via de verschillende scamchecks, controleer logo’s van keurmerken bij het keurmerk zelf en wees extra alert bij opvallend lage prijzen. Jongeren die verantwoorde financiële keuzes leren maken, bijvoorbeeld in de klas tijdens de Week van het geld, profiteren daar hun leven lang van.”
> LEES OOK: Nepwebshop van de politie bereikt 125.000 ‘klanten’
Financiële voorbereiding
Uit het onderzoek blijkt dat meer dan een derde van de jongeren (35%) zich niet goed voorbereid voelt om later hun eigen geldzaken te regelen, zoals toeslagen aanvragen, verzekeringen afsluiten of belastingaangifte doen. Toch wil de meerderheid (64%) tussen hun 21e en 25e zonder hulp van hun ouders voor hun inkomsten en geldzaken zorgen. Driekwart (75%) van de jongeren vindt het belangrijk om op school iets te leren over geldzaken.
De Week van het geld
Van 24 maart tot en met 28 maart 2025 organiseert Wijzer in geldzaken de 14e editie van de Week van het geld. Tijdens deze landelijke themaweek gaan vele tienduizenden leerlingen en studenten uit het basisonderwijs, voortgezet onderwijs en mbo aan de slag met financiële educatie. Partijen uit de financiële sector, partners van Wijzer in geldzaken en gemeenten organiseren gastlessen en andere activiteiten om kinderen en jongeren op een speelse manier financieel bewust te maken. Het thema van de Week van het geld 2025 is ‘Hoe maak jij je gelddromen waar?’.
> LEES OOK: Ruim 100 miljoen euro schade door online fraude in 2023
Over Wijzer in geldzaken
Op initiatief van het ministerie van Financiën bundelen partners uit de financiële sector, de wetenschap, de overheid en onderwijs-, voorlichtings- en consumentenorganisaties sinds 2008 hun krachten in het platform Wijzer in geldzaken om mensen in Nederland voor te bereiden op het maken van financiële keuzes. Een team van professionals werkt er vanuit het ministerie iedere dag aan om mensen van jongs af aan te leren omgaan met geld, om Nederlanders te helpen hun geldzaken op orde te hebben, nu en in de toekomst. Het platform wordt mede mogelijk gemaakt door de Nederlandse Vereniging van Banken, het Verbond van Verzekeraars, de Pensioenfederatie, het ministerie van Sociale Zaken en Werkgelegenheid, De Nederlandsche Bank, de Autoriteit Financiële Markten en Nibud. Hare Majesteit Koningin Máxima is erevoorzitter van het platform.
Bron: Wijzer in geldzaken
Volg Security Management op LinkedIn