Als je aankomt bij Swinkels Family Brewers, producent van het wereldberoemde Bavaria en 25 andere biermerken, gaat de slagboom van het parkeerterrein meteen omhoog. Vervolgens meld je je bij de vriendelijke receptioniste in de comfortabele entree, die je vraagt om je te registreren. Daarbij moet je ook een aantal veiligheids- en beveiligingsregels doorlezen. Zodra je bevestigd hebt dat je deze hebt gelezen, wordt je bezoekerspasje automatisch afgedrukt en ontvangt degene waarmee je een afspraak hebt een berichtje dat je er bent.
Arjen de Kort
Een goed geregelde ontvangst. Je voelt je meteen welkom en tegelijkertijd verloopt alles heel efficiënt. En dat is precies wat Swinkels Family Brewers voor ogen had. Want hier staat de mens centraal. Gastvrijheid is stevig verankerd in de bedrijfscultuur. Vandaar dat ze niet alleen een toegangscontrolesysteem wilden dat optimale beveiliging biedt. Het systeem moest ook bijdragen aan de beleving en de juiste emotie oproepen.
Betere beveiliging, maar wel open en gastvrij
Wat was de uitdaging bij Swinkels Family Brewers? Het bedrijf was zowel nationaal als internationaal snel gegroeid en die groei zag je ook terug bij het hoofdkantoor in Lieshout. Daarom waren ze genoodzaakt de beveiliging opnieuw te bekijken en strengere maatregelen te nemen. Maar dit mocht niet ten koste gaan van de warme en open sfeer.
Gastvrijheid maakt deel uit van de bedrijfscultuur
Ook bij Swinkels Family Brewers willen ze natuurlijk weten wie er binnenkomt en waar mensen zich op het terrein bevinden. Maar bezoekers mogen bij aankomst niet voor een hoog hek staan: de slagboom moet automatisch omhoog gaan. Gastvrijheid maakt deel uit van de bedrijfscultuur. Bij een brouwerij draait alles om beleving en emotie, daar geloven ze hier sterk in. En dat moest ook tot uiting komen in de toegangscontrole- en beveiligingssystemen.

• 1 familie
• 27 merken
• 130 landen
• 1800+ werknemers
• 300 jaar ervaring
• 8 miljoen hectoliter bier per jaar
• 713,1+ miljoen euro jaaromzet
Beveiligingsbeleid niet meegegroeid met het bedrijf
Voorheen werd de ingang beveiligd met een paar beveiligingscamera’s en verliep de registratie van bezoekers vrij ongestructureerd. De organisatie was gegroeid, maar het beveiligingsbeleid was hier niet op afgestemd. Dat de brouwerij gebruikmaakte van twee toegangscontrolesystemen maakte de situatie nog complexer. Bovendien kregen ze steeds vaker de vraag van grote klanten om audits uit te voeren, waarbij ook de toegangscontrole en beveiliging belangrijke onderwerpen waren.
Het was duidelijk: Swinkels Family Brewers, een bedrijf met een rijke historie maar dat tegelijkertijd modern en vooruitstrevend is, moest zijn beveiligingsprocessen verbeteren.
Een gezamenlijke aanpak
Om de beveiligingsproblemen aan te pakken, stelde Swinkels Family Brewers een projectgroep samen met daarin vertegenwoordigers van de facilitaire dienst, IT, de afdeling engineering en het constructiebureau. Plus de installateur en een externe consultant.
Het achterliggende idee was dat we geen Ford Knox wilden creëren
Toen de projectgroep op zoek ging naar oplossingen, beseften ze al snel dat ze eerst een beveiligingsbeleid nodig hadden. Daarom werd om te beginnen een lijst opgesteld van de risico’s waartegen het systeem bescherming moest bieden. Op basis daarvan deelden ze het terrein in in verschillende zones. Het achterliggende idee daarbij was dat ze geen Ford Knox wilden creëren. Het doel was: openheid en gastvrijheid uitstralen en tegelijkertijd de beveiliging garanderen.
>> LEES OOK: Trends in toegangscontrole
Oplossing voor groeiende lijst met eisen
Nadat het beveiligingsbeleid was goedgekeurd, ging de projectgroep op zoek naar een geschikte oplossing. Het bestek bevatte een lange lijst met eisen waaraan het nieuwe systeem moest voldoen. Veel van die eisen werden in de loop van het project toegevoegd, omdat geleidelijk duidelijk werd wat er precies nodig was. Vooral om te zorgen dat dit nieuwe beveiligingsplatform ook aan de toekomstige eisen van Swinkels zou voldoen.
Uiteindelijke kwam het team tot de conclusie dat ze een IP-gebaseerd systeem nodig hadden dat onder meer schaalbaar en gebruiksvriendelijk is, en kan worden gekoppeld aan andere managementsystemen. Op basis van alle eisen kozen ze vervolgens voor AEOS van Nedap, dat optimaal aansloot.
– Contactloze toegangscontrole via biometrie
– AREA071 verleent toegang via de cloud
– Nieuw toegangscontrolesysteem Groningen Airport Eelde
Flexibiliteit maakt het verschil
Dat bleek ook in de jaren die volgden. Het toegangscontrolesysteem sluit niet alleen optimaal aan op de beveiligingsbehoeften van de brouwer, maar ook op de bedrijfscultuur. Swinkels waardeert met name de flexibiliteit die AEOS biedt. Ze kunnen eenvoudig nieuwe functionaliteit toevoegen, de configuratie aanpassen en uitbreiden naar nieuwe locaties. En de mogelijkheden om andere systemen en processen te integreren zijn eindeloos.
Eenvoudige integraties
Volgens Stefan Fehlhaber, Facility Manager bij Swinkels, is een belangrijk voordeel van AEOS dat je het makkelijk met andere systemen kunt integreren. “Ik ben bijvoorbeeld erg blij met de integratie van toegangscontrole en de beveiligingscamera’s”, vertelt hij. “Als iemand een ongeautoriseerd pasje voor de kaartlezer houdt of de intercom gebruikt, wordt de camera automatisch ingeschakeld. Ook bij het vernieuwen van ons bezoekersregistratiesysteem zullen we gebruikmaken van deze integratiemogelijkheden.”
Alles op één platform dat zich blijft ontwikkelen
Het nieuwe toegangscontrolesysteem sluit goed aan op de oorspronkelijke eis van Swinkels Family Brewers: zoveel mogelijk taken kunnen uitvoeren binnen één open beveiligingsplatform. En veranderen je behoeften of de omstandigheden, dan verandert het met je mee. Stefan Fehlhaber: “We zijn erg onder de indruk van de schaalbaarheid, stabiliteit en robuustheid van het systeem, want het is zeer praktisch in het dagelijks gebruik en onze beveiligingsmensen kunnen er makkelijk mee werken. Ook is het voor al onze medewerkers heel fijn dat ze maar één pasje nodig hebben voor verschillende locaties.”
Eerst mensen, dan technologie
Toch kun je te maken krijgen met weerstand als je als bedrijf een nieuw toegangscontrolesysteem implementeert. Swinkels Family Brewers was hierop voorbereid en heeft hier goed op ingespeeld door mensen in hun aanpak centraal te stellen. Voor de implementatie zorgden ze ervoor dat mensen wisten wat ze konden verwachten en waarom de verandering nodig was door hier duidelijk over te communiceren. Tijdens de planningsfase werden ook afdelingsmanagers bij het proces betrokken. Zij konden aangeven waar ze beveiliging wilden en wat toegankelijk moest blijven. Dit hielp hen niet alleen om de beveiliging goed op orde te krijgen. Ze creëerden zo ook intern draagvlak voor de veranderingen.