De meeste mensen denken bij beveiligen aan elektronische beveiliging, bijvoorbeeld alarmsystemen met sensoren zoals bewegingsmelders en deur- en raamdetectie, maar ook observatie met camera’s, toegangscontrolesystemen en brandmelders. De Vereniging Erkende Beveiligingsbedrijven (VEB) is van mening dat dergelijke systemen pas echt functioneel zijn als de totale bouwkundige beveiliging op orde is.
tekst Betty Rombout
Met ruim 750 aangesloten beveiligingsbedrijven is de VEB dé brancheorganisatie op beveiligingsgebied. De vereniging behartigt de belangen van onder andere beveiligingsinstallateurs, particuliere beveiligingsorganisaties en meldkamers. Directeur/voorzitter Jan Kuipers over beveiligen: “Inbraken in bijvoorbeeld woningen gebeuren in 80 procent van de gevallen door gelegenheidsdieven, die geen sophisticated inbraakmiddelen bij zich hebben. Woningen met goed hang- en sluitwerk zijn lastig binnen te komen. Dus met een goede bouwkundige beveiliging zet je al de eerste belangrijke stap om een inbraak te voorkomen.”
Maatregelen
Kuipers vervolgt: “Goede beveiliging is een keten van organisatorische, bouwkundige en elektronische maatregelen. Doe je je voordeur niet op slot, dan kun je nog zo’n duur slot hebben, maar dan heeft dat geen effect. Het heeft ook geen zin als je een duur slot in een deur hangt van bordkarton. Kortom, particulieren en eigenaren van bedrijven moeten de discipline hebben juist te handelen en voor goed hang- en sluitwerk zorgen. Deze maatregelen alleen al maken de kans dat een dief binnenkomt een stuk kleiner. De financiële en emotionele schade blijft daardoor beperkt.”
> LEES OOK: VEB-voorman Jan Kuipers: “We zijn er klaar voor”
Kortom, met goede bouwkundige beveiliging voorkomen we dat dieven binnenkomen. Lukt het ze toch een pand binnen te dringen, dan komt elektronische beveiliging om de hoek kijken. Elektronische beveiliging sluit aan op bouwkundige beveiliging en heeft een signalerende functie.
VRKI (Verbeterde Risico Klasse Indeling)
Voorbeeld woning
Aantrekkelijke goederen voor inbrekers zijn:
- Audiovisuele en computerapparatuur
- Sieraden, contant geld en waardepapieren
- Bijzondere bezittingen waaronder kunst en antiek, muziekinstrumenten en bijzondere verzamelingen
Voorbeeld: voor 120.000 euro aan aantrekkelijke goederen, bestaande uit sieraden en kunst en antiek. Conform VRKI Woningen kom je dan terecht in risicoklasse 3. Er zijn meerdere mogelijkheden om te voldoen aan de eisen horend bij deze risicoklasse.
Mogelijkheid 1: zware bouwkundige maatregelen (BK3) in combinatie met lichtere elektronische maatregelen (EL2).
Mogelijkheid 2: middelzware bouwkundige maatregelen (BK2) in combinatie met zwaardere elektronische maatregelen (EL3).
Voorbeeld bij een bedrijf
Bij een bedrijf geldt de hoogte van de attractiviteit van goederen in combinatie met de waarde ervan.
Voorbeeld: voor 200.000 euro aan goederen met een hoge aantrekkingswaarde (bijvoorbeeld brilmonturen van exclusieve merken).
Conform VRKI Bedrijven kom je dan terecht in risicoklasse 3. Naarmate de bouwkundige maatregelen zwaarder zijn, worden de andere maatregelen lichter. Wanneer er bijvoorbeeld aan compartimentering gedaan wordt (lees: een kluis als voorbeeld) dan kunnen de bouwkundige maatregelen minder zwaar zijn. Maar is er geen kluis, dan zijn zwaardere bouwkundige maatregelen nodig.
Meer informatie over de VRKI kan worden gegeven door VEB-erkende bedrijven. Zij kunnen uitleg geven en een uitstekend advies geven.
Kuipers: “Dus als je het goed wilt doen, begin dan bij het begin. Zorg dat, zoals gezegd, het hang- en sluitwerk goed functioneert en de juiste zwaarte heeft, in combinatie dus met elektronische beveiliging. Zwaarte? Ik heb het dan over Verbeterde Risico Klasse Indeling (VRKI), een instrument dat verzekeraars en erkende beveiligingsbedrijven gebruiken om de hoogte van een risico vast te stellen (zie kader hieboven, red.). Achter de VRKI zitten zowel bouwkundige als elektronische maatregelen.”
Met een goede bouwkundige beveiliging zet je de eerste belangrijke stap
De VEB kent leden die of alleen bouwkundige beveiliging in hun pakket hebben of alleen elektronische beveiliging. Kuipers verduidelijkt: “Wij stimuleren de samenwerking tussen deze bedrijven. Dat vinden wij erg belangrijk. Ik kan het niet genoeg benadrukken: beveiligen gaat om een totaalpakket van maatregelen.”
> LEES OOK: Vers van de pers: Security Management Magazine 4
Opleiding
Tot slot zegt Kuipers: “In het kader van beveiliging wil ik graag nog melden dat opleiden erg belangrijk is. De VEB besteedt hier dan ook veel aandacht aan. Zo geven we trainingen op het gebied van bouwkundige beveiliging en we hebben ook cursussen VRKI in ons pakket. Want let wel, hoe je het ook wendt of keert, beveiligen is echt een vak apart.”
Verzekeraar aan het woord over totaalbeveiliging
Wim de Ruijter is risicodeskundige bij Nationale-Nederlanden en denkt in die hoedanigheid na over het acceptatievraagstuk van verzekeringen en helpt klanten bij het beperken van de schade, waaronder die van inbraak. “We maken ons ernstig zorgen om de verwaarlozing van de bouwkundige beveiliging ten gunste van innovatieve elektronische beveiliging”, zegt De Ruijter.
Hoe deze verwaarlozing aan te pakken? Daar heeft Wim de Ruijter wel ideeën over. Hij zegt: “Wij als verzekeraars moeten met de vuist op tafel slaan: bouwkundige beveiliging is naast elektronische beveiliging een must. Daarnaast denk ik dat elektronische beveiligingsbedrijven (business)partners dienen te zoeken in de bouwkundige (beveiligings)wereld. We horen te vaak dat een elektronisch beveiligingsbedrijf zegt: ‘Dat werk doen wij niet.’ Heel jammer. Het elektronisch beveiligingsbedrijf kan zelf een aannemer als businesspartner in de arm nemen. Zo geeft hij de klant ook nog eens een totaaloplossing, zonder dat hij zelf die bouwkundige kennis in huis heeft. Eerlijk gezegd pleit ik ervoor dat dit als verplichting in de certificeringsregeling opgenomen wordt.”
Samenvattend zegt De Ruijter: “Laten we aan de slag gaan met bouwkundige beveiliging en zorg dus voor een totale, effectieve beveiliging om de dief buiten de deur te houden.”
> Klik hier voor meer informatie over particuliere beveiliging