In een serie interviews komen ervaren securitymanagers aan het woord. Welke ervaringen hebben zij opgedaan tijdens hun carrière? Welke security-issues spelen in de branche(s) waarin zij werkzaam zijn (geweest)? En hoe hebben zij het vakgebied zien veranderen?
Dit keer Raimond Pronk, Hoofd Veiligheidszaken Kunsthal Rotterdam.
Carrière
“In 1976 ben ik na mijn schoolopleiding in dienst getreden bij het Korps Mariniers. Eind jaren tachtig ben ik overgestapt naar de private sector en trad ik in dienst bij Fokker Corporate Security als beveiligingsmedewerker/meldkamerspecialist. Vervolgens ben ik bij Rotterdam The Hague Airport aan de Airside – het rondom de start- en landingsbanen gelegen manoeuvregebied bestemd voor vliegtuigen en voertuigen – begonnen als Marshaller. Later vervulde ik er de functies van Airport Authorities Officer en Duty Manager Operations. Dit was en is een dynamische wereld. Daar kwam voor mij ook security voor het eerst om de hoek kijken, in de vorm van Toegangsbeheer en Toegangscontrole. Ik coördineerde dit vanuit mijn rol binnen de luchthavendienst. Na bijna dertig jaar op de luchthaven te hebben gewerkt, heb ik dit jaar de overstap gemaakt naar de Kunsthal Rotterdam.”
Ontwikkeling vakgebied
“Rond de eeuwwisseling werd door de terugtredende rol van de overheid een verschuiving waarneembaar in de aansturing van security en het bijbehorend toezicht daarop. Zo ontstond er op de luchthaven een nieuwe afdeling Airport Security Safety & Support, waarvan ik als Operationeel Manager leidinggevende werd. In deze periode spelen grote en grootse veranderingen als gevolg van onder meer de aanslagen op het Pan-Am toestel met de crash in Lockerbie, de aanslag op de Twin Towers, maar verandert ook het wereldbeeld na onder andere de oorlog in Irak. Dit alles heeft grote gevolgen voor security, zeker binnen Airport & Aviation Security.
Hierdoor kwam de nadruk te liggen op een opeenvolging van preventieve maatregelen middels bagage-scanapparatuur, detectiemiddelen en de inzet van beveiligingsmedewerkers. De verandering naar deze zogenaamde ‘layered security’ heb ik van dichtbij meegemaakt.
Meer en meer wordt de nadruk gelegd op de inzet van techniek en de toepasbaarheid daarvan
Verregaande professionalisering van security
Weer later zien we als gevolg van voortschrijdende technieken bij aanslagplegers – bijvoorbeeld schoenbomman Richard Reid – en door de aanslagen in London en Barcelona op het openbaar vervoer en de reactie daarop vanuit overheden, dat meer en meer de nadruk wordt gelegd op de inzet van techniek en de toepasbaarheid daarvan. Met een voortdurende en verregaande professionalisering van security als gevolg.”
Branches
“Binnen het securitydomein zit een groot deel van mijn kennis in Airport Security. De stap naar mijn huidige functie als Hoofd Veiligheidszaken bij de Kunsthal Rotterdam is dan ook niet alleen een relatief grote, maar zeker ook een uitdagende geweest. Maar security is en blijft op menig directie-agenda een onderwerp waar niet altijd even gemakkelijk tegenaan gekeken wordt, vaak vanwege conflicterende belangen. Toch heb ik ervaren dat juist die belangen – collateral-damage, corporate identity en compliancy – mits goed onderbouwd, het verschil kunnen maken. Deze belangen hebben binnen de organisatie vaak niet alleen een groot specifiek en daarmee securitybelang. Maar ze maken tegenwoordig wezenlijk onderdeel uit van ‘het bedrijf’. Waarbij het bereiken van een goed product of goede naam – of het behouden daarvan – een rechtvaardiging van middelen mogelijk maakt. Men gaat daarmee van ‘het moet’ naar ‘we willen’.”
Mensen willen beveiliging hebben, zonder het overmatig te voelen
Trends
“Een trend die in security heel duidelijk merkbaar is, is de beleving van het ‘product beveiliging en veiligheid’. Dit is bijna sector-onafhankelijk. En juist op dat snijvlak van wens, behoefte en mogelijkheden zie ik mijn rol. Men is zeker in het huidige wereldbeeld bereid om veel te accepteren, mits de wijze waarop dit wordt toegepast of opgelegd maar passend en correct is. De stille behoefte of gedachte aan veiligheid voor bezoekers of gasten is hier volgens mij mede oorzaak van. Mensen willen veiligheid en daarmee beveiliging hebben, zonder het overmatig te voelen. Een soortgelijke trend is merkbaar bij het ‘betalen voor kwaliteit’. Gerenommeerde en grote bedrijven zijn niet langer op zoek naar louter opvulling, maar vooral ook naar invulling van waarden en beleving. Iets waar nog veel winst te behalen valt voor security in het algemeen.”
Huidige functie
“In mijn huidige functie is het belangrijk dat security snel kan schakelen naar groepen bezoekers of individuele gasten. De beveiligingsmedewerkers moeten hiertoe bereid zijn en de vaardigheden ervoor hebben. Dit is een voor velen ongetwijfeld herkenbaar fenomeen. Maar het opmerkelijke is dat actief inspelen op deze specifieke doelgroepen bij museumbezoek gebonden kan zijn aan de exposities en de benamingen daarvan. Want zelfs een naam kan bij bezoekers al een reactie oproepen of beïnvloeden. Juist deze ‘customer journey’ maakt het werk afwisselend en uitdagend. De plannen die per collectie worden gemaakt zijn daar telkens ook op toegespitst. Als Hoofd Veiligheidszaken ben ik nauw betrokken bij zowel de organisatorische, als de budgettaire en de personele zaken die hierbij spelen. Het voordeel is dat de uitkomsten van de behoeftestelling daarmee ook gelijk een gezamenlijk standpunt worden en een breder draagvlak krijgen.”
Altijd aangedragen als een dilemma, is er meer en meer consensus over dit alles
Ontwikkeling vakgebied
“De grootste verandering die security doormaakt betreft volgens mij de plaats en weging ervan binnen de organisatie. Velen zullen stellen dat de plek op de agenda moet worden bevochten, maar in meer en meer gevallen is die plek er al. Alleen moet hij op de juiste manier worden opgevuld of benoemd en bij de juiste persoon belegd. Altijd aangedragen als een dilemma, is er meer en meer consensus over dit alles.”
Eigen toekomst
“Voor nu en later hoop ik het plezier te behouden in wat ik doe, mijn kennis en ervaring over te kunnen dragen op anderen, en wil ik vooral niet stil blijven staan.”

Naam: Raymond A. M. Pronk
Geboortedatum: 26 maart 1959
Geboorteplaats: ’s-Gravenhage
1976-1987: Korps Mariniers der Koninklijke Marine
1987-1988: Corporate Security Fokker Aircraft
1988-2002: Airport Authorities Rotterdam The Hague Airport
2002-2018: Airport Security Rotterdam The Hague Airport
2018-heden: Kunsthal Rotterdam
> Lees ook ‘De security manager is een kameleon’