Een beveiliger in de zorg moet alles weten over veiligheid, maar ook kunnen omgaan met een agressieve cliënt. De nieuwe opleiding voor beveiligers in de zorgsector biedt precies wat zorginstellingen nodig hebben: goede en veilige zorg voor cliënten, zorgverleners en beveiligers.
“Ik ben erg blij dat er nu een landelijk erkend diploma is voor beveiligers die de opleiding Beveiliging in de zorg goed hebben doorlopen”, zegt Peter Peerdeman RSE, landelijk coördinator Veiligezorg en senior adviseur sociale veiligheid. Hij pleitte al jaren voor een specifieke opleiding waar in de zorg zoveel behoefte aan is. Die wordt nu aangeboden door de Stichting Vakexamens voor de Particuliere Beveiligingsorganisaties (SVPB).
Een beveiliger in de zorg werkt echt heel anders dan een ‘gewone’ beveiliger
Rots in de branding
“Een beveiliger in de zorg werkt echt heel anders dan een ‘gewone’ beveiliger. Hij moet natuurlijk een op en top correcte beveiliger zijn en is als zodanig herkenbaar en aanspreekbaar, ook als gastheer. Maar daarnaast moet hij heftige incidenten kunnen de-escaleren en veiligheid bieden voor cliënten en medewerkers in de zorg. Een goede beveiliger is dan de rustige rots in de branding die vakkennis heeft en autoriteit uitstraalt en net zoals de zorg zelf, maatwerk levert.”

Voor Peter Peerdeman is met deze opleiding een langgekoesterde wens in vervulling gegaan.
Korter inwerktraject
Tot nu toe doorlopen beveiligers in principe een intensief intern inwerktraject voordat ze aan de slag kunnen in de zorg. “Met deze opleiding kunnen beveiligers sneller bij ons aan de slag en dat is een enorm winstpunt”, vindt Mike Wijngaarden die onder andere als examinator bij de SVPB werkt. In zijn werk als coördinator Aanpak agressie en geweld bij het Amsterdamse ziekenhuis OLVG heeft hij dikwijls ervaren hoe belangrijk het is dat beveiligers de juiste kennis in huis hebben. “Denk aan preventief handelen om agressie op de spoedeisende hulp te voorkomen. Aan de andere kant hebben wij als stadsziekenhuis naast de primaire patiëntenzorg ook te maken met bijvoorbeeld diefstal. Dat vraagt weer andere competenties van beveiligers.”
> KLIK HIER voor de speciale overzichtspagina over Particuliere beveiliging
Opleiding Beveiliging in de zorg is Veiligezorg-proof
De SVPB heeft het landelijk erkend diploma Beveiliging in de Zorg in het leven geroepen om aan de vraag en eisen van de zorg en beveiligers tegemoet te komen. Aspirant beveiligers kunnen sinds het najaar 2018 een keuzemodule Beveiliging in de zorg volgen, waarbij zij het theorie-examen Basiskennis beveiliging in de zorg kunnen behalen. “Met deze opleiding is een langgekoesterde wens in vervulling gegaan”, zegt Peter Peerdeman. “De opleiding heeft veel elementen van het programma Veiligezorg en kan met recht ‘Veiligezorg-proof’ worden genoemd.”

Volgens Mike Wijngaarden maakt de opleiding het werk van beveiligers in de zorg interessanter.
Specifieke aandacht voor wetten en regels in de zorg
De opleiding bereidt beveiligers voor op de eisen van de beroepspraktijk, waaronder kennis van wet- en regelgeving. Ook kunnen beveiligers die al in de sector werken kun kennis up-to-date houden. Voor een beveiliger is het bijvoorbeeld belangrijk om te weten wat de Wet op de geneeskundige behandelovereenkomst (WGBO) betekent voor het takenpakket. Wat mag je wel en niet doen op basis van de wet BIG? Mag je een patiënt die wil weglopen tegen zijn wil tegenhouden? Welke rol speelt de Wet bijzondere opnemingen psychiatrische ziekenhuizen daarin? De exameneisen van de opleiding richten zich daarom onder andere op kennis van de organisatie van zorg in Nederland.
Omgaan met risico’s voor cliënten, zorgverleners en beveiligers
De zorgsector kent een verhoogd risico op agressie, door verschillende factoren. Emoties en frustraties kunnen soms hoog oplopen, door de ziekte van cliënten of het gebruik van medicatie, alcohol of andere drugs. Agressief gedrag levert mensen ook weleens een voordeeltje op, zoals een kortere wachttijd of wél een specifieke behandeling of medicijn. Bovendien kunnen zorgverlener en patiënt niet zomaar van elkaar af zoals in een commerciële setting. Daarom leren de beveiligers in de opleiding veel over verschillende soorten agressie (manipulatief, ziektebeeld gerelateerd, frustratie of expressieve agressie), de aanpak ervan en het beleid dat zorginstellingen hierin kunnen volgen.
Beveiligers moeten ook zorgen voor hun eigen veiligheid
Verder moeten beveiligers niet alleen zorgen voor een veilige situatie voor cliënten en zorgverleners, maar ook voor zichzelf. Zij moeten leren omgaan met arbeidsrisico’s, zoals letsel of kans op besmettingen. Denk bijvoorbeeld aan laboratoria in zorginstellingen waar wordt gewerkt met chemische, biologische, radioactieve en nucleaire stoffen.
> Schrijf u hier in voor het gratis Webinar ‘Beveiligen op afstand’
Kennis over calamiteiten ook exameneis
Een onderdeel van de exameneisen van de SVPB gaat over kennis van calamiteiten en verstoringen, natuurlijk een belangrijk onderwerp voor beveiligers. In de zorg werkt het net iets anders, omdat de zelfredzaamheid van de betrokkenen niet vanzelfsprekend is. “Stel dat de intensive care of een kraamafdeling ontruimd moet worden vanwege een calamiteit. Dat stelt hoge eisen aan de bhv-training”, licht Mike Wijngaarden toe.
Goede gastheer met medische kennis
Een goede beveiliger is vaak het eerste aanspreekpunt in een organisatie, bijvoorbeeld aan een balie, bij de telefooncentrale of in een meldkamer. In de zorg is kennis van medische terminologie in de front-office belangrijk en daarom maakt dit deel uit van de opleiding Beveiliging in de zorg. Ook de privacywetgeving (AVG) en wat dit inhoudt voor het werken met (digitale) dossiers van patiënten en personeel komen aan bod.
Veiliger zorg en interessanter werk
Zowel Mike Wijngaarden als Peter Peerdeman hebben zich ingezet voor professionalisering van beveiligers in de zorg. Ze verwachten dat niet alleen nieuw personeel maar ook zittende beveiligers hun voordeel zullen doen met de opleiding. Het maakt het werk van beveiligers interessanter, denkt Wijngaarden. “Het is natuurlijk niet de bedoeling dat zij zorgtaken overnemen. Maar zij bieden meerwaarde met preventief optreden en daardoor ontlasten zij het zorgpersoneel dat daardoor meer tijd aan cliënten kan besteden.”
Carolien Nout. Carolien werkt bij het CAOP, het kennis- en dienstencentrum op het gebied van arbeidszaken in het publieke domein.
Kijk voor meer informatie over de opleiding Beveiliging in de zorg op de website van SVP