In een kluis (een brand- en inbraakwerende bergruimte met een stevig slot) sla je waardevolle goederen op: geld, sieraden, documenten en andere zaken van waarde. Wat velen niet weten is dat je ook lithium-ion-accu’s moet opbergen: in een brandwerende accukluis. “Maar Europese regelgeving hiervoor ontbreekt nog.”
Door Marcel van Duijn

Hans Bonsel
Stelselmatig verschijnen er in de media berichten over (fiets) accu’s die spontaan in brand vliegen of zelfs exploderen. Kortom, er zijn volgens Hans Bonsel grote risico’s verbonden aan de opslag van lithium-ion-accu’s. Bonsel is bestuurslid van de Vereniging Geld- en Waardeberging (VGW). Hij zegt: “De VGW spreekt met invloedrijke partijen over regelgeving of wetgeving voor de opslag van lithium-ion-accu’s en batterijen. Die veilige opslag van accu’s wordt overigens sterk door verzekeraars aangeraden. Uitgangspunt bij een veilige opslag is het voorkomen van een accubrand. De voorlopige richtlijnen in PGS37 schrijven een chemicaliënkast volgens EN14470-1 voor die in de praktijk helaas niet blijkt te voldoen voor de veilige opslag van lithium-ion-accu’s.”
Wat doet de VGW?
De Vereniging Geld- en Waardeberging (VGW) is een brancheorganisatie van fabrikanten en importeurs van brand- en inbraakwerende kasten en aanverwante producten, alsmede overige geld- en waardebergingssystemen, cash handling- en cashmanagementsystemen. “Doel is het behartigen van de belangen van de leden. Die belangen hebben specifiek betrekking op de vervaardiging van en de handel in kluizen en aanverwante producten”, verduidelijkt Bonsel. Het gaat bij de VGW volgens Bonsel ook om het bevorderen van de kennis door onderlinge informatie-uitwisseling binnen de branche. Daardoor wordt het kwaliteitsniveau van de branche als geheel verhoogd.
Bij een accubrand ontstaat de brand juist in het opbergmiddel
Eigen richtlijnen voor opslag lithium-ion-accu’s
Er bestaat nog geen Europese norm of verdere regelgeving voor brandwerende accukluizen. “Wel wordt er door de PGS (Publicatiereeks Gevaarlijke Stoffen) as we speak een nieuwe richtlijn geschreven voor de opslag van lithium-ion-accu’s. De verwachting is dat deze nieuwe PGS 37-2-norm medio 2023 gepubliceerd zal worden. Tot die tijd hanteren verzekeraars eigen richtlijnen in hun polisvoorwaarden over de veilige opslag van accu’s en batterijen. Helaas blijken ondertussen de huidige voorgeschreven kasten niet te voldoen. Dit zijn namelijk de bestaande EN14470-1-chemicaliënkasten die gebruikt worden voor de opslag van verf en oplosmiddelen. Deze zijn ontworpen om de inhoud te beschermen tegen brand van buitenaf. Maar bij een accubrand door lithium-ion-accu’s ontstaat de brand juist in het opbergmiddel”, verduidelijkt Bonsel.
PGS-richtlijn
Een PGS-richtlijn is een document met informatie over activiteiten met gevaarlijke stoffen. In de PGS-richtlijn staan de belangrijkste risico’s van die activiteiten voor de veiligheid en gezondheid van werknemers, de veiligheid van de omgeving en de brandveiligheid. Ook staan in een PGS-richtlijn de mogelijke gevolgen van die risico’s voor het bestrijden van een ramp. Om de risico’s te beheersen en de negatieve effecten voor mens en milieu te beperken, zijn doelen geformuleerd. Aan deze doelen zijn maatregelen gekoppeld. Door deze maatregelen kan aan de doelen worden voldaan. Naast de in deze PGS genoemde maatregelen is het mogelijk om gelijkwaardige maatregelen te treffen voor zover de wetgeving dit toelaat. Meer informatie over de PGS-organisatie is te vinden op: publicatie- reeksgevaarlijkestoffen.nl. Daar staan ook actuele publicaties.
In 2015 is men begonnen met een nieuwe opzet van de PGS-richtlijnen: de PGS Nieuwe Stijl. Dit houdt in dat maatregelen tot stand zijn gekomen conform risico- benadering. Er is geanalyseerd welke risico’s er kleven aan werken met gevaarlijke stoffen. Situaties waarbij het mis kan gaan en die leiden tot gevaar, zijn beschreven in scenario’s. Voor deze scenario’s zijn doelen geformuleerd, gericht op het beheersen van de risico’s. Met maatregelen kan een bedrijf aan een doel voldoen. De PGS Nieuwe Stijl kent de volgende hoofdelementen: de wettelijke kaders, de risicobenadering met de scenario’s, de doelen en de maatregelen om de doelen te halen.
Werkgroep Lithium-Ion opgericht
“Bij een brand komen bovendien de vlammen aan alle kanten uit de EN14470-1-chemicaliënkast. Om dit probleem aan te pakken, heeft de VGW een werkgroep Lithium-Ion opgericht bestaande uit brancheleden, leveranciers van EN14470-1-chemicaliënkasten, verzekeraars en een leverancier van lithium-ion-accu’s. Deze werkgroep is uiteindelijk overgegaan in een ad-hoc werkgroep bij de Europese brancheorganisatie ECB-s Frankfurt. Namens deze organisatie ontwerpen deskundigen uit werkgroepen EU-normeringen en bewaken zij de uiteindelijke certificering en accreditatie. MPA Dresden (inmiddels onderdeel van KIWA) maakt tevens deel uit van deze werkgroep. Op dit moment zijn de eerste testen uitgevoerd door MPA, met succesvolle resultaten”, meldt Bonsel. Vorig jaar was er bij een maaltijdbezorger in Lelystad een uitslaande brand, veroorzaakt door accu’s van scooters. De accu’s waren weliswaar opgeslagen in een EN14470-1-laadkast, maar toch ging het mis. De snel uitgerukte brandweer kon niet voorkomen dat 32 appartementen tijdelijk ontruimd moesten worden.
Als er geen keurmerk of regelgeving is, hoe weet je dan of een accukluis voldoet?
Gecontroleerd uitbranden
Bonsel tot slot: “Kijk, als er geen keurmerk of regelgeving is voor het veilig opladen en opslaan van accu’s, hoe weet je dan of een accukluis voldoet? De kluis moet de brand binnen houden en het risico beperken dat deze bij een eventuele ontploffing opengaat. Dit om te zorgen dat de accu gecontroleerd kan uitbranden. Ook is een degelijke sluiting belangrijk zodat bij een explosie de kluisdeuren niet openklappen en de brand niet overslaat naar het pand. Het advies van de VGW is dan ook: kies voor de juiste kluis, eventueel voorzien van een automatisch blussysteem dat in werking treedt en de accu koelt, nog voordat hij kan ontbranden.
Lees ook:
- Blog Nils Rosmuller en Tom Hessels: 31 ton loodaccu’s of toch die ene li-ion accu?
- Duurzame producten als zonnepanelen en laadpalen zijn niet per se brandveilig
- Wat zijn de extra brandrisico’s van elektrische voertuigen in een parkeergarage?
- Hoe voorkom je brand in een parkeergarage?
tel.: 030-4100677.
Volg Security Management op LinkedIn