Door jarenlang klant specifieke examens op maat te ontwikkelen, af te nemen en te analyseren heeft Exapol, onderdeel van de SeSa Groep, een uitstekende reputatie opgebouwd als exameninstituut. Om de schijn van belangenverstrengeling te voorkomen heeft de SeSa Groep – waar ook opleidingsinstellingen deel van uitmaken – sinds kort een raad van toezicht aangesteld. Deze ziet toe op de kwaliteit en onafhankelijkheid van de opleidingsinstellingen en van Exapol. Armand van Bercheycke, directeur-eigenaar van Exapol: “De raad van toezicht houdt in de gaten of alles goed verloopt.”
De SeSa Groep is een kenniscentrum waar alle kennis en expertise voor het oplossen van veiligheidsvraagstukken samenkomen. Het is een samenwerkingsverband van gerenommeerde advies- en opleidingsbedrijven met jarenlange ervaring in manage- ment & organisatie, consultancy en opleiden & trainen. Binnen de groep, waar onder meer SOBA Security Opleidingen, het platform Security Management en Studiecentrum voor Publieke Veiligheid (SPV) deel van uitmaken, is Exapol, dat ooit door de politie werd opgericht, sinds drie jaar een toonaangevend onderdeel.
Van Bercheycke: “De opleidingsbedrijven van de SeSa Groep voorzien in ruim 200 kwalitatief hoogstaande opleidingen en trainingen. Daarnaast bieden we met Exapol de mogelijkheid tot het ontwikkelen van examens op maat, het afnemen van examens, het beheren van registers en het up-to-date houden van kennis voor hen die geregistreerd staan.”
Examens voor overheid en bedrijfsleven
Exapol is het onafhankelijke examenbureau voor op leidingen binnen het vakgebied beveiliging, toezicht & handhaving en fraudebeheersing. “Het bedrijf is in de loop der tijd behalve overheidsinstanties ook het bedrijfsleven gaan bedienen en daar zit de grote kracht”, aldus Van Bercheycke. “Overheidspartijen vinden ons op basis van de contacten die zij al zo’n vijftig jaar met SPV en Exapol onderhouden.”
Voor de overheid maakt de SeSa Groep maatwerkopleidingen met het zusterbedrijf SPV in Vaassen, en met Exapol een bijbehorend examen voor de klanten met de inzet van mensen, kennis en expertise die de klanten zelf aanleveren.
Bijzondere overheidsdiensten
Als voorbeeld geeft Van Bercheycke bijzondere overheidsdiensten. “Deze diensten hebben hulpofficieren van justitie in dienst en daar hebben wij met SPV in Vaassen per dienst een specifieke opleiding voor gemaakt.” De opleidingen zijn afgestemd op die verschillenden diensten. “Daar horen dus ook maatwerkexamens bij die we op verzoek van de overheidsdiensten bij Exapol ontwikkelen in samenwerking met specialisten van die diensten. Vervolgens hebben de examencommissies van die betreffende diensten de examens beoordeeld en na wat aanpassingen was iedereen tevreden. Op verzoek van onze klanten nemen wij onder toezicht van gecertificeerde examensurveillanten de examens ook af”, aldus Van Bercheycke.
Brand- en inbraakwerende kasten
Een voorbeeld van een private samenwerking is die met de Vereniging Geld- en Waardeberging (VGW). Deze vereniging behartigt de belangen van haar leden die onder andere betrekking hebben op het maken en in de handel brengen van brand- en inbraakwerende kasten. Maar de VGW houdt zich ook bezig met het plaatsen van dergelijke kasten. Wanneer iemand een inbraakwerende kast of kluis met een gewicht van minder dan duizend kilogram aanschaft, eist een verzekeraar dat de eigenaar die kast op de juiste wijze verankert om te voorkomen dat een crimineel de kast met bijvoorbeeld een pallettrekker kan weghalen. De VGW heeft daarop gevraagd om een opleiding te ontwikkelen en een examen te maken en af te nemen.
De opleiding is te volgen bij SeSa-partner SOBA Security Opleidingen. Exapol neemt het theorie-examen voor zijn rekening. Het praktijkexamen wordt verzorgd door de firma Rollema.
> Klik hier voor informatie over de opleiding Erkend Verankeraar Kluizen
Volgens Van Bercheycke is zowel het lesmateriaal als het examen zo goed geslaagd dat ook interesse voor het materiaal in België, Engeland en Duitsland is gewekt. “Daarnaast heeft de VGW gevraagd of we de mensen die zijn geslaagd op kunnen nemen in een register en dit up-to-date houden door te voorzien in structurele bijscholing.” Van Bercheycke wijst erop dat het beheren van registers een aanvullende dienst is die Exapol levert.

Armand van Bercheycke: “Exapol staat onder toezicht van een onafhankelijke accreditatie-instelling:
de Stichting Examenkamer.”
Ontwerpen van examens
Alle examens die door Exapol worden afgenomen, vallen onder verantwoordelijkheid van een examencommissie. Deze examencommissie bestaat uit leden met een onderwijskundige achtergrond en leden die deskundig zijn op het te examineren vakgebied. De onderwijsdeskundigen van Exapol maken de examens op basis van de data die deskundigen van de klant aanleveren. “Soms is het een hechte samenwerking, soms krijg je alleen het lesmateriaal aangereikt en dan is het aan ons en de klant om de toets- en eindtermen te bepalen.”
Van Bercheycke vertelt dat het maken van een examen specifieke vaardigheden vereist. “Een examen maken is een lastige opgave. Je moet goed beschrijven wat jij wilt weten wat iemand kan”, zegt hij bijna cryptisch. “Denk maar eens aan meerkeuzevragen, waarbij je vier antwoorden moet bedenken waarvan er drie niet te ver maar ook niet te dicht bij het juiste antwoord liggen. Daar heb je echt onderwijsdeskundigen voor nodig die bovendien de vraagstellingen op didactische wijze kunnen opstellen.” Vervolgens beoordeelt de klant de examens. Wanneer die akkoord is, kan Exapol indien gewenst de examens ook afnemen.
Taken examencommissies
Examinering is maatwerk, toegespitst op de opleiding waarvoor getoetst wordt. De examencommissie zorgt dat de examenkandidaten voldoen aan de exameneisen van het certificaat behorende bij de opleiding. Zij doet dit door:
- het opstellen van exameneisen
- de keuze van de examenvormen
- het opstellen van een examenplan
- de constructie en het vaststellen van het examen
- het plannen en afnemen van het examen
- het corrigeren en beoordelen van het examen
- de statistische analyse van examenresultaten
- het beheer van de gemaakte examens en de resultaten
- de afhandeling van klachten in overeenstemming met het examenreglement
Afnemen examens
Van Bercheycke: “Het afnemen van examens doen we onder toezicht van gecertificeerde examensurveillanten die het landelijk erkende certificaat voor Surveillant Digitale Examens hebben behaald.” Exapol staat onder toezicht van een onafhankelijke accreditatie-instelling: de Stichting Examenkamer. De onder het toezicht van de Examenkamer afgenomen examens, toetsen en beoordelingen krijgen een keurmerk. Dit toont aan dat de kwaliteit van diploma’s en certificaten is gewaarborgd volgens de norm voor examens en exameninstellingen.
Bovenin elke cabine hangt een camera die onaangekondigd meekijkt
“Het is een landelijke organisatie waar je je als examenbureau bij kunt aansluiten en dat toezicht houdt op de kwaliteit van het aangesloten examenbureau.” Het toezicht op de examenkandidaten bij Exapol is dus tweeledig. Enerzijds houden de gecertificeerde surveillanten toezicht, anderzijds houdt de Stichting Examenkamer een oogje in het zeil op het hele examenproces. In de ruimte waar de examens worden afgenomen, zijn de plekken waar de kandidaten zitten afgeschermd, zodat ze last noch profijt van medekandidaten kunnen hebben. “Bovenin elke cabine hangt een camera waarmee zowel de surveillanten real-time als de Stichting Examenkamer onaangekondigd op willekeurige momenten kunnen meekijken. Verder hebben we twee overzichtscamera’s in de examen- ruimte waarmee de surveillanten nog een extra mogelijkheid hebben om te zien of alles goed verloopt.”
Je weet niet hoeveel technieken er worden bedacht om te spieken
Spieken
Dat er zoveel aandacht uitgaat naar het surveilleren komt volgens Van Bercheycke ook omdat de techniek snel vooruitgaat. “Je weet niet hoeveel technieken er worden bedacht om te spieken. Dat gaat verder dan een notitie op een gummetje. Je moet hierbij denken aan smart watches en slimme brillen. Dit noodzaakt de surveillanten om regelmatig bij te scholen.”
Omdat Exapol de examens in een digitaal format ontwerpt, kan het ook elders in het land de examens afnemen. Hiertoe werken ze samen met Lamark, dat over een dekkend netwerk van 19 testlocaties beschikt. Dat geeft de kandidaten de mogelijkheid om op een locatie dichtbij huis examen te doen. “Een bijkomend voordeel van het digitale format is dat de kandidaten direct na afloop een voorlopige uitslag van hun examen krijgen.”
Wanneer SPV een opleiding maakt en Exapol, dat onder dezelfde paraplu zit binnen de SeSa Groep, het examen verzorgt, kan dat leiden tot de schijn van belangenverstrengeling. “We examineren als Exapol nooit de opleidingen die we zelf verzorgen, tenzij dat op uitdrukkelijk verzoek van de klant is.” Van Bercheycke benadrukt dat ook voor SOBA, dat ook onder de SeSa Groep valt, Exapol niet de examens verzorgt. Maar om belangenverstrengeling te voorkomen is recentelijk een raad van toezicht aangesteld die in de gaten houdt of alles goed verloopt.
TEKST | Menno Jelgersma
Tip: SOBA verzorgt cursussen en complete leerlijnen van mbo- tot post hbo-niveau, van technisch beheer tot management. Bekijk alle opleidingen.