Demonstraties niet toegestaan
De driehoek en het comité verwachten dat de maatregelen bijdragen aan een waardig, beheerst en veilig verloop van 4 mei, terwijl het openbare karakter van de herdenking in stand blijft. De driehoek merkt daarbij op dat verstoringen juist door deze openbaarheid niet helemaal uit te sluiten zijn en houdt de mogelijkheid open om vooraf meer beperkingen op te leggen, mocht daar in aanloop naar de herdenking aanleiding voor zijn. Demonstraties in de buurt van de Dam worden niet toegestaan, als organisatoren zich melden dan worden zij door de burgemeester verwezen naar plekken op gepaste afstand zodat de demonstraties de herdenking niet kunnen verstoren.
Herdenken in heel Nederland
Voor het Nationaal Comité 4 en 5 mei is het van het grootste belang om een waardige en veilige herdenking te organiseren. De voorzorgsmaatregelen maken dit mogelijk. “We herdenken samen in heel Nederland de slachtoffers van de Tweede Wereldoorlog in Europa en in Zuidoost-Azië, en de slachtoffers van oorlogssituaties en vredesoperaties nadien, waarbij Nederland betrokken was. We roepen iedereen op om de twee minuten stilte om 20.00 uur te respecteren, en om te herdenken. Thuis, op de Dam, of bij een van de vele honderden herdenkingen die door heel Nederland plaatsvinden”, aldus Wim van de Donk, voorzitter van het Nationaal Comité́ 4 en 5 mei.
Het Nationaal Comité 4 en 5 mei benadrukt dat het beperken van het aantal deelnemers aan de Nationale Herdenking op de Dam, het algehele herdenken in het land niet in de weg staat. Zo zal de herdenking traditiegetrouw live op televisie te volgen zijn en zijn er talloze herdenkingen in zowel de stad Amsterdam, als door het hele land waar mensen zich bij kunnen aansluiten. Een overzicht van deze herdenkingen in het land is te vinden op de website van het comité.
Koninklijk paar en minister-president Rutte
Zijne Majesteit de Koning, Hare Majesteit Koningin Máxima en minister-president Rutte zijn zaterdagavond 4 mei aanwezig bij de Nationale Herdenking op de Dam in Amsterdam. De minister-president is zondag 5 mei in Roermond aanwezig bij de 5 mei-lezing. Aansluitend ontsteekt hij daar het Bevrijdingsvuur.
Het Koninklijk Paar en de minister-president wonen die avond in Amsterdam het 5 mei-concert bij, de afsluiting van de Nationale Viering van de Bevrijding. Koning Willem-Alexander, Koningin Máxima en minister-president Rutte zijn aanwezig tijdens de herdenkingsbijeenkomst in De Nieuwe Kerk in Amsterdam, waar Dido Michielsen de 4 mei-voordracht uitspreekt. Aansluitend legt het Koninklijk Paar een krans bij het Nationaal Monument op de Dam.
Namens de Rijksministerraad wordt een krans gelegd door de minister-president, minister Ollongren van Defensie, staatssecretaris Van Ooijen van Volksgezondheid, Welzijn en Sport, de gevolmachtigd ministers Thijsen, Manuel en Violenus van respectievelijk Aruba, Curaçao en Sint Maarten. Burgemeester Halsema houdt een toespraak.
Nationale Viering Bevrijding, zondag 5 mei
Minister-president Rutte en staatssecretaris Van Ooijen zijn in Roermond aanwezig bij de 5 mei-lezing ter gelegenheid van de Nationale Viering van de Bevrijding. De 5 mei-lezing wordt gehouden door jurist en mensenrechtenactivist Lilian Gonçalves-Ho Kang You met als titel ‘Vrijheid is de rechtsstaat’.
Aansluitend ontsteekt minister-president Rutte het Bevrijdingsvuur samen met Ambassadeur van de Vrijheid Wende Snijders. Dit is het startsein van de veertien Bevrijdingsfestivals die op verschillende locaties in het land plaatsvinden.
Het Koninklijk Paar, minister-president Rutte, staatssecretaris Van Ooijen en de gevolmachtigd ministers van Aruba, Curaçao en Sint Maarten wonen ’s avonds in Amsterdam het 5 mei-concert bij ter gelegenheid van de afsluiting van de Nationale Viering van de Bevrijding. Het concert vindt traditiegetrouw plaats op en rond de Amstel voor Koninklijk Theater Carré. Het overkoepelende thema van alle herdenkingen en vieringen is dit jaar ‘Vrijheid vertelt: opmaat naar 80 jaar vrijheid’.
Bron: RVD en Koninklijk Huis
Volg Security Management op LinkedIn