De Nationaal Coördinator Terrorismebestrijding en Veiligheid (NCTV) heeft mogelijk privacywetten overtreden door met nepaccounts Nederlandse burgers online te volgen. Demissionair justitieminister Ferd Grapperhaus noemt de handelswijze in een brief aan de Tweede Kamer “juridisch kwetsbaar”.

Of de NCTV inderdaad de privacywetgeving uit de Algemene verordening persoonsgegevens (AVG) heeft geschonden, wordt nog onderzocht door de Autoriteit Persoonsgegevens. Grapperhaus wil de Tweede Kamer hierover voor het zomerreces informeren.

Dekmantel
NRC meldde onlangs dat de NCTV met nepaccounts honderden activisten, religieuze prominenten en politieke campagneleiders volgde, waarna onder meer in beeld werd gebracht met wie de personen omgingen, of ze getrouwd waren en of ze kinderen hadden. Privacydeskundigen reageerden kritisch, omdat dit zou inhouden dat onder een dekmantel werd gewerkt. Dat is alleen voorbehouden aan veiligheidsdiensten zoals de AIVD.

Infiltreren
Grapperhaus schrijft dat er van een dekmantel geen sprake was, omdat de accounts alleen werden gebruikt om op sociale media mee te kunnen lezen en niet om actief groepen te infiltreren. Een woordvoerder van het ministerie van Justitie laat weten dat er bovendien geen onderzoek werd gedaan naar individuen en er bijvoorbeeld geen dossier over hen werd aangelegd. Verder gaat het om het gebruik van “open bronnen”, waaronder bijvoorbeeld ook mediaberichten vallen.

Stopgezet
Het gebruik van de nepaccounts is inmiddels stopgezet totdat er uitsluitsel is of het wettelijk mag. Daarna is het aan de Kamer of de NCTV verder kan met deze werkwijze. Als de Kamer dat wil, moet mogelijk de wet daarvoor worden aangepast.